Kaspars Zemītis: "Pieļautās kļūdas ir īstās kļūdas, kuras arī jāpieļauj"

Kaspars Zemītis: "Pieļautās kļūdas ir īstās kļūdas, kuras arī jāpieļauj"

12. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaspars Zemītis ir īsts ģitāras virtuozs. Bez tam, viņš ir arī trīs muzikālu dēlu tētis un mīlošs vīrs savai sievai Andai, ar kuru precējušies jau 26 gadus.

Zemīšu vecākajam un jaunākajam dēlam ir desmit gadu starpība un, kā stāsta Anda, runājot par bērnu audzināšanu dažādos laikos, laiku nav iespējams pagriezt atpakaļ, lai kaut ko darītu savādāk. “Ar katru no mums kaut kas notiek tajā laikā un vietā, kad tam ir jānotiek. Acīmredzot, mums pirmais bērns atnāca tik ātri, lai tieši tajā brīdī mēs kaut ko iemācītos un kaut ko saprastu,” uzskata Anda Zemīte.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem brīžiem, kad saprasts, ka jālauž savs egoisms un jārēķinās vēl ar kādu, bijusi bērnu piedzimšana. Anda nekautrējas stāstīt, ka sēdējusi gultā un naktī raudājusi, bet, atskatoties tagad uz tolaik piedzīvoto, viņasprāt, tas padarījis abus tikai gudrākus un stiprākus. Viņa stāsta: “Mēs daudz ko nezinājām, mācījāmies no savām kļūdām, bijām vieglprātīgi un vecāko bērni visur ņēmām līdzi. Viņš bija ļoti ērts bērns.” Atceroties, kā vecāko dēlu ņēmuši līdzi pat uz ballītēm, Kaspara Zemīša dzīvesbiedre atzīst, ka tagad tā noteikti nedarītu, taču 22 gadu vecumā par to tik daudz nav domājuši. 

Kaspara Zemīša dzīvē dēla piedzimšana divdesmit gadu vecumā daudz ko mainījusi un viņš atzīst, ka šo gadu laikā uzskati par daudz ko mainījušies: “Ar katru nākamo bērnu attiecības un tendences, kā bērnu audzinājām, ir mainījušās. Man ir aizdomas, ka neviens padoms, kuru es dotu jaunajiem vecākiem tagad, viņiem nederētu.” Tajā pašā laikā viņš teic, ka viens no labākajiem padomiem, kur savulaik saņēmis no kāda cita, bijis – lai ko tu darītu, šim čalim tu esi labākais tēta variants. “Tad ir vieglāk, jo pat pieļautās kļūdas ir tās īstās kļūdas, kuras ir jāpieļauj,” mūziķis atzīst.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Vaicājot par to, kādas vērtības vēlētos ieaudzināt savos bērnos un dot līdzi ceļamaizei visai dzīvei, Anda saka, ka viņas viena vēlme būtu, lai bērni mīl Dievu. “Zinu, ka šobrīd viņi par to galīgi nefano un labprātāk uz baznīcu nebrauc, bet es gribētu, lai tad, ja viņiem dzīvē ir grūti brīži, viņi zinātu, kur meklēt palīdzību un kas varētu palīdzēt atrast izeju un darīt viņus laimīgus,” par vērtībām runā trīs dēlu mamma. Savukārt Kaspars piemetina, ka novēl viņiem būt laimīgiem.

Kā nodzīvot plecu pie pleca tik daudzus gadus? Uz šo jautājumu Kaspars teic, ka tā zināmā mērā ir veiksme un svētība, ko Anda papildina, sakot, ka mazliet tas ir arī pašu darbs. Kaspars Zemītis: “Man nav receptes. Man šķiet, ka mums ir paveicies. Man ir paveicies ar savu sievu un bērniem.” Mūziķis gan atzīst, ka sociālajos tīklos liekot tikai foršākās bildes, taču, dzīvē, protams tā vis vienmēr neesot. Kaspars Zemītis teic, ka, viņaprāt, svarīgs faktors ir ne tikai jūtas un simpātijas pret otru cilvēku, bet arī atbildība pret ģimeni un dzīvi: “Es esmu priecīgs, ka mums izdodas. Esmu lepns.”

Anda atceras, ka brīdī, kad precējušies, Kaspars teicis, ka cerot, ka ar katru gadu būs labāk. “Divdesmit gadu vecumā gāja visādi, tāpēc domāju – stāsti vien! Bet, ja godīgi, viņam bija taisnība,” atzīst mūziķa dzīvesbiedre.