Ko darīt, ja acis ir nogurušas un sausas?

29. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc dzemdībām mammas sastopas ar vairākiem izaicinājumiem, kas saistīti ne tikai ar bērna piedzimšanu, bet arī ar nepārtrauktām rūpēm par mazuli ikdienā. Šajā periodā mātes prioritātes tiek vērstas uz bērnu, savas vajadzības atstājot otrā plānā.

Viena no acīmredzamākajām pazīmēm, kas liecina par pārslodzi, ir nogurušas acis. Kā efektīvi rūpēties par savām actiņām un sniegt tām atslodzi ikdienā?

Veselām acīm diskomfortu visbiežāk rada ārējie faktori, piemēram, ilgstoša skatīšanās ekrānā, putekļi, sauss gaiss, apkārtējās vides piesārņojums, arī saules gaisma.

Sarunā ar Māmiņu Klubu “Optio” optometriste Kristiāna Zizlāne uzsver, ka ļoti liela nozīme ir apgaismojumam, kādā strādājam. “Vislabāk, ja spējam nodrošināt dabiskās gaismas apstākļus, taču, ja tas nav iespējams, jāizvērtē mākslīgais apgaismojums, lai tas nebūtu pārāk vājš vai arī pārāk spilgts, kas var radīt papildu nogurumu,” ar padomu dalās optometriste, piebilstot, ka papildu nogurumu acīm var radīt arī strādāšana tumšā telpā pie pārāk spilgta ekrāna.

Lieliska opcija ir apgaismojums, kuram var regulēt gan intensitāti, gan krāsu.

Svarīgs faktors ir ne tikai apgaismojums, bet arī tas, cik bieži un ilgi lietojam ierīces, kā arī – vai ievērojam pauzes. Optometriste Kristiāna Zizlāne saviem pacientiem, lai atpūtinātu acis, iesaka ik pēc 20 minūtēm, kas pavadīti darbā pie ekrāna, vismaz 20 sekundes skatīties 20 pēdu jeb 6 m attālumā.

Papildu iepriekšminētajam, apkures periodā, rūpējoties par acu veselību, svarīgi piedomāt pie tā, cik daudz ūdens ikdienā patērējam, jo arī tas var būt viens no iemesliem, kāpēc acis kļūst sausākas. Tāpat arī nozīmīgs ir pilnvērtīgs uzturs, kurā iekļaujam pietiekami daudz dārzeņu.

Gadījumā, ja jūti, ka tavas acis ir nogurušas, tās kņud, grauž, vari izmantot mitrinātājus jeb acu pilienus. Pirms to lietošanas gan ieteicams konsultēties ar farmaceitu vai acu speciālistu.