Tikai puse no Latvijas sievietēm ir pārliecinātas par savām zināšanām reproduktīvās veselības jomā

Tikai puse no Latvijas sievietēm ir pārliecinātas par savām zināšanām reproduktīvās veselības jomā

02. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikai mazliet vairāk nekā puse jeb 53% sieviešu Latvijā savas zināšanas par reproduktīvo veselību vērtē kā ļoti labas vai labas, vienlaikus auglības veicināšanas jautājums ir aktuāls aptuveni piektajai daļai sieviešu reproduktīvā vecumā, atklāj “OMD Latvia Snapshots” aptauja, veikta pēc farmācijas uzņēmuma “Gedeon Richter”,  pasūtījuma. 

Tikmēr 37% sieviešu savas zināšanas vērtē kā vidējas, bet kā sliktas vai ļoti sliktas vien – 9%. Pārliecība par savu kompetenci reproduktīvās veselības jomā nedaudz pieaug, palielinoties vecumam. Piemēram, 20-29 gadu vecumā savas zināšanas reproduktīvās veselības jomā kā ļoti labas novērtē vien 14%, bet vecumā pēc 40 gadiem – jau 20%.

“Šķiet, ka pašlaik esam daudz labāk informēti par mobilā telefona lietošanas iespējām, nekā par to, kas notiek mūsu ķermenī. Nedrošas izsargāšanās metodes, neplānota grūtniecība, seksuāli transmisīvas saslimšanas – tie ir  biežākie klupšanas akmeņi un kā pierādījums tam ir reālie Latvijas reproduktīvās veselības statistikas rādītāji,” uzsver ginekoloģe Dace Matule.

Seksuālā un reproduktīvā veselība ir svarīga ikvienā vecumā, taču it sevišķi dāmām un pāriem, kuri plāno ģimenes pieaugumu. Tāpēc atgādinām pamata faktus, ko der atcerēties ikvienam!

Reproduktīvā veselība = vesels ķermenis un gars

“Cilvēka ķermenī viss ir savienots gluži kā zobratiņi, tāpēc reproduktīvo veselību, kā arī grūtniecības iestāšanos vai neiestāšanos ietekmē daudz vairāk ne  tikai ovulācija, hormoni, infekcijas, partnera veselība vai iedzimtās pataloģijas. Svarīgi faktori ir arī sabalansēts uzturs, atbilstošs svars, fiziskā aktivitāte un emocionālā higiēna,” uzskata Dr.Matule.

Pēc ginekoloģes paustā, mūsu ieradumi ilgtermiņā var ietekmēt mūsu reproduktīvo veselību. Piemēram, liekais svars un aptaukošanās var izraisīt metabolo sindromu, kas var apgrūtināt bērniņa ieņemšanu. Savukārt pārmērīgs liekais svars palielina dzemdes un krūšu vēža risku. 

Tikmēr kaitīgie ieradumi - smēķēšana un alkohola lietošana - ietekmē gan reproduktīvo veselību, gan var veicināt ļaundabīgu slimību attīstību.

“Kā piemēru varu minēt dzemdes kakla vēzi. Dzimumattiecības bez izsargāšanās, kad pastāv risks inficēties ar cilvēka papilomas vīrusu, un smēķēšana ir priekšnosacījumu, lai veidotos dzemdes kakla pirmsvēža vai vēža saslimšanas,” skaidro Dr. Matule.

Kontracepcija – visa pamatā

“Kontracepciju tradicionāli saista ar izsargāšanos pret nevēlamu grūtniecību, taču tai ir daudz plašāka nozīme. Piemēram, prezervatīvs palīdz izsargāties no seksuāli transmisīvajām slimībām, tostarp no HIV un cilvēka papilomas vīrusa, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi,” skaidro Matule.

Ginekoloģe aicina izmantot valsts piedāvāto bezmaksas dzemdes kakla skrīningu 25 līdz 67 gadus vecām sievietēm. Nacionālais veselības dienests uzaicinājumu veikt profilaktisko pārbaudi izlases kārtībā izsūta reizi trijos gados uz deklarēto adresi. Uzaicinājums derīgs trīs gadus.

Kopš 2018. gada krūts un dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt arī tad, ja uzaicinājuma vēstule nav paņemta līdzi (piemēram, ja tā ir nozaudēta vai tikusi nosūtīta, bet nav saņemta). Informācija par sievietei nosūtītās uzaicinājuma vēstules numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski. Plašāka informācija šeit!

Ovulācija – viss nav tik vienkārši kā izskatās

Ovulācijas traucējumi var skart sievieti jebkurā vecumā. “Gedeon Richter” veiktās aptaujas dati liecina, ka 94% sieviešu seko līdzi menstruālā cikla regularitātei, tomēr tikai mazliet vairāk nekā puse informētas, ka notikušas mēnešreizes ne vienmēr liecina par ovulāciju. 

