Bērns ieguvis brūci. Kā to aprūpēt?

24. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiks kļūst aizvien siltāks, aiz kalniem nav arī skolēnu brīvlaiks, tāpēc bērni daudz vairāk laika pavada ārpus telpām, kas nozīmē arī lielāku risku iedzīvoties dažādos sasitumos un nobrāzumos. Kā palīdzēt brūču gadījumā?

Tuvojoties vasaras brīvlaikam, svarīgi ar bērnu pārrunāt drošības jautājumus, kā arī vecākiem parūpēties par savu atvašu drošību – nodrošināt ar ķiverēm un aizsargiem –, kas pasargās no traumām. Tomēr, ja gadījies iegūt virspusēju akūtu brūci – nobrāzumu, skrāpējumu –, vairumā gadījumu vecāki to var aprūpēt mājās pašu spēkiem, ievērojot svarīgākos aprūpes pamatprincipus.

Sarunā ar Māmiņu Klubu dermatoloģe Elīza Sālījuma norāda, ka brūču aprūpi var iedalīt divos posmos: pirmā palīdzība un brūču aprūpe.

“Sākotnēji jānovērtē situācija – cik liela ir brūce, kur tā lokalizēta, cik dziļa un cik spēcīga ir asiņošana,” saka dermatoloģe, norādot, ka pēc tam arī var pieņemt lēmumu, vai ar šo brūci varēs tikt galā ar pašu spēkiem, vai arī jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības.

Kā aprūpēt brūci?

  1. Apturi asiņošanu. Ja tas iespējams, vispirms nomazgā rokas un uz brūces novieto tīru salveti, to piespiežot. Aptuveni 2 minūšu laikā asiņošana mitēsies.
  2. Veic brūces skalošanu. Kad asiņošana ir apturēta, brūci ar tīru, tekošu ūdeni noskalo. Pēc tam skalošanai izmanto arī speciālo brūču skalošanas līdzekli. Brūču aprūpei jābūt pēc iespējas mazāk traumatiskai, tāpēc aprūpes šķīdumam jābūt veidotam uz ūdens bāzes, lai tas nebūtu kodīgs un neradītu diskomfortu.
  3. Piepildi brūci ar gēlu. Kad brūce iztīrīta ar speciālu brūču aprūpes līdzekli, to jāpiepilda ar gēlu un tikai tad jāpārsedz ar pārsēju. Pievērs uzmanību, no kā veidots izvēlētais pārsējs, jo tam jābūt tādam, lai tas nepieliptu ādai un noņemšanas brīdī nenorautu audus.

Mitrās vides nodrošināšana paātrinās brūces dzīšanu, mazinās diskomfortu, kā arī uzlabos kosmētisko efektu.

Ārste vērš uzmanību, ka brūču aprūpē nevajadzētu izmantot kairinošus, spirtu saturošus šķīdumus, piemēram, joda spirta šķīdumu, ūdeņraža pārskābi, jo tas apdedzinās audus.