Latvijā oficiāli sākusies gripas epidēmija

Latvijā oficiāli sākusies gripas epidēmija

20. Jan 2015, 11:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairākās pilsētās saslimstība ar gripu sasniegusi epidēmijas apmērus, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņo gripas epidēmijas sākumu valstī, aģentūra LETA uzzināja SPKC. 

Gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās saslimstība ar gripu ir sasniegusi epidēmijas apmērus - Daugavpilī bijuši 123,6 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Jelgavā - 197,7 uz 100 000 iedzīvotāju, Jēkabpilī - 133,3 uz 100 000 iedzīvotāju un Rēzeknē - 172,1 uz 100 000 iedzīvotāju.

Saslimstība ar gripu pie ģimenes ārstiem reģistrēta visās vecuma grupās. Visaugstākā saslimstība ir vecumā no pieciem līdz 14 gadiem. 

Palielinājies arī stacionēto pacientu skaits - monitoringā iesaistītās slimnīcas informējušas par 83 hospitalizētiem gripas pacientiem un 17 pacientiem, kuriem gripa izraisījusi plaušu karsoni.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vissmagāk no gripas cieš veci cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas, ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa var būt bīstama arī maziem bērniem un grūtniecēm. Gripas infekcijas izraisītie nāves gadījumi visbiežāk sastopami cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem.

Gripas vīruss izplatās ar sīkiem pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī ar rokām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Vislielākais inficēšanās risks pastāv, atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo (īpaši attālumā līdz vienam metram), cieši kontaktējoties ar slimo personu, saskaroties ar rokām, muti un tamlīdzīgi, kā arī pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kuriem pirms tam bija pieskāries slimais cilvēks. 

Gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās - drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38 grādiem, stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos jeb "kaulu laušana", sauss klepus un rīkles iekaisums, sāpes vai diskomforta sajūta aiz krūšu kaula, izteikts nespēks, apetītes zudums, bezmiegs, var būt arī vemšana un caureja.

Pirmās gripas pazīmes parasti parādās pēc divām dienām no inficēšanās brīža, tomēr tās var parādīties arī laika periodā no dažām stundām līdz četrām dienām pēc kontakta ar slimu cilvēku.

Jau ziņots, ka otrajā gada nedēļā Latvijā reģistrēti vairāki desmiti klīniski apstiprinātas gripas gadījumu, kā arī saņemts paziņojums par vienu nāves gadījumu slimniekam ar laboratoriski apstiprinātu gripu, aģentūru LETA informēja SPKC. 

Kalvis Pētersons

LETA

mamma27 mamma27 20. Jan 2015, 21:36

Man vakar puikam sāka sāpēt galva un temperatūra bija, mazajai nekas dižs,šodien puikam viss ok, tik nedaudz klepo,bet dāmai 38.5 .Tā ka neko nevar saprast. Veseļojamies un ceram ,ka viss būs labi un pa šo nedēļu tiks sveikā cauri.
Darbā gan bērni krīt kā mušas ,īpaši pirmajās klasēs.

20. Jan 2015, 19:10 bārbala zāle

man tieši tas pats.
18. 01 aizvakar, ap pēc pusdienu,sākās drebuļi , bijā jāiet uz darbu vecās akcijas ņemt nost.ar visiem dreuļiem gāju, vakar vēl slikti bija. šodien labāk.
man līdz 5dienai slimības lapa.

cecii cecii 20. Jan 2015, 18:28 Bethany

Klasiski laikam gripa ir 5 diennaktis ar ļoti augstu temperatūru. Bet vēl vismaz nedēļa jāpieskaita kā atlabšanas periods.

cecii cecii 20. Jan 2015, 14:41

Mums viens bērns nupat gripu izslimoja, otram bērnam tā sākās vakar. Paldies Dievam, ka slimība norit salīdzinoši viegli. Veselību visiem un neslimojiet!

Liene Krúza Liene Krúza 20. Jan 2015, 14:05

Tpu,tpu........... mes vel visi veseli. Un lai iet garam mums visi virusi........
Parejie lai veseloja un stipra veseliba kuri vel jo projam turas😀 Loti jacer,ka nedelas beigas tetis(pavadijis neelu prom) atbraucot no Rigas neparvedis kadu bacili

mamma27 mamma27 20. Jan 2015, 11:51

mēs ar mājās! Bet mums pagaidām tādā vieglā formā. Cerams smagāk nebūs.

20. Jan 2015, 11:47

Gripas sezona sākās jau pagājušo nedēļu.
ceturdien vakarā puika saslima, un aizvakar es.