Kuros gadījumos piemērota ir bariatrijas operācija?

07. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien jaunajai māmiņai nākas dzirdēt vārdus, ka krūts barošana palīdzēs zaudēt visus gaidību laikā uzkrātos kilogramus, taču ne visām sievietēm tā paveicas. Nereti pie iepriekšējo aprišu atgūšanas ir kārtīgi jāpiestrādā, bet tad, ja sports un uzturs dod vien īslaicīgus rezultātus, iespējams, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Bariatrijas operācija palīdz mainīt organismā notiekošos barības apstrādes procesus. Tā ir mūsdienīga, droša un efektīva ārstēšanas metode aptaukošanās un vielmaiņas traucējumu gadījumā, ar kuras palīdzību trīs gadu laikā iespējams zaudēt līdz pat 80% no liekā svara.

Ja iecerēts izmantot ķirurģisku iejaukšanos, lai samazinātu liekā svara problēmas, sākotnēji konsultācijas laikā ārsts izzina pacienta veselības vēsturi, pēc kā arī tiek pieņemts lēmums par piemērotāko operācijas veidu.

Kā skaidro Rīgas 1. slimnīcas ķirurgs Vjačeslavs Popkovs, viens no iespējamiem operāciju veidiem ir kuņģa šuntēšana. Šīs operācijas laikā kuņģis tiek pārveidots, sadalot to divās daļās. Kuņģa apjoms pēc operācijas ir aptuveni 50 ml. Otrs operācijas veids ir kuņģa vertikālā rezekcija, kuras laikā kuņģi samazina par divām trešdaļām mazāku. Operācijas laikā kuņģa apjoms tiek samazināts līdz 100 – 150 ml.

Bariatrijas operācijas tiek veiktas laparoskopiski, veicot piecus nelielus iegriezumus, kas ievērojami atvieglo atveseļošanās procesu un neatstāj lielas rētas. Operācijas norit vispārējā narkozē un ilgst apmēram pusotru stundu. Atveseļošanās laiks slimnīcā ir 3 – 5 dienas.