Treneris: sporto, bet neaizmirsti mācības

Treneris: sporto, bet neaizmirsti mācības

08. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai un cik svarīgas talantīgam jaunietim – sportistam, kuram nākotnē ir izredzes trenēties profesionāli un sasniegt augstus rezultātus, ir mācības? Vai un kāpēc viņam ir nepieciešama skola? To jautājam basketbola trenerim un šobrīd FIBA aģentam Valdim Salakam!

„Skola bērnam un arī jaunietim noteikti ir nepieciešama, galvenokārt jau tāpēc, ka cilvēkam savā attīstībā ir jābūt balansētam.

Darbā ar skolēniem esmu novērojis, ka tie jaunieši, kuri ir sekmīgāki mācībās, kopumā labāk attīstās arī sportā!

Arī sports ir cieši saistīts ar domāšanu, tādēļ esot uz laukuma, domāšana tikai palīdz, bet to savukārt var attīstīt gan skolas solā, gan arī paaugstinot savu inteliģences līmeni citādi, piemēram, lasot,” stāsta Valdis Salaks.

Tātad pēc FIBA aģenta teiktā var secināt, ka mācīšanās sniegs ne tikai labas atzīmes skolā, bet arī kalpos kā labs palīgs sporta zālē!

„Arī vērojot, kā dažādas situācijas uz laukuma atrisina profesionāli sportisti, pēc tā ļoti labi var spriest par viņu inteliģences līmeni. Ļoti atšķiras tas, kā reaģē sportisti, kuri ir mācījušies augstskolā, no tā, kā reaģē tie, kuri to nav darījuši.

Tāpat ļoti labi par sportista izglītības līmeni var spriest arī pēc viņa uzvedības un tā, cik liels ir cilvēka vārdu krājums, kas tiek izmantots gan saskarsmē ar komandas biedriem, gan sarunājoties ar medijiem.

Protams, būtisks sasniegums jau ir tas, ka jaunais sportists ir iekļauts komandas sastāvā, bet ne mazāk svarīga ir arī prasme tajā komunicēt, un to var apgūt tikai paaugstinot savu inteliģenci, kuru savukārt nodrošina mācības skolā. Un tā nav taisnība, ka sportistam nav laika, ko veltīt mācībām,” pārliecināts Valdis Salaks. 

FIBA aģents atklāj, ka problēma nereti ir tā, ka jaunie sportisti ārpus skolas un sportošanas pārāk daudz laika velta aktivitātēm, kuras nav saistītas ar bērna tiešo attīstību, piemēram, datorspēlēm.

Māmiņu Klubs