Marijas Kondo 6 ieteikumi, kā vieglāk uzturēt savā mājoklī kārtību

Marijas Kondo 6 ieteikumi, kā vieglāk uzturēt savā mājoklī kārtību

01. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Marija Kondo ir japāniete, kura izceļas ar lielu pedantismu un mīlestību pret kārtību. Daloties ar mājas kārtošanas padomiem un metodēm, viņa jau kļuvusi par slavenību visā pasaulē. Viņas padomi izdoti grāmatās un viņai ir savs TV raidījums.

Lūk, 6 padomi no Marijas Kondo, kas padarīs tavu mājokļa uzkopšanu vienkāršāku!

Sāc ar apņemšanos

KonMari metode prasa laiku un arī zināmas pūles, taču, ja esi apņēmusies veikt mājās lielo kārtošanu, viss, kas tev jāizdara, ir vien jāizvēlas sev piemērotākā metode, un, - aiziet!

Iztēlojies savu ideālo dzīvesvietu

Iztēlojoties savu ideālo dzīvesvietu, tas jau ir pirmais solis ceļā uz mērķi. Iztēlojoties, kāda būs tava mājvieta pēc sakārtošanas, kā tu vēlētos tajā dzīvot, sapratīsi, ka sakārtošanas process var būt milzīgs pagrieziena punkts tavā dzīvē.

Atbrīvojies no nevajadzīgā un liekā

Daudzos cilvēkos mīt krājēja instinkts, kas nozīmē, ka viņi cenšas visu paglabāt, domājot, ka tas, iespējams, kādreiz varētu noderēt. Paskaties uz savu mājokli ar citām acīm - cik daudz tajā ir dažādu nevajadzīgu, neglītu priekšmetu, kas traucē tev parūpēties par sakārtotu vidi sev apkārt? Atbrīvojies no iebojātām lietām, priekšmetiem, kurus nekad neizmanto un kuri tikai stāv, krājot putekļu kārtu.

Kārto lietas pēc kategorijām nevis telpām

Kā tu parasti kārto mājokli? Visticamāk, sakārto vienu telpu, pēc tam ceļo uz nākamo. Marija Kondo iesaka kārtot dzīvesvietu pēc lietu kategorijām. Tas nozīmē, ka vienuviet sanes, piemēram, visus mājās esošos dvieļus, lai varētu tos izšķirot, atbrīvojoties no nolietotajiem, nevajadzīgajiem, un labāk saprastu savas dvieļu "saimniecības" apjomus. Kad esi tikusi galā ar dvieļiem, ķeries klāt pie nākamās kategorijas.

Kārto kategorijas pareizā secībā

Tas nozīmē, ka jāsāk vispirms, piemēram, ar apģērbu, tālāk jāpievēršas grāmatām, dokumentiem un tikai kā beidzamās jākārto dažādas sentimentālas lietas. Tas tāpēc, ka, ķeroties vispirms, piemēram, pie fotogrāfijām vai suvenīriem no ceļojumiem, visticamāk, ieslīgsi vairākas stundas atmiņās un tikai pazaudēsi laiku. Tieši laika trūkuma dēļ bieži vien vēlme sakārtot mājokli cieš fiasko, tāpēc izvērtē un pareizi sarindo kārtojamo lietu kategorijas.

Pavaicā sev, vai lieta rada prieku

Mājokļa kārtošanai pieej ar domu, ka tu nevis izvēlies lietas, no kurām atbrīvoties, bet gan tās, kuras vēlies saglabāt. Un saglabā tikai tās lietas, kas tev sniedz prieku!