Pirmsskolas pedagogi neatbalsta 6 gadīgo apmācību

Pirmsskolas pedagogi neatbalsta 6 gadīgo apmācību

03. Mar 2010, 14:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba radio raidījumā savas doma par sešgadīgo apmācības uzsākšanu izteica gan pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Inita Auniņa, gan Daina Kājiņa, Latvijas Privāto pirmsskolu Valdes priekšsēdētāja.

 

Izrādās, ka cilvēki, kuri līdztekus bērnu vecākiem vistiešāk saskarsies ar jaunajām izmaiņām bērnu izglītības sistēmā  - pedagogi, ir pret tām. Stāsta Inita Auniņa, pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja: „ Nereti mūsu praktiķu viedokļi nesakrīt ar lēmējvaras viedokļiem. Ierosinājums par pārmaiņām nāca  no pašas ministres puses, nevis no pašvaldībām un pirmsskolas pedagogi ir pret šo reformu. ”

 

Jau gada sākumā pirmsskolu pedagogi griezušies pie dažādām instancēm, lai šo reformu apturētu, tādēļ ir šokēti, ka atkal ir atsākušās runas par 6 gadīgo bērnu apmācību.

 

„Mēs neietaupīsim naudu šo reformu ieviešot, jo pirmsskolas izglītības sistēma darbojās veiksmīgi – bija materiālais nodrošinājums, pedagogi bija izglītoti. 80. gados Latvijā jau bija šāda reforma, kas tika atzīta par nederīgu, jo tika grauta bērnu veselība.”, uzsver I. Auniņa.

 

Arī Latvijas Privāto pirmsskolu Valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa ir pret jauno izglītības reformu.  Viņasprāt vajadzētu atzīt kļūdu, kāda ir pieļauta likvidējot 5,6 gadīgo obligāto apmācību un turpmāk obligāti skolai sagatavot sešgadīgos bērnus.

 

Daina Kājiņa savu spriedumu pamato šādi:” Ir skumji, ka notiek naudas griešana un tad tikai seko plāni– ko darīsim?”

 

D. Kājiņa arī skaidro, ka pastāv vesela virkne problēmu, kādēļ jaunā reforma būtu kārtējā kļūda:

 

Pirmkārt – vai skolas ir gatavas uzņemt sešgadniekus? Jau tagad ir skolas, kur mācības notiek divās maiņās, kas notiks pēc reformas?

 

Otrkārt – vai sākumskolas skolotāji gada laikā varēs apgūt darbu ar mazajiem skolēniem? Ko turpmāk darīs pirmsskolas pedagogi?

 

Treškārt – vai skolas telpas atbildīs 6 gadīgo skolēnu vajadzībām, kurš atbildēs par to iekārtošanu?

 

Kaut gan ir izskanējis viedoklis, ka 6 gadīgo apmācība varētu notikt pirmsskolas telpās, rodas jautājums – kādēļ tad nevarēja palikt spēkā obligātā bērnu sagatavošana skolai, ja sākot mācības 6 gadu vecumā, būtībā bērns ar rotaļu palīdzību arī tiktu tikai sagatavots „īstajai” skolai.

 

Arī Daina Kājiņa ir sašutusi: ” Izglītības ministre T. Koķe ir izteikusies, ka 5,6 gadnieku sagatavošana nav sevi attaisnojusi, tomēr es gribētu oponēt, ka tā nav. Pirmajā klasē pilnīgi vienādu izglītības līmeni dabūt nevar, tāpat kā to nevar ne 9, ne 12. klasē. Bērni ir ļoti atšķirīgi. 5,6 gadnieku sagatavošana bija sevi attaisnojusi, tad vecākiem bija vismaz tiesiskā paļāvība, ka no 5 gadiem būs iespēja bērnam apmeklēt pirmsskolu, kas tagad var netikt realizēts.”

 

Dzīvosim, redzēsim, kādas pārmaiņas nesīs nākošais pirmais septembris, bet līdz tam šajā pirmajā septembrī skolas durvis kā ierasts vērs 7 gadus vecie skolēni!

 

Vairāk par skolas gaitu sākšanu no 6 gadu vecuma klausieties ŠEIT!

mamma27 mamma27 14. Aug 2009, 17:39

esar to padomāju,jo principā nearko jau tas neatšķirsies un naudu vienlaga būs jāmaksā,kāda tad nozīme pirmskolas skolotājiem vai sākumsskolas!!!!

mamma27 mamma27 14. Aug 2009, 17:39

esar to padomāju,jo principā nearko jau tas neatšķirsies un naudu vienlaga būs jāmaksā,kāda tad nozīme pirmskolas skolotājiem vai sākumsskolas!!!!