Jau gadu “Māmiņu Klubā” darbojas “Ukraiņu Māmiņu Klubs”!

14. Oct 2023, 16:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Labdarības Fonds ne tikai sniedz atbalstu bērniem ar īpašām vajadzībām, bet jau gadu Fonda paspārnē Māmiņu Kluba Vecāku skolas telpās savu mājvietu radis “Ukraiņu Māmiņu Klubs”!

Kopā ar Latvijas speciālistiem - ārstiem-ginekologiem, fizioterapeitiem, ģimenes lietu ekspertiem, krīzes psihologiem - Ukrainas mammas apgūst jaunas prasmes un integrējas mūsu sabiedrībā. Daudzām no “Ukraiņu Māmiņu Kluba” bērni nākuši pasaulē tieši Latvijā. Kā mēs viņus sagaidīsim un aprūpēsim? Tas ir mūsu kopējais atbalsts un rūpes.

“Ukraiņu Māmiņu Klubs” paplašinājies no pirmajām atbalsta grupām, kas iesākās 2022.gadā, bet šogad un pērn guvis atbalstu no Eiropas Savienības Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda, kā arī no Rīgas pilsētas. Māmiņu skaits jau ir dubultojies. Lai ukraiņu māmiņām vieglāks solis Latvijas sabiedrībā!

Klubs tiekas vairākas reizes mēnesī lekcijās, meistarklasēs, atbalsta grupās un vienmēr klātesoša ir mentore, Māmiņu Kluba Labdarības Fonda pārstāve Margarita Vīrāte Šumilo, kas nu jau ukraiņu mammām ir kļuvusi par labu draudzeni un uzticības personu. "Mēs ar Māmiņu Klubu izveidojām šo ukraiņu māmiņu šūniņu, kas guvusi lielu atsaucību. Mammas ne tikai iepazīstas cita ar citu, bet arī piedalās dažādās izglītojošās aktivitātēs par veselīgu grūtniecību, sievietes veselību, bērnu attīstību, arī gūst psiholoģisko palīdzību. Tikšanās notiek neformālā gaisotnē, līdzi parasti arī ir mazie bērni, kuri spēlējās un socializējas, kamēr mammas apgūst jaunas prasmes. Ļoti svarīgi ir iepazīstināt tieši ar Latvijas mātes un bērna veselības aprūpes iespējām, jo šīm māmiņām viss ir šeit jauns un svešs,” skaidro Margarita Vīrāte Šumilo.

Latvijas Ukrainas Māmiņu Klubā var pievienoties ikviena mamma un saņemt speciālistu palīdzību bez maksas. 

Viena no Kluba dalībniecēm, Adelīnas un Jeliseja māmiņa Sofija no Donbasas, ar pateicību atceras Kluba tikšanās reizes, jo abi bērni ir ar īpašām vajadzībām un nepieciešama īpaša aprūpe. Tikpat svarīgs Sofijai ir arī psiholoģiskais atbalsts, kad, atrodoties ar bērniem svešatnē, gūta “savējo” sajūta: “Man ir divi bērniņi. Vecākajai ir trīs gadi un četri mēneši un puisītim ir divi gadiņi. Abi bērni ir priekšlaikus dzimuši. Viņi abi ir izgājuši cauri ļoti smagam posmam. Brīnums, ka mazais puisītis izdzīvoja. Tas ir Dieva brīnums, jo viņam ārsti deva vissliktākās prognozes. Kā teica ārsti, tikai no simts bērniem ar šādu diagnozi viens ir izdzīvojis. Esmu bezgala pateicīga un mīlu no visas sirds!”

Latvijas Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere kopā ar Eiropas padomes kolēģiem aicina aizdomāties, cik gan grūtos apstākļos ir nonākuši Ukrainas bērni, no kuriem daudzi kara laikā ir pazuduši bez vēsts, izvesti no valsts, pazuduši saviem vecākiem: “Mēs Eiropas padomē esam apzinājuši