Attīstošā rotaļlieta arī lielākiem

Attīstošā rotaļlieta arī lielākiem

13. Aug 2019, 12:26 gucci123 gucci123

Kopš agras bērnības manam dēliņam ir patikušas mozaīkas. Pirmā mozaīka bija no firmas Quercetti konstruktors – kluči (sākot no vecuma 1+). Pāris gadus pirku mozaīkas tieši no šā ražotāja, jo tās ir lielas, krāsainas un stabilas (ar vai bez šabloniem).

Tad nāca citu rotaļlietu ēra – vilcieni, mašīnas, Lego konstruktori uc. un mozaīkas tika pastumtas malā. Dēliņš spēlējās ar tām periodiski.

Pirms pāris nedēļām sanāca braukt garām veikalam Lāčuks uz A.Čaka un Matīsa ielas krustojuma, un pieņēmām lēmumu paskatīties, vai tur nav kaut kas jauns un interesants. Izrādās veikals ir izvietojies vairākos stāvos un katrā stāvā ir sava veida rotaļlietas.

Nonācām stendā ar mozaīkām un dēliņam acis iemirdzējās, ieraugot, cik tās ir krāsainas un daudzveidīgas. Pārsvarā tur ir firmas Hama mozaīkas (figurālas, 3D, ar vai bez šabloniem). Izvēlējāmies mozaīku, kuras pamatā ir krāsainas pērlītes, kuras var likt uz pamatnes.Atbraucot mājās, dēliņš uzreiz devās uz savu istabu un nebija vairākas stundas sasniedzams, kamēr nebija salikti pirmie attēli. Kad darbiņš bija pabeigts, mēģinājām to gludināt, novietojot virs tā gludināmo papīru, kas nāk komplektā. Būtībā doma ir sekojoša – krāsaino pērlīšu virsma nedaudz sakūst kopā, veidojot vienu attēlu, kuru pēc pērlīšu atdzišanas var noņemt no pamatnes. Taču mums šis eksperiments nesanāca, un par laimi pērlītes nebija tik ļoti sakusušas kopā, lai nevarētu tās otrreiz izmantot.Tagad mozaīka atkal ir topā un tiek ņemta visur līdzi – tālākos pārbraucienos, ikdienā spēlējoties.

Galvenie ieguvumi no spēles ar mozaīku:

  • izglītojoša rotaļlieta, kas attīsta roku un pirkstu motoriku,
  • attīsta abas smadzeņu puslodes, loģisko domāšanu, piemēram, ja izmanto šablonus, jāsavieno krāsas noteiktā secībā un skaitā, lai sanāktu attēls,
  • attīsta fantāziju un iztēli, jo var likt ne tikai šablona attēlus, bet arī paša izdomātus attēlus,
  • vingrina acis, to koordināciju,
  • attīsta līdzsvara sajūtu, jo izkustinot pamatni, visas pērlītes var izjukt,
  • mazākiem bērniem veicina krāsu atpazīšanas mācīšanos.

Jāatzīstās, ka arī es “aizņemos” šo rotaļlietu, lai pati klusībā pameditētu un izveidotu kaut ko radošu:)

Par radošām rotaļlietām, Gucci123

lauvinja lauvinja 13. Aug 2019, 14:46

Šis ir labs. Manējie diezgan ilgi šad un tad ar šo darbojās. Vēlāk pirku tikai mozaīkas, jo pamatnes jau bija. Gludināmā papīra vietā ideāli der cepampapīrs, ja nu līdzi nākošais pazūd vai sadilst.