Solvita Kabakova: "Ja mammas laimei vajag karjeru, tad lai mammai ir karjera"

Solvita Kabakova: "Ja mammas laimei vajag karjeru, tad lai mammai ir karjera"

08. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viņa ir par sevi pārliecināta sieviete, kura uzskata, ka trīs bērnu audzināšana ir apvienojama ar karjeras veidošanu. Viņa ir radījusi Forumu LĪDERE, kurā ir iespēja satikt sievietes, kuras realizējušas sevi dzīvē. Viņa ir Solvita Kabakova.

Solvita teica, ka, pēc viņas domām, ir divu tipu sievietes, un ne vienas, ne otras nav izdalāmas kā labākas. “Pirmā tipa priekšā es noņemu cepuri, cik zemu vien iespējams, jo viņas sevi simtprocentīgi velta mājas dzīvei. Domāju, ka bērni ir laimīgi, un, ja arī sievietes ir laimīgas, tas ir apbrīnojami,” skaidro viņa. Otrais sieviešu tips esot tāds, kāda ir arī pati Solvita - ar iekšējo dzinuli, kad, par spīti tam, ka esi ar mazuli, domās atrodies jau darbos. Foruma LĪDERE radītāja uzskata, ka gadījumā, ja šīs sievietes nevar realizēt savu potenciālu, realizēt sevi profesionāli un augt, zaudētāji ir visi.

Sabiedrībā valda uzskatas, ka sēžot mājās mammas neko nedara, bet Solvita uzsver, ka iesaka katram pašam, kuram ir šāds viedoklis, izmēģināt, kā tas ir, pavadot ar mazuli nevis vienu, bet gan trīs dienas pēc kārtas.

“Manuprāt, būšana mājās ar bēbi ir daudz smagāks un nogurdinošāks, pamatīgāks darbs, jo tā ir atteikšanās no savām vēlmēm, no sava ego, kas patiesi ir grūti. Tas ir grūtāk nekā aiziet uz darbu,” savos uzskatos dalās Solvita Kabakova.

To, ka būšana mājās ar mazu bērnu ir grūtāks darbs, viņasprāt, parāda arī tas, ka vīrieši šajā laikā pēkšņi kļūst aizņemti un mājās brauc tikai pašā vakarā. “Vakarā esi piekusis, pat ja fiziski neko neesi darījis, jo mazais cilvēks ir egoists un pasaules centrs, kurš paņem visu tavu laiku, bet brīdī, kad viņš ir veiksmīgi nolikts gulēt, tev jāpagūst padarīt arī kaut ko citu,” iemeslus, kāpēc visvieglākais solis šajā gadījumā ir aiziet uz darbu, skaidro viņa.

Kad tad, ja ne tagad

Brīdis, kad piesakās mazulis, sievietei ir unikāls periods dzīvē, kad viņa var apstāties un uz brīdi padomāt, ko gan dzīvē īsti vēlas. Brīdī, kad esi nobriedusi kā personība un sapratusi, kas tev patīk un ko tu gribi darīt, Solvita nolēmusi, ka vēlas ko lielu, grandiozu un kādam vajadzīgu.

Šajā brīdī viņa sākusi sevi analizēt, domājot par to, kas pašai būtu interesanti, ko vēlētos redzēt un dzirdēt, ņemot vērā viņas pieredzi konferenču organizēšanā, un sapratusi, ka vispateicīgākā auditorija ir sievietes. Solvita Kabakova: “Saliekot visu kopā, radās ideja, ka vajag pamēģināt, jo kad tad, ja ne tagad? Ja nesanāks, tad nesanāks un mierīgi turpināšu tālāk auklēt savu bēbi.” Taču Solvitas ideja realizējusies un atsaucība bijusi liela jau pirmajā gadā, tāpēc viņa sapratusi, ka ir uz pareizā ceļa. “Darīt kaut ko tik interesantu, un ja vēl redzi, ka tas ir noderīgi arī citiem, ir fantastiski,” ar savu pieredzi dalās Foruma LĪDERE vadītāja.

Par sievieti biznesā

Nākošajā gadā Forumā LĪDERE, pēc Solvitas teiktā, būs lektore, kura stāstīs par karjeras veidošanu sievietei citās kultūrās, taču viņa pati uzsver, ka tad, ja salīdzinām Latviju ar, piemēram, AAE, mēs varam darīt visu, ko vien vēlamies.

“Latvijā ir ļoti daudz sieviešu, kas grib un dara, un, ja kaut ko patiešām gribam, tad ārējo robežu nav, ” uzsver Solvita, sakot, ka bieži vien sievietei kaut ko izdarīt ir vieglāk, jo viņai ir pavisam cits skatījums, spēja pielāgoties, neiecirsties un, ja kaut kas neizdodas, tad prasme atrast citus veidus, kā to izdarīt.

Pēc viņas teiktā, sieviešu lielākā problēma ir iekšējās robežas - paškritika, nenormālā vēlme pārspīlēt, kas neļauj pašām sievietēm augt un darīt to, kas viņām, patiesībā, ļoti labi sanāk.

“Tad, kad esam mazas meitenes, mēs ļoti skaidri zinām, ko gribam, taču tad ir mamma, tētis, skolotāja, kas kaut ko neļauj, bet mums šķiet, ka tad, kad izaugsim lielas, tad gan darīsim visu, ko gribēsim. Bet, ziniet, ko, mīļās meitenes, mēs esam izaugušas lielas! Tāpēc nedarīsim pāri saviem bērnības sapņiem, ja kaut ko ļoti gribam, tad iesim un darīsim, jo neviens cits mūsu vietā to neizdarīs,” mudina Solvita.

Viņa aicina sievietes ļaut sev kļūdīties un būt tādām, kādas viņas ir.  Solvita Kabakova: “Laimīgā mamma ir visa pamatā, tāpēc, ja mammas laimei vajag karjeru, tad lai mammai ir karjera!”

Pirmie soļi biznesā

Domājot par savu biznesu, Solvita iesaka sākotnēji nodefinēt, ko pati vēlies. “Ir ļoti liela kļūda, ja iekrampējies savā idejā un ne ar vienu nedalies. Tas nevienam nav vajadzīgs, jo sievietei ir spēja palūgt palīdzība un atrast domubiedrus, jo ir tik daudz mentoringu, inkubatoru. Ja kāda saka, ka man ir ideja, bet nezinu, kā to īstenot, tad vai nu tas ir slinkums, vai arī idejas nav, vai arī sieviete ir iedomājusies, ka paveiks to viena pati,” tieša ir Forums LĪDERE radītāja.

Viņa piebilst, ka uzņēmēja gēns visiem gan nav nepieciešams un tas arī nav tik vienkārši, jo mūsdienās, sakot, ka katram ir jābūt uzņēmējam, tiek pārspīlēts.

Kļūdīties, bet nepazaudēt ģenerālo līniju

Mūsu dzīve ir sadalīta nogriežņos, kas ved no vienām krustcelēm uz nākošām, tāpēc ir fantastiski, ja spēj savus ceļus izvēlēties, kad esi krustcelēs. “No pieredzes skatoties uz savu dzīvi, varu teikt, ka ir ļoti grūti kaut ko mainīt vidusposmā, jo tad maldies un nevari saprast, kā rīkoties tālāk,” teic Solvita. Viņa iesaka nolikt vienu pēc otra mazus, sasniedzamus mērķus un starpposmus, kuros apskatīties, vai izvēle bijusi pareiza, vai viss tiek darīts pareizi, vai arī varbūt kaut kas nesanāk.

“Izdari, apstājies, izanalizē, esi kritisks pret sevi, un izlem, ko darīsi tālāk,” mudina Solvita Kabakova, piebilstot, ka bez kļūdām un pārdzīvojumiem mēs nebūtu tas, kas esam.

Pēc viņas teiktā, ja mēs nezinātu, ko negribam, tad mēs nezinātu, ko gribam, tāpēc ir svarīgi kļūdīties, maldīties, bet, galvenais, nepazaudēt ģenerālo līniju.