Nesaskaņota mājokļa pārbūve – kā no tās izvairīties?

Nesaskaņota mājokļa pārbūve – kā no tās izvairīties?

10. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Būtisks faktors jauna mājokļa izvēlē ir tā tehniskais stāvoklis un nolietojums. Bez papildu zināšanām un izpētes ir viegli nepamanīt  zemūdens akmeņus, tai skaitā patvaļīgu pārbūvi. Iegādājoties mājokli, kurā veikta nesaskaņota pārbūve, var ne vien tikt apdraudēta mājokļa iedzīvotāju drošība un veselība, bet arī var rasties papildu izmaksas, lai sakārtotu dokumentāciju vai padarītu mājokli drošu dzīvošanai, norāda Kaspars Sausais, Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts.

Kā pārliecināties, vai īpašumā nav veikta nesaskaņota pārbūve?

Ne vienmēr pārdevējs ir atklāts par visiem nekustamajā īpašumā veiktajiem darbiem, un dažreiz pats nav pilnībā informēts par iepriekšējā saimnieka darbībām. Nesaskaņotu pārbūvi iespējams atklāt, salīdzinot dzīvoklī esošo situāciju ar telpu plānu un citiem saistītajiem dokumentiem, kas pieejami dzīvokļa īpašniekam. Visbiežāk daudzdzīvokļu mājās nesaskaņojot tiek būvētas un demontētas nenesošās starpsienas, apvienota virtuve ar dzīvojamo istabu vai apvienoti sanitārie mezgli, mainīti logi vai iestiklotas lodžijas. Apskatot dzīvokli, jāspēj novērtēt arī citi tehniskie riski, tāpēc ieteicams vērsties pie profesionāļa, kurš ātrāk norādīs uz mājoklī veiktajām izmaiņām.

Kā nesaskaņota pārbūve ietekmē dzīvokļa vērtību?

Atkarībā no tās apjoma nesaskaņota pārbūve var samazināt dzīvokļa vērtību pat par 5–10 %. Kā norāda nekustamā īpašuma eksperts, nesaskaņota pārbūve tiešā veidā ietekmē ne tikai īpašumu cenu – tiem par trešdaļu samazinās arī potenciālo pircēju skaits. Lielākoties cilvēki vēlas iegādāties mājokli ar sakārtotu dokumentāciju, uzskatot, ka tās atbilstība jānodrošina iepriekšējam saimniekam.

Kādas pārbūves jāsaskaņo ar kopīpašniekiem?

Pārbūves saskaņošana ir atkarīga no plānotajiem būvdarbiem, to sarežģītības, un ne visos gadījumos tā ir jāveic. Gatavojoties starpsienu demontāžai, jāņem vērā nesošo un nenesošo sienu plānojums. Dzīvokļa pārbūve, kas ietver nenesošo sienu, nav jāsaskaņo ar kopīpašniekiem, dzīvokļa īpašuma gadījumā. Savukārt sanitārā mezgla pārcelšanu vai izbūvi virs apakšējā kaimiņa dzīvojamās telpas jāsaskaņo ar apakšējā dzīvokļa īpašnieku.

Būtisks jautājums ir dzīvokļa juridiskais statuss. Ja visa māja ir kopīpašums (nav sadalīta dzīvokļu īpašumos), katram īpašniekam pieder domājamā daļa no visa īpašuma un lietošanā ir kāds no dzīvokļiem, tad katra pārbūve būs jāsaskaņo ar visiem kopīpašniekiem.

Fasādes remontdarbos jāietur vienots ēkas koptēls – tas attiecas arī uz padomju sērijveida namiem. Piemēram, mainot logus, saskaņošana nav nepieciešama, bet īpašnieks nedrīkst mainīt logu rāmju dalījumu, to krāsu un citas detaļas. Lai gan dažkārt šķiet, ka lodžijas iestiklošanu saskaņot ir vienkārši, tā nebūt nav. Fasādes apliecinājuma karte nosaka, kā jāizskatās mājas koptēlam, un, ja ieplānotie darbi neatbilst aprakstam, tos veikt nedrīkst.

Kas nepieciešams pārbūves saskaņošanai?

Vispirms jāvēršas pie arhitekta, izklāstot iecerētās pārbūves ideju un apjomu. Speciālists aplūkos kadastrālās uzmērīšanas lietu vai ieradīsies īpašumā, lai novērtētu plānoto pārbūvi. Pēc tam tiks izstrādāta apliecinājuma karte, kas jāiesniedz būvvaldē. Atbilde no būvvaldes par darbu uzsākšanu atkarīga no īpašuma atrašanās vietas. Mazpilsētās un reģionos process var aizņemt dienu, savukārt pilsētās ar lielāku pieteikumu apjomu, piemēram, Rīgā, saskaņošanas slēdzienu var nākties gaidīt pat līdz pusotram mēnesim. Arī izmaksas ir dažādas – tās var sasniegt vairākus simtus eiro, tomēr kopējai summai nevajadzētu pārsniegt vienu tūkstoti eiro. Tāpat izmaksas atšķirsies privātpersonām un juridiskām personām.

Ja apsver iegādāties jaunu mājokli, aicinām pieteikties uz mājokļu konsultācijai pie Luminor mājokļu eksperta, kurš palīdzēs rast atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem.