VASARAS GIDS: Dunikas purva laipa

VASARAS GIDS: Dunikas purva laipa

10. Aug 2020, 00:00 Banija Banija

Pēc populārajām purvu takām, kas atrodas Rīgas reģionā, nomaļā Dunikas purva taka jeb laipa ir īsts baudījums cilvēka dvēselei. Neviena cilvēka, tikai jūs paši un tāds klusums, kuru citur neatrast.

Dunika atrodas bijušajā Liepājas rajonā, Lietuvas pierobežā, tāpēc nav starp TOP 5 populārākajiem tūrisma objektiem, līdz ar to izpaliek arī cilvēku pūļi, satraukumi par distancēšanos.

Svētdienā ap plkst. 11.00, kad ierodamies purva takas starta punktā, stāvvietā ir vien viena mašīna. Uzņemam zemo startu un dodamies purvā!

Pirms sperat soli uz purva takas, neaizmirstiet paņemt līdzi galvassegas un dzeramo ūdeni, jo sevišķi, ja diena pagadījusies karstāka.

Dunikas purva taka, ja var ticēt dažādiem ceļvežiem, ir viena no garākajām Eiropā, tāpēc sagatavojaties aptuveni 6 km garai pastaigai… vienā virzienā. Jā, taka ir lineāra, tāpēc saplānojiet savu dienu kārtīgi, vai, ja nav vēlmes divas reizes šķērsot vienu un to pašu ceļu, ir vērts vienoties ar kādiem draugiem, kuri otrā takas galā sagaida ar savu transportu, ar kuru pēc tam atkal nokļūt starta punktā.

Mūsu pastaiga iegadījās pamatīgi karstā dienā, tāpēc bērni kapitulēja pēc pirmajiem trīs kilometriem, pēc kuriem nolēmām doties atpakaļ uz starta punktu. Tas nozīmē, ka nenonācām līdz izslavētajai Luknes skābaržu audzei, kas tāda esot vienīgā Latvijā, taču par to neskumstam, jo nākamajā reizē takā dosimies no otra gala, tātad, redzēsim to, ko neredzējām šodien.

Mums patīk purvi, jo katrā gadalaikā tie uzbur citādāku pasauli. Augustā, mūsu ciemošanās laikā, te krāšņumā pieņemas virši, kuri tā pievelk bites, ka pirmajos pārdesmit metros, ejot pa taku, šķiet, ka esi nonācis bišu stropā. Visapkārt zumm.

Tālāk soļus speriet uzmanīgi, jo uz purva laipas laiski sauļojas ķirzaciņas. Vienas, pamanījušas nācējus, panikā metas bēgt, savukārt citas ir īstas drosminieces un starp laipas dēļiem pabāž galvu, lai apskatītu, kurš gan atļāvies ienākt viņu pasaulē.

Starp ķirzakām te ir arī īsta tauriņu un spāru pasaule. Dažādu krāsu un lielumu! Praktiska dabas stunda bērniem, kuriem patīk viss dzīvais.

Pamazām vaigus te sārto arī dzērvenes un brūklenes, tāpēc pastaiga būs ne tikai arī ar izglītojošu piesitienu, bet arī ar saujiņu vitamīnu.

Atšķirībā no citiem redzētajiem purviem, šis ir daudz klajāks, ik pa brīdim te parādoties ezeriņiem, te maziem kociņiem, savukārt ik pēc 1-1,5 km iekārtoti arī nelieli soliņi, lai gājēji varētu piestāt un nedaudz atpūsties.