Kā samazināt neizbēgamos tēriņus, gatavojot bērnu skolai

Kā samazināt neizbēgamos tēriņus, gatavojot bērnu skolai

28. Feb 2010, 13:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ik gadu, sagatavojot bērnus jaunajam mācību gadam, jārēķinās ar papildu izdevumiem. Bērniem izglītība ir obligāta, tādēļ no šiem izdevumiem neizbēgt. Naudas plānošanas centrs ir sagatavojis ieteikumus un atklājis pozīcijas, kur iespējams ietaupīt.

"Pirmais septembris jau teju klāt, tādēļ aicinu vecākus jau laikus domāt par skolas preču, mācību materiālu un apģērba iegādi. Vēlamajā gadījumā būtu neatlikt visu iepirkšanos uz augustu, bet iegādāties preces pakāpeniski. Šādi papildu izdevumi ģimenes budžetā būs mazāk jūtami," stāsta Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja.

 

"Kā liecina Naudas plānošanas centra un AS "GE Money Bank" veiktais pētījums, šobrīd no tiem studentiem, kuri jau šobrīd veido uzkrājumus (36%), 42% ik mēnesi uzkrājumiem novirza līdz 20 latiem, 31% - no 21 līdz 50 latiem, bet 11% - no 51 līdz 100 latiem. Bērni vēl nepelna, tomēr viņu mācību izdevumiem var uzkrāt vecāki. Piemēram, atvērt bankā uzkrājumu kontu, kurā ik mēnesi pārskaitīt kaut nelielu summu. Gada laikā nauda būs sakrājusies un atvieglos ģimenes budžeta nastu pirmsskolas dienās."

 

Naudas plānošanas centra ieteikumi, sagatavojot bērnus skolai:

 

Pirms iepirkšanās sagatavo iepirkumu sarakstu, lai izvairītos no pārtērēšanās (daudz skolu audzēkņiem piedāvā jau sagatavotas nepieciešamo lietu, mācību grāmatu vai burtnīcu sarakstu - izmanto to, lai sagatavotu kopējo sarakstu). Ja arī kas būs aizmirsts, varēsi atgriezties veikalā un šo lietu nopirkt. Pārtērēto naudu gan neviens neatdos.

 

Iepērcies internetā. Tā nereti iegūsi izdevīgāku cenu, kā arī netērēsi naudu par transporta izdevumiem un aiztaupīsi sev pirmsskolas iepirkšanās drudzi. Meklē tādu interneta tirgotāju, kas precēm nodrošina bezmaksas piegādi (ja bezmaksas piegādei nepieciešama konkrēta naudas summa, apjautājies, vai draugu vai kaimiņu bērniem arī ir kas nepieciešams). Tāpat vari meklēt arī skolas preču izplatītājus vai vairumtirdzniecības bāzes, kurās viss nepieciešamais būs lētāks.

 

Izmanto atkārtoti skolas lietas no iepriekšējā gada. Pārliecinies, vai tiešām nepieciešama jauna skolas soma, grāmatu un burtnīcu vāciņi, zīmuļi un citas preces. Iespējams no pagājušā gada palikušas arī klades, kurās aizpildītas tikai pāris lapu. Lai gan atvases var vēlēties visu gluži jaunu, ir jāizskaidro, ka, piemēram, jauns krāsu komplekts tiks iegādāts, kad tiks izlietots jau esošais.

 

Labāk izvēlies kvalitatīvas preces, piemēram, somu, sporta tērpu, kas ilgtermiņā izmaksās lētāk, jo tās nevajadzēs ik gadu iegādāties atkal no jauna.

 

Izmanto vasaras sezonas preču izpārdošanas, lai sapostu bērnu skolai. Jūlija vidū vairumā veikalu sākas izpārdošanu laiks. Tajās atlaides bērnu apģērbam sasniedz 50-70%! Turklāt vasaras preču izpārdošanā iespējams atrast ne tikai šīs sezonas apģērbu. Tas pats ir attiecināms arī uz apaviem. Tāpat iespējams izmantot lietoto apģērbu veikalus, kuros var iegādāties, piemēram, kvalitatīvu sporta apģērbu.

 

Arī burtnīcas un citas kancelejas preces vari iegādāties augustā vai septembra sākumā, kad lielveikalos ir pirmsskolas izpārdošanas. Citas skolai nepieciešamās preces gan ieteicams iegādāties jau savlaicīgi.

 

Sarīko ar draugiem un kaimiņiem bērnu skolas preču tirdziņu vai maiņu. Varbūt kādam bērnam iepriekš iegādātas neskaitāmas burtnīcas, citam rakstāmlietas. Turklāt lieti noderēs arī mācību grāmatu maiņa, ja bērni mācās dažādās klasēs. Grāmatas iespējams iegādāties arī no vecāko klašu skolēniem/ viņu vecākiem (ja pašiem nav pazīstams neviens vecāko klašu skolēns, palīdzību var lūgt klases audzinātājam).

 

Painteresējies, kur tuvējā apkārtnē notiek pirmsskolas gadatirgus. Tajā noteikti varēsi iegādāties vai arī iemainīt nepieciešamās lietas. Tādi parasti notiek lielākajās Latvijas pilsētās.

 

Nepalaid garām arī dažādos piedāvājumus tieši 1. septembrī, kad daudzi uzņēmēji skolniekiem sagādā pārsteigumus - saldumus, dāvaniņas, bezmaksas transporta pakalpojumus utt.

 

Naudas plānošanas centrs

mamma27 mamma27 13. Aug 2009, 21:26

nu uz kancelejas precēm manuprāt var ļoti ietaupīt-šobrīd piem.maximā ir tik lielas atlaides.un nav jau arī vienmēr jāpērk viss ar slavenajām firmas zīmēm,kas maksā lielu naudu. bet nu abģērs tiešām ir tas pats dārgākais,jo bērni aug!!!

17. Aug 2009, 18:24

Es piemeram zinu ka vienai manai draudzenei meitinja iet skola.Un vini ietaupaa

mamma27 mamma27 13. Aug 2009, 21:26

nu uz kancelejas precēm manuprāt var ļoti ietaupīt-šobrīd piem.maximā ir tik lielas atlaides.un nav jau arī vienmēr jāpērk viss ar slavenajām firmas zīmēm,kas maksā lielu naudu. bet nu abģērs tiešām ir tas pats dārgākais,jo bērni aug!!!