Simbols, kas atgādinās, ka izmesta pārtika ir zemē nosviesta nauda

Simbols, kas atgādinās, ka izmesta pārtika ir zemē nosviesta nauda

14. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Biedrība "Zero Waste Latvija" izstrādājusi simbolu pārtikas produktiem „Radīts, lai apēstu" ar saukli "Izmesta pārtika ir zemē nosviesta nauda”, kas apliecinās, ka produkta ražotāji ir spēruši soļus saražotās pārtikas atlikumu mazināšanai. Pirmais simbols pirms mēneša tika pasniegts AS „Hanzas Maiznīcas”, kas jau vairākus gadus mērķtiecīgi ieviesusi izmaiņas uzņēmumā, lai mazinātu pārtikas pārpalikumus ražošanas procesā.

Laura Treimane, biedrības "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja norāda, ka neskatoties uz to, ka sabiedrībā joprojām pastāv uzskats, ka pārtiku izmest nav labi, Latvijā tāpat kā citur pasaulē pārtikas izšķērdēšana ir nopietna problēma – aptuveni 1/3 no produktiem, kas tiek ražoti lietošanai pārtikā, tiek zaudēti vai izsviesti. Liela loma pārtikas atkritumu mazināšanā ir tieši mājsaimniecībām, jo tās ir atbildīgas par 53% no visas izšķērdētās pārtikas. Viņa norāda, ka ar šo iniciatīvu biedrība vēlas pievērst sabiedrības un ražotāju uzmanību pārtikas izšķērdēšanas problemātikai, aicinot pret pārtiku attiekties atbildīgāk. Viens no instrumentiem - likt sabiedrībai aizdomāties ar izstrādātā simbola starpniecību. Tas, novietots uz pārtikas produktu iepakojumiem, turpmāk liks atgādināt, ka produkts ir radīts, lai to apēstu, un pārtikas izmešana ir burtiski zemē nosviesta nauda.

AS "Hanzas Maiznīca" ir pirmais ražotājs, kam biedrība piešķir lietošanā šo zīmi. Vienlaikus biedrība aicina arī citus pārtikas ražotājus pievienoties šai iniciatīvai, tādā veidā uzrunājot sabiedrību un ražotājus pret pārtiku izturēties atbildīgāk un pārdomātāk plānot maltītes.

Uģis Mihņevičs, AS "Hanzas Maiznīcas" vadītājs un valdes loceklis, atzīst, ka maize ir produkts ar īsu realizācijas termiņu: "Jau vairākus gadus mērķtiecīgi strādājam pie "food waste" jeb pārtikas izšķērdēšanas samazināšanas programmas. No vienas puses izglītojam pircējus par atbilstošu produkcijas uzglabāšanu un nepieciešamo produkcijas daudzuma izvēli, un jau tagad arvien vairāk piedāvājam produktus mazākos izmēros. No otras puses sakārtojam iekšējos ražošanas procesus, lai veidotos pēc iespējas mazāk brāķu."

Biedrība "Zero Waste Latvija" par zīmes pasniegšanas vietu izvēlējās pirmo “zero waste” koncepta kafejnīcu Rīgā "Cafe M" Krišjāņa Barona ielā, kas tika atklāta martā. Tās viena no izveidotājām Ulla Milbreta pastāstīja, ka viņai un viņas vīram francūzim Johann Saffray ir svarīgi dzīvot saskaņā ar cieņu pret dabu un tās dotajiem resursiem. Iegūto pieredzi Singapūrā un Francijā viņi atveduši uz Latviju un to iedzīvinājuši kafejnīcā, kur caur gardas, īpašos apstākļos pagatavotas kafijas baudīšanu stāsta par videi draudzīgāku dzīvesveidu un dzīvi bez atkritumiem.