Vai ar pirmklasnieku mājasdarbi jāpilda kopā?

Vai ar pirmklasnieku mājasdarbi jāpilda kopā?

11. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, vecākiem ir jāinteresējas par to, kā noris bērna skolas dzīve. Ja bērns ir pirmklasnieks, tad bez vienkāršu jautājumu uzdošanas un ieskatīšanās dienasgrāmatā neiztikt!

Bērns, nokļuvis nepazīstamā kolektīvā, kurā valda jauni noteikumi, jaunas prasības, izjūt milzīgu stresu (lai arī reizēm mums no malas šķiet, ka viss ir kārtībā, un bērns smaidīgs), un pagaidām viņš īsti precīzi nespēj novērtēt to, ko tieši no viņa vēlas. Vecākiem bērns jāatbalsta šajā sarežģītajā periodā, jāparāda un jāpastāsta, kas un kā jādara. Iegaumējiet, tieši tagad veidojas bērna attieksme pret mācībām un, protams, pret mājasdarbu, uzdevumu izpildi!

Palīdziet bērnam izveidot pareizu attieksmi pret šo svarīgo un tik ļoti nepieciešamo procesu. Mājasdarbu sagatavošana kopā ar bērnu, tas ir visai piņķerīgs un raižpilns darbs, no vecākiem tas prasa ne tikai pacietību, precizitāti, bet arī gribasspēku, jo bērni ir tāda tauta, ka noteikt, ko viņi tūliņ kārtējo reizi izdomās, lai tikai nebūtu jāmācās, nav iespējams. Visbiežāk pirmklasnieks daudz laika patērē, pildot mājasdarbus, jo viņš pievērš pārlieku lielu uzmanību kam citam. Viņš pagaidām nav spējīgs ilgi uz kaut ko koncentrēties, tāpēc uzmanību var novērst jebkas. Vecāku uzdevums - sekot tam, lai bērns nenovērstos un var palīdzēt, bet nekādā gadījumā  - NEPILDIET MĀJASDARBUS BĒRNA VIETĀ!

Ļoti svarīgi, lai bērnam būtu konkrēta dienas kārtība, kurā ir iekļauta gan atpūta, gan pastaiga, gan speciāls laiks mājasdarbu izpildei. Būtu vēlams, lai katru dienu bērns pildītu mājasdarbus vienā un tai pašā laikā. Mājadarbu izpildei ir jākļūst par bērna izpildi, par tikpat obligātu lietu kā ēšana, vannošanās un naktsmiers.

Skolniekam jāzina savs stundu saraksts, tā viņam būs vieglāk, un viņu apņems miers, jo viņš vienmēr zinās, kas aiz kā seko, un ko viņam gaidīt. Uzreiz pēc skolas, bērnam būtu jāpaēd un jāatpūšas, tad jāiziet svaigā gaisā. Optimālais mājasdarbu izpildes laiks ir no plkst. 15:00 līdz 17:00.

Nevajadzētu pie mājasdarbu izpildes sēdēt vairākas stundas no vietas, obligāti organizējiet pārtraukumus kā skolā. Ja kāds priekšmets bērnam padodas sliktāk par citiem, atstājiet to uz beigām, citādāk bērns nogurs gan emocionāli, gan fiziski un viņam nepietiks spēka izpildīt pārējos uzdevumus līdz galam.

Sāciet vienmēr ar to, kas bērnam padodas vislabāk,  - tas viņā raisīs pārliecību par saviem spēkiem un uzlabos viņa noskaņojumu. Mājasdarbu pildīšanas laikā ļoti svarīgs ir arī vecāku noskaņojums. Ja jūs esat par kaut ko satraukta, pacentieties nomierināties, vai arī palūdziet kādam citam no mājiniekiem bērnam palīdzēt jūsu vietā. Saņemieties, nekliedziet uz bērnu un nerājieties, ticiet, viņš cenšas, vienkārši - ne viss un ne vienmēr viņam labi padodas un tas ir absolūti normāli. Ar pastāvīgiem pārmetumiem un kliegšanu Jūs tikai vēl vairāk uztrauksiet un sadusmosiet bērnu.

Iegaumējiet: ja bērnam kaut kas nepadodas īpaši labi, uzmundriniet viņu, sakiet, ka esat pārliecināta, ka vēlāk viņam padosies labāk. Jūsu pacietība un atbalsts ir veiksmes ķīla!

Māmiņu Klubs