VESELĪGU smūtiju receptes visai ģimenei: iesaka Raw Garden

07. Jan 2016, 12:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs nereti biezus augļu dzērienus jeb kokteiļus dēvējam par smūtijiem. Vārds smūtijs cēlies no angļu valodas vārda smoothie – kas nozīmē viendabīgs. Smūtiju sastāvdaļas var būt visdažadākās – augļi, ogas,  darzeņi un zaļumi, kuriem pievienots jogurts, sulas vai piens. Smūtiji pēdējos gados kļuvuši ļoti iecienīti pie mums Latvijā, taču Amerikā cilvēki tos baudīja jau 60jos gados.

Pirmais, kurš pagatavoja smūtiju bija kāds vīrs vārdā Stīvens Kanau, jo gatavoja sev veselīgus dzērienus, kā ārstniecības līdzekli pret diabētu un alerģijām. Stīvenam izdevās ne tikai izveseļoties, viņš ar šiem veselīgajiem kokteiļiem iepazīsitināja arī visu pasauli. Šodien smūtijiem ir tūkstošiem dažādu recepšu, divas no tām mēs pagatavosim kopā ar mazā Regnāra māmiņu Agnesi un restorānu Raw Garden saimnieku Matīsu.

Mūsu organismam ik dienu nepieciešami vismaz 800 grami augļu un dārzeņu,

kas ir salīdzinoši daudz, tāpēc smūtiji ir lielisks veids, kā saņemt nepieciešamos vitamīnus un uzturvielu daudzumu.

Šī zaļa kokteiļa pagatovašanai mums būs nepieciešami 4 kivi. Smūtijam vienmēr ir viena galvenā, šajā gadijumā tie ir kivi. Kivi ir izcils C vitamīna avots, šis zaļais auglis satur daudz vairāk c vitamina nekā apelsīni vai citroni, tāpēc to ieteicams lietot uzturā īpaši tagad – gada aukstajos mēnešos. 

Kā mēs visas labi zinām, zaļumi nav iecienītākais bērnu ēdiens. Tāpēc smūtijs ir daudzu mammu noslēpums, kā piedāvāt bērniem salātus, spinātus un citus veselīgus zaļumus.

Zaļais veselības kokteilis:

4 kivi

1 avokado

100 gr. zaļumu

200 ml ābolu sulas

Pagatavošana:

Pievienojam mūsu smūtijam 200ml dabīgas ābolu sulas, lai kokteilis būtu gana salds un garšotu bērniem, tad nedaudz pētersīļu un vēl kaut ko ļoti zaļu, kas ne vienmēr bērniem iet pie dūšas.

Mums atliek tikai sablendēt visas sastāvdaļas kopā un super veselīgs smūtijs ir gatavs!

Oranžais veselības kokteilis:

1 banāns- 1 gab.

1 hurma - 1 gab.

100 gr. smiltsērkšķu

ingvers

1. tēj. k. kurkumas

30 gr. mandeles

200 ml ābolu sulas

Pagatavošana:

Un, lūk, vēl viena veselīga kokteiļa recepte, šo mēs noteikti iesakām  baudīt gan māmiņām, gan bērniem, jo stiprina imunsistēmu, kas ir tik ļoti svarīgi īpaši šajā drēgnajā laikā. Mums būs nepieciešams viens banāns, kas veidos kokteiļa sturktūru, tad pievienojam vienu hurmu un visiem labi zināmos smiltsērkšķus, kuri auguši tepat Latvijā un pavisam nedaudz ingvera, lai kokteilis nebūtu pārāk ass. 

Tad pievienojam mūsu kokteilim vēl nedaudz mandeles un ābolu sulu, sablendējam to visu kopā un mums ir tapis spilgts, sātīgs kokteilis!

Šāds smūtijs savas uzturvērtības dēļ var aizstāt ne tikai vieglu uzkodu, tas var kļūt arī par pilnvērtīgu ēdienreizi, piemēram, brokastu vai launaga vietā.

www.rawgarden.lv