Neregulāra cikla iemesli var būt dažādi (stress, liekais svars vai nepietiekams svars), reizēm cēlonis var būt arī tā dēvētais policistiko olnīcu sindroms jeb PCOS. Tas ir arī biežs grūtniecības neiestāšanas iemesls. Farmācijas uzņēmuma aptaujā konstatēts, ka 13% aptaujāto sieviešu ģimenes slimības vēsturē ir diagnosticēts PCOS. 

Precīzi PCOS attīstības iemesli nav zināmi, bet PCOS rodas hormonālu vai kompleksu vielmaiņas traucējumu dēļ, un ir galvenokārt saistīts ar insulīna rezistenci. Tā simptomi var būt pinnes pieaugušā vecumā, tumšs apmatojums uz virslūpas un zoda, liekais svars, no kura grūti atbrīvoties. 

Diemžēl PCOS izārstēt nav vienkārši, taču ar piemērotiem medikamentiem simptomi var tikt mazināti vai pat novērsti. Viens šādiem preparātiem ir “Gedeon Richter”, kas piedāvā plašāko produktu klāstu sieviešu veselībai, radītais “Cyclebalance”. Terapijas mērķis ir ārstēt insulīna rezistenci, mazināt vīrišķo hormonu pārprodukciju, kā arī veicināt ovulāciju, folikulu nobriešanu un to plīšanu, tādējādi uzlabojot auglību.

Taču jebkura sava veselības stāvokļa diagnostika ir jāveic pie ārsta un attiecīgi arī jāizvēlas piemērotāka ārstēšanas metode!

Neauglība – tā nav stigma

Ginekoloģes pieredzē, aptuveni 10% gadījumu neauglības cēloni nav iespējams noteikt, taču tas nebūt nenozīmē, ka to nevar risināt. “Tieši tāpēc es aicinu pārus, kuriem ir grūtības ar auglību, līdztekus problēmas cēloņa meklēšanai, stāties arī valsts apmaksātās neauglības ārstēšanas programmas uzskaitē,” pauž Matule.

Tas, protams, neizslēdz to, ka ārsti turpina meklēt cēloņus, taču ātrāka stāšanās šajā uzskaitē bieži vien mazina spriedzi ģimenē un tā ir lielāka iespēja, ka pakalpojumu varēs saņemt ātrāk.

Valsts nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka no 2015.gada līdz 2017.gadam valsts apmaksātās programmas ietvaros veikto medicīniskās apaugļošanas procedūru skaits no 578 gadā pieauga līdz 632 procedūrām gadā. Tiesa, pērn veiktas 504 procedūras.

Grūtniecībai ir jāgatavojas – svarīga pat zobu veselība

Gatavojoties grūtniecībai, sievietei vajadzētu rūpīgi pārbaudīt savu veselību. Piemēram, svarīgs ir hemoglobīna līmenis, ja tas ir zems – papildu dzelzs būtu jāsāk lieto vēl pirms grūtniecības. Līdzīgi arī ar folijskābi – tā ir būtiska bērniņa nervu sistēmas attīstībā, tāpēc to vajadzētu sākt laikus lietot pirms un pēc grūtniecības iestāšanās noteikti līdz 12.grūtniecības nedēļai.

“Vēl viens būtisks veselības stūrakmens ir mutes dobuma veselība. Mīts ir tas, ka grūtniecība pasliktina zobu veselību. Īstenībā – hormonālās izmaiņas grūtniecības laikā maina mutes dobuma stāvokli - rada labvēlīgu vidi smaganu iekaisuma attīstībai un veicina zobu bojāšanos. Grūtnieces mutes dobumā pieaug anaerobo mikrobu daudzums – tie ir mikrobi ar ievērojamu iekaisuma radīšanas potenciālu,” teica Dr. Matule.

Viņa arī atgādina, ka plānojot bērniņu, vajadzētu pavērot savu svaru. Ja ir izveidojies liekais svars, tad ir vērts pievērsties sabalansētam uzturam un fiziskām aktivitātēm, jo tas gan atvieglos grūtniecības iestāšanos, bet vēlāk – iznēsāšanu.

Vissvarīgākais, ko der atcerēties, ja ir bažas par savu veselību, tad noteikti ir jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta!

“OMD Latvia Snapshots” tiešsaistes aptauja veikta no 18.marta līdz 20.martam, kurā aptaujās vairāk nekā 500 sievietes reproduktīvajā vecumā (20-45 gadi). Dati ir reprezentatīvi šajā mērķa grupā.