Aiznākamajā mācību gadā skolas gaitas bērniem varētu būt jāsāk no sešu gadu vecuma

Aiznākamajā mācību gadā skolas gaitas bērniem varētu būt jāsāk no sešu gadu vecuma

22. Aug 2016, 14:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunais izglītības standarts tiks veidots tā, lai izglītības iestādēs bērni 1.klasē varētu sākt mācīties sešu gadu vecumā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sēdē norādīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība»).

Viņš teica, ka skaidrībai par jauno izglītības saturu jābūt jau uz 2017.gada 1.septembri, jo to 1.-4.klasēs sāks ieviest 2018./2019.mācību gadā.

Ministrs uzsvēra, ka «2018./2019.gadā mācību uzsākšana paredzēta no sešu gadu vecuma, tāpēc standarts jāveido atbilstoši vecumam.

Mēs nevaram atļauties ekonomiski turēt jauniešus skolā līdz 19 gadu vecumam.» Ministrs uzsvēra, ka Latvijā ir pārāk maz cilvēku darbspējas vecumā, tāpēc ekonomiski nevar atļauties, ka jaunieši tik ilgi mācās skolā.

Padomes sēdē izskanēja bažas par to, ka visi bērni sešu gadu vecumā nebūs spējīgi sākt skolas gaitas.

Šadurskis sacīja, ka pie pašreizējā pirmās klases standarta, visticamāk, daļa nevarēs sākt mācību procesu no sešiem gadiem, tādēļ aktualizējas jautājums par mācību satura reformu.

Tomēr politiķis uzsvēra, ka «mums nekad nebūs situācija, kad visi būs gatavi skolas gaitas sākt vienā laikā».

«Viss ir atkarīgs no tā, kas ir pirmā klase un kas ir 1.klases standarts. Pie tā ir jāstrādā. Mums nekad nebūs tā, ka visi bērni vienā vecumā atbildīs 1.klases standartam,» norādīja Šadurskis.

Jau ziņots, ka Valsts izglītības satura centrs (VISC) strādā pie jauna kompetencēs balstīta izglītības satura izstrādes un tā ieviešana paredzēta pakāpeniski no 2018.mācību gada. Sākotnēji to ieviestu 1.-4.klasēs un pirmskolā, tāpēc paietu vairāki gadi, kamēr skolēni, kuri uzsāktu mācīties pēc jaunā satura, nonāktu attiecīgi 10., 11. un 12.klasēs. Jaunā satura izstrāde rezultēsies jaunā eksaminācijas sistēmā aptuveni uz 2020.gadu.

Ziņo: TVNET.LV

inleila inleila 23. Aug 2016, 11:23

Es arī piekrītu, ka labāk vidusskolu samazināt par 1 klasi nevis 6gadniekus dzīt uz skolu!

lauvinja lauvinja 22. Aug 2016, 17:00 ceriņzieds

Man šķiet, ka mācību programmas pārskatīšana un saīsināšana ir reāli iespējams risinājums, kas pat būtu ļoti ok, jo šobrīd māca daudz visādu figņu.

lauvinja lauvinja 22. Aug 2016, 16:02

Kā vienmēr mazliet dīvaina secība, vispirms visi uz skolu no 6.g.v. pēc tam, mācību programmu izdomā, un tad kad visi būs skolā, sāks domāt kā telpas pielāgot!

Idejas iemeslus var nojaust - skolās bērnu skaits sarūk, līdz ar to ir jāpalielina bērnu skaits, ko var izdarīt ātrāk sākot iet skolā. Bez tam, būs mazākas rindas b/d.

Praktiskā puse valdībai nerūp - to, ka 6 g.v. bērni (faktiski daļa vēl 5.g. būs skolas gaitas uzsākot) reāli noteikti nav spējīgi paši doties uz/no skolas, jau pašlaik reti kurā skolā ir normāla pagarinātā grupa, kur viena telpa kur spēlēties, otra kur mācīties, iespēja iziet laukā un bērni nav viens otram uz galvas un to nodrošināt līdz 18 vai 18:30 (tagad daudzās skolās pagarinātā ir vien līdz 15 vai 16).

Un tas, ka bonusā pat likumiski nedrīkst mūsu valstī bērnu līdz 7.g.v. atstāt bez pieaugušā uzraudzības, kur nu vēl ļaut vienam iet uz skolu un mājās, nevienam IZM nerūp, arī ministram ne!

Es saprotu, ka bērns ir vecāku izvēle, rūpes un atbildība, tomēr valstij būtu jādomā par saprātīgiem risinājumiem, nevis to kā radīt vecākiem papildus problēmas!

Nododiet Ministram informāciju, ka mūsu valstī jau sen kā eksistē OBLIGĀTĀ 5 un 6 gadīgu bērnu APMĀCĪBA pirmsskolas IZGLĪTĪBAS (nevis pieskatīšanas, bet izglītības) iestādēs! Citādi šķiet ministrs dzīvo uz citas planētas!

Vienīgais ko es spēju šīs marazmātiskās ieceres kontekstā, ir egoistiski priecāties, ka mani bērni no šīs trakās idejas necietīs!