VASARAS GIDS: Ērgļu klintis

VASARAS GIDS: Ērgļu klintis

17. Jul 2020, 10:08 Banija Banija

Pēc kārtējās ciemošanās Cēsīs, bijām jau sagatavojušies mājupceļam uz Rīgu, kad mani pamatīgi saurdīja nemiers, sakot: "Kā nu tagad brauksiet mājās? Vajag taču apskatīt vēl kaut ko!"

Paklausot mazajam velniņam, telefonā vēru vaļā Google Maps aplikāciju, kas kopš aizvadītās vasaras ceļojuma uz Kipru man kļuvusi īpaši mīļa. Te klikšķa attālumā iespējams atrast visas tuvumā esošās foršās vietas, sameklēt vietas, kur gardi paēst vai pārnakšņot. Kas man ļoti svarīgi - aplikācijā ir nevis "plika" informācija ar neko neizsakošiem datiem, bet arī citu lietotāju bildes, atsauksmes. Tā esam atraduši ne mazums interesantu vietu un citām gājuši ar līkumu, jo tad, ja vairāk nekā puse no jaunākajām atsauksmēm ir negatīvas, visticamāk, mums nav pa ceļam. Lai arī citi varētu iegūt uzticamu un noderīgu informāciju, arī pati dalos aplikācijā ar savām atsauksmēm un fotogrāfijām.

Bet nu beigsim ar šo izzinošo atkāpi un ķersimies pie lietas, jo ar Google Maps aplikācijas palīdzību sapratām, ka mums noteikti vajag redzēt Ērgļu klintis. Tvēriena attālumā no Cēsīm, tāpēc jābrauc.

Braucot lūkoties Ērgļu klintis, mašīnu atstājiet speciāli iekārtotajā stāvlaukumā, kur arī atrodama informācija par klintīm. Tā teikt, lai ne tikai ietu acis papriecēt, bet arī kaut ko praktisku uzzinātu par šo vietu.

Dododoties uz priekšu pa grantēto celiņu, nonākam līdz vietai, kur mūsu acīm paveras Gauja. Savukārt tālāk, kāpjot lejā par kāpnītēm, acu priekšā paceļas arī varenās Ērgļu klintis.

Man kā kurzemniecei, kura dzimusi un augusi pilnīgā līdzenumā, šādas vietas izsauc nedalītu sajūsmu, jo Latvijā ir tiiiiiiik skaisti!

Vismaz sestdienas pēcpusdienā, kad mēs esam nonākuši līdz Ērgļu klintīm, šeit bez mums ir tikai vēl viens pāris. Tā nu par skaisto vietu var priecāties netraucēti un to aplūkot bez steigas. Vienīgais, kas žēl, - neesam paņēmuši līdzi peldlietas, jo tad šī būtu viena skaista un neaizmirstama pelde.

Starp citu, vai zināji, ka Ērgļu klintis dēvē arī par Ērģeļu klintīm? Tas pirmajā momentā man rada mazu šoku, jo mēs taču braucām uz Ērgļu klintīm, kas vēl tās par Ērģelēm? Taču viss kārtībā, izrādās, Ērgļu klintīm ir vēl arī citi "segvārdi", piemēram, Pieškaļu iezis un Pieškalnu iezis.

Ja nedaudz par zinātnisko informāciju, tad vērtīgi zināt, ka Ērgļu klintis ir Baltijā viengabalainākā smilšakmens siena (tātad, noteikti jāredz), un tās garums ir aptuveni 700 metri, no kuriem aptuveni pusi apskalo Gauja. Maksimālajā vietā klints augstums sasniedz pat 22 metrus. 

Tad nu pavērsiet savus skatienus uz augšu un novērtējiet šo Latvijas īpašo skaistumu!

Kā atrast: Ērgļu klintis atrodas aptuveni 6,5 km attālumā no Cēsīm. Izmantojiet Waze vai arī Google Maps aplikāciju un tās jūs aizvedīs uz īsto vietu.

Papildu izmaksas: Nekādas. Autostāvvieta bez maksas, arī par skatīšanos nav jāmaksā.