Lubrikantu loma pāra intīmajā dzīvē

Lubrikantu loma pāra intīmajā dzīvē

12. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konsultē Oksana Babula.

Ginekoloģe-reproduktoloģe, maksts ekoloģijas speciāliste, homeopāte.

Gandrīz katra sieviete dažādos savas dzīves posmos saskaras ar situācijām, kurās būtu jālieto lubrikanti. Piemēram, ja ir problēmas ar maksts gļotādas sausumu. Sieviete ne vienmēr ir gatava dzimumaktam vienlaicīgi ar savu partneri, kā rezultātā gļotādā rodas mikrotraumas, parādās diskomforts un pat nelielas sāpes seksa laikā. Tādēļ maksts gļotādas sausums dažbrīd kļūst par nopietnu problēmu abiem partneriem.
Lai varētu pilnvērtīgi īstenot savas aizsargfunkcijas, sievietes maksts gļotādai ir jāatrodas skābā vidē, kura nodrošina spēcīgu barjeru pret dažādām infekcijām. Lietojot parastos krēmus un eļļas, maksts vides skābums var pakāpeniski samazināties, kā rezultātā tiek izjaukta dabīgā maksts mikroflora, samazinās ''labo'' pienskābo baktēriju daudzums, pastiprināti vairojas ''sliktās'' baktērijas, piemēram, gardnerellas, un attīstās tā saucamā bakteriālā vaginoze. Ta izpaužas kā izdalījumi ar nepatīkamu zivs smaku ,kas pēc dzimumakta tikai pastiprinās, jo vīrieša sperma satur sārmainu vidi. Vēl viens izmainītas mikrofloras veids ir piena sēnīte jeb kandidoze, kura dažkārt kļūst par hronisku saslimšanu. Sieviete ir spiesta nepārtraukti apmeklēt ginekologu un ārstēties ar vaginālajām svecītēm vai tabletēm, turklāt, sēnīšu  slimībai saasinoties, dzimumakts kļūst praktiski neiespējams. Patiesībā bieži vien šī problēma ir atrisināma ļoti vienkārši - regulāra lubrikantu lietošana ļauj izveidot uz maksts gļotādas aizsargslāni, kurš pasargā to no mikrobojājumiem, tā samazinot arī dažādu veidu disbakteriozes rašanās risku. 

Prezervatīvs - pat ļoti plāns - rada lielāku berzi nekā āda, tādēļ frikciju (dzimumlocekļa kustība makstī) laikā pat pietiekami mitrinātā gļotādā var rasties mikrotraumas. Lubrikantus uz ūdens bāzes droši var lietot kopā ar prezervatīviem - tie neizraisa ķīmiskas reakcijas lateksā, tādēļ nebojā prezervatīvu. Lubrikanti uz ūdens bāzes mitrina maksts gļotādu pilnīgi dabīgā veidā, turklāt šo mitrināšanu pastiprina to sastāvā esošā hialuronskābe. Tie nav taukaini, ir bez smaržas un neatstāj traipus uz apakšveļas.

Ar ko atšķiras lubrikanti uz silikona bāzes? Tie veido lielisku aizsargslāni uz maksts gļotādas, turklāt ir ļoti ekonomiski, jo silikons neiesūcas ādā un gļotādā. Šādi lubrikanti neizžūst, tā nodrošinot slīdēšanu ilgu laiku bez nepieciešamības uzklāt tos atkārtoti pašā nepiemērotākajā brīdī. Silikona lubrikanti ir ideāli piemēroti lietošanai dušā un baseinā, jo nešķīst ūdenī. Tos var izmantot kopā ar seksa rotaļlietām, kas izgatavotas no cietiem materiāliem, bet nav ieteicams lietot ar silikona izstrādājumiem.

Lubrikanti ar dabīgu alvejas ekstraktu labvēlīgi ietekmē maksts gļotādu, nebojājot un nekairinot to.  Pateicoties gelam ar alveju, lubrikanta tekstūra ir izteikti samtaina, tas mitrina, ārstē, aizsargā un maigi kopj jūtīgu ādu. Piemērots ikdienas lietošanai un ieteicams sievietēm ar noslieci uz maksts mikrofloras izmaiņām, tai skaitā, slimojot ar kandidozi.

Lubrikantus neiesaka pāriem, kuri plāno grūtniecību,it īpaši gadījumos, kad partnera sperma nav ideāla, jo lubrikants var kļūt par papildšķērsli spermatozoīdu kustībai.

Lubrikanti ir ieteicami sievietēm, kuras ilgstoši lieto hormonālos kontraceptīvus. Arī zemāk uzskaitītās medikamentu grupas var izraisīt

  • maksts gļotādas sausumu;
  •  antihistamīna (pretalerģiskie preparāti),
  •  antidepresanti,
  •  medikamenti asinsspiediena pazemināšanai,
  • medikamenti endometriozes un dzemdes miomas ārstēšanai,
  • ķīmijterapijā lietojamie preparāti onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Diemžēl bieži vien dāmas, ar nopietnām veselības problēmām, nepievērš uzmanību lietām, kuras skar viņu dzimumdzīvi. Taču statistika liecina, ka sievietēm, kuras nodarbojas ar seksu, dzīves kvalitāte ir daudz augstāka nekā sievietēm, kuras to nedara. Klasisks piemērs - perimenopauzes periods. Šajā periodā olnīcas pārstāj izstrādāt pietiekamā daudzumā sieviešu dzimumhormonu – estrogēnu, kā rezultātā maksts gļotāda pakāpeniski kļūst plānāka, sausāka un ievainojamāka. Sekss kļūst par īstu pārbaudījumu un nav jābrīnās, ka sieviete pārvelk krustu pāri savai intīmajai dzīvei, bet vīrietis pārvācas dzīvot uz blakus istabu. Ir svarīgi saprast, ka, sievietei var būt harmoniska dzimumdzīve, neskatoties uz nopietnu hormonālo pārkārtošanos organismā. Lielākoties visas problēmas, kas saistītas ar sāpīgām sajūtām dzimumaktu laikā, ir atrisināmas. Vienkārši jālieto maksts lubrikanti un hormonālie preparāti, kurus jums palīdzēs piemeklēt ginekologs.