Saules aizsargkrēmu ieteicams atkārtoti uz ādas uzklāt ik pēc 2 stundām

24. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saulīte beidzot staigā pa zemes virsu, bet, lai silto laiku varētu izbaudīt no sirds, ir vērts atcerēties dažus padomus, kā parūpēties par savu, savu bērnu un tuvāko veselību.

Kā jūsu ģimenē ir ar saules aizsargrēma lietošanu? Vai nav tā, ka par to atceraties vien tad, kad jau manāmas pirmās apdeguma pēdas un bērns pēc rotaļāšanās smilšu kastē ir sarkans kā vārīts vēzītis? Liec aiz auss, ka jebkuri saules radītie ādas bojājumi un apdegumi bērnībā var izpausties arī vēlāk, kad bērns jau būs pieaudzis. Tas nozīmē, ka saules apdegumi rada bojājumus ādas šūnu DNS, kas vēlākos gados var izsaukt dažādus ādas audzējus.

Der atcerēties, ka bērna āda ir piecas reizes plānāka nekā pieauguša cilvēka āda, kā arī bērna ādai vēl nav attīstījusies pigmentācija, līdz ar to aizsardzība pret saules stariem nav tik spēcīga kā varbūt pieaugušajiem.

Tāpēc vienmēr, dodoties laukā, ir nepieciešams lietot saules aizsargkrēmu, atjaunojot to ik pēc divām stundām. Tas attiecas arī uz dienām, kad saule nav tik spilgta un tā noslēpusies aiz mākoņiem, jo zinātnieki ir izpētījuši, ka ādu bojā arī augsta spektra gaisma, tāpēc saules aizsargkrēms jālieto arī dienās, kad saule nav redzama.

Kādu saules aizsagkrēmu izvēlēties?

Izvēloties saules aizsargkrēmu bērniem, vienmēr izvēlies speciāli bērniem paredzētos līdzekļus, jo tiem nebūs pievienotas vielas, kas varētu lieki kairināt bērna ādu. Atšķirībā no bērniem paredzētajiem līdzekļiem, krēmos, kas ražoti pieaugušajiem, visbiežāk ir pievienotas smaržvielas, konservanti, krāsvielas, tāpēc bērniem tos nav ieteicams lietot. Savukārt, ja ir vēlme ģimenē visiem lietot vienu līdzekli, nepērkot atsevišķi bērniem un pieaugušajiem, tad tiek ieteikts izvēlēties bērniem paredzētu saules aizsargkrēmu un visiem ģimenes locekļiem lietot to, nevis otrādi.

Raugoties pēc saules aizsargkrēma bērnam, pievērs uzmanību, lai tam būtu SPF 50+ un tas būtu ūdensnoturīgs, kas garantēs, ka tas ir daudz noturīgāks nekā citi krēmi, kā arī seko līdzi, lai tas atbilstu Eiropas Savienības standartiem.

Esi uzmanīga ar bērnu atrašanos tiešos saules staros

Bērniem līdz trīs gadu vecumam nav ieteicams uzturēties tiešos saules staros, tāpēc ir svarīgi, lai mazulim būtu:

  • cepurīte ar platāku maliņu, kas pasargās bērna seju no saules stariem;
  • saulesbrilles;
  • apģērbs, kas nosegs pēc iespējas lielāku bērna ķermeņa laukumu.

Neievērojot pietiekamus pasākumus, bērna ādai var rasties apsārtums, kas vēlāk var pārvērsties izsitumos un pūslīšos, kas bērnam rada diskomfortu un sāpes apdeguma vietās.

Ūdens noturīgie un īpaši ūdens noturīgie līdzekļi

Veikalu plauktos atrodami gan ūdens noturīgie, gan īpaši ūdens noturīgie saules aizsargkrēmi. Atšķirība starp abiem ir tajā, cik ilgi tie saglabā daļu no sākotnējās aizsardzības pēc peldēšanās. Piemēram, ūdens izturīgiem saules aizsargkrēmiem pēc divām 20 minūšu garām peldēšanās reizēm būtu jāsaglabā puse no to sākotnējā SPF, savukārt īpaši ūdens izturīgie saules aizsargkrēmi spēs izturēt pat četras 20 minūšu ilgas peldēšanās reizes, saglabājot pusi no sākotnējā SPF.

Protams, neatkarīgi no tā, kurš no krēmiem tiek izvēlēts, ir jāseko līdzi arī tam, cik bieži āda tiek noberzta ar dvieli, jo pēc noslaucīšanās, visticamāk, būs vajadzība saules aizsargkrēmu uzklāt uz ādas atkārtoti.

Veiktie pētījumi parāda, ka mēs visbiežāk aizmirstam saules aizsargkrēmu uzklāt uz ceļiem, papēžiem, pēdu virspusēm, roku un kāju aizmugurējās daļas, kā arī ausīm un uz plakstiņiem, kas, izrādās, cieš visvairāk, jo plakstiņu āda ir visjutīgākā. Tāpat arī izrādās, ka mēdzam līdzekli uz ādas uzklāt par maz, tāpēc, ja sākotnēji šķiet, ka krēms uzklāts par daudz, 30 minūtes pēc tam ieteicams nogaidīt, lai secinātu, vai nepieciešams krēmu uzklāt papildus.