Kāpēc veidojas urīnceļu iekaisumi?

08. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teju katra sieviete kaut reizi mūžā ir saskārusies ar tik delikātu un nepatīkamu problēmu kā urīnceļu iekaisumi. Parasti vainojama apsaldēšanās, bet izrādās, ka šādas problēmas var atkārtoties hroniski visa gada garumā. Kā ar to cīnīties?

Iemesls urīnceļu iekaisumam ir dažādas baktērijas, kas nonāk urīnceļos. “Mūsdienās izplatītākais iemesls ir Escherichia coli baktērija, kas ir normāla zarnu mikrofloras sastāvdaļa, bet, ja tā maina lokāciju un nonāk urīnceļos, tā pārtop par infekciozu aģentu,” stāsta ginekoloģe, dzemdību speciāliste Karlīna Elksne. Viņa norāda, ka ir vairāki riska faktori, kas pastiprina varbūtību saslimt ar urīnceļa infekcijām:

  • Maksts mikrofloras izmaiņas, kas var būt saistītas gan ar grūtniecību, gan pēcdzemdību periodu, ilgstošu krūts barošanu,perimenopauzi, menopauzi.
  • Anatomiskais aspekts – grūtniecības laikā dzemde nospiež urīnpūsli un tas maina savu anatomisko novietojumu
  • Pazemināta imunitāte.

Grūtniecības laikā ir īpaši jāizvērtē lietotie medikamenti, tāpēc situācijās, kad topošā māmiņa izjūt diskomfortu, dedzināšanu, ir bieža urinēšana, bet pie ārsta nav iespējams uzreiz nokļūt, ginekoloģe Karlīna Elksne norāda, ka var izlīdzēties ar aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu medikamentiem – dzērveņu preparātiem, fito pastām. Ārste norāda, ka grūtniecības laikā urīnceļu iekaisumu gadījumā var lietot arī dzērveņu uzlējumus un svaigas dzērvenes. “Izvēloties dzert tējas, jāatceras gan, ka grūtniecības laikā ne visas tējas ir vēlamas un atļautas,” atgādina ārste.