Ko nozīmē profilakse sievietes veselībai?

12. Nov 2012, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Profilakse, - vārds, kuru ļoti bieži sarunās izmanto mediķi. Šī vārda patiesais un galvenais mērķis ir tāds, ka cilvēkam ir savlaicīgi jāparūpējas par sevi. Bet kā tieši savu veselību uzturēt formā var sieviete?

Ginekoloģe Dace Matule uzsver, ka ir divi pamata profilakses veidi, ja ir runa par sieviešu veselību - organisma aizsardzība pret saslimšanām un reproduktīvo funkciju saglabāšana, tajā skaitā - ģimenes plānošana. 

Lai savlaicīgi diagnosticētu tādu vai citādu saslimšanu un atrisinātu radušos problēmu, regulāri jāapmeklē ginekologs. Un tomēr regulāri nenozīmē, ka pie ārsta jānāk ik pēc 3 mēnešiem.

"Pietiek ar savu ārstu tikties reizi gadā, lai apspriestu to, kas jūs uztrauc un pārliecinātos par to, ka jūsu veselība ir labā formā. Protams, ja ir kādas sūdzības vai problēmas, tad apmeklējumu grafiks ir individuāls, atkarībā no radušās situācijas", - stāsta Dace Matule.

Bet ko darīt, ja ārsts neko lāga nepaskaidro un nestāsta? Tāda problēma, diemžēl, patiešām pastāv, to atzīst arī D.Matule. Pamatā tas ir aktuāli valsts medicīnas iestādēs, jo apmeklējumu laiks ir ierobežots - uz pacientu tās ir vien 15 minūtes, savukārt, privātpraksē jums tiek veltītas 45 minūtes, un, ja nepieciešams, pat stunda. Tādā gadījumā ir jāmeklē alternatīvi informācijas avoti - jāatrod ir tieši savs ginekologs.

D.Matule iesaka arī noteikti izmantot aicinājumu, ko izsūta sievietēm no 25 gadu vecuma reizi 3 gados. Aicinājumā tiek piedāvāts nākt uz bezmaksas dzemdes kakla vēža pārbaudi.

Savukārt, sievietēm pēc 50 gadu vecuma nāk aicinājumi apmeklēt mamogrāfiju (krūšu izmeklējums - aut.).  Izmantojiet izdevību!

Vēl viena organisma aizsargmetode ir vakcinācija. Ja runājam par sieviešu veselību, tad saprotam, ka runa ir par vakcīnu, kas var pasargāt no dzemdes kakla vēža.

No 2012.gada Latvijā visas 12 gadus vecās meitenes var vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi bezmaksas - vakcīnu apmaksā valsts. D.Matule ir pārliecināta, ka tā ir ļoti laba un svarīga iespēja cīņā ar saslimšanu, kuras dēļ mirst daudz sieviešu visā pasaulē.

Dzemdes kakla vēzis noris bez konkrētiem simptomiem, tāpēc visefektīvāk būtu sevi no tā pasargāt, jo laikus to atpazīt ir visai grūti.

Otra svarīgā lieta, ja runājam par profilaksi, ir reproduktīvās sistēmas uzturēšana formā, lai spētu iznēsāt un pasaulē laist bērniņu.

Patlaban Latvijā ir pieejami visi nepieciešamie līdzekļi, kas var palīdzēt ģimenes plānošanā.

Kā redzams, rūpēties par savu veselību nav nemaz tik grūti. Galvenais - neaizmirst par to rūpēties, un tā dažkārt aktīvajā dzīves ritmā, darbu jūklī gadās. Domājiet par sevi, dārgās sievietes!

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar ginekoloģi Daci Matuli un uzzini vairāk par sievietes veselību!