Kāpēc veidojas aukstumpumpas?

14. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī tev gadījušās reizes, kad aukstumpumpa parādās visnepiemērotākajā brīdī? Iespējams, ar tām nākas cīnīties pat regulāri? Skaidrojam, kā stiprināt savu imunitāti, lai aukstumpumpas paliktu pagātnei.

Aukstumpumpas izraisa herpes vīruss, kas mājo praktiski visos cilvēkos, taču ne visiem šis vīruss aktivizējas. Vieni ar aukstumpumpām cīnās regulāri, bet citiem tās nekad neparādās. Kā stiprināt imunitāti, lai aukstumpumpas paliktu pagātnē? “Ģimenes klīnika” ģimenes ārste Zanda Mundesciema stāsta, ka no aukstumpumpu uzplaiksnījuma var izvairīties, ikdienā rūpējoties par savu imunitāti. “Gada aukstajā sezonā būtu jāveic profilaktiskie pasākumi, lai izvairītos no saslimšanas un inficēšanās. Tiesa, bez tā aukstumpumpu veidošanos veicina arī izdegšana un pārslodze,” saka ģimenes ārste.

Lai preventīvi rūpētos par savu imunitāti un izvairītos no aukstumpumpām, ieteicams lietot A, C, D, E grupas vitamīnus, cinka preparātus, tāpat jābūt arī fiziski aktīvam. “Aukstumpumpas var veidoties arī vasarā, jo, ilgāk uzturoties saulē, ķermenim samazinās imūnā aizsardzība. Ziemā aukstumpumpu veidošanos, savukārt, var veicināt apsaldējumi,” norāda Zanda Mundesciema.

Ja herpes epizodes ir vairākas reizes gadā, ieteicams konsultēties ar ārstu un veikt papildu izmeklējumus, lai saprastu, vai organismā nav kādas saslismšanas, kas ļauj vīrusam uzplaiksnīt atkārtoti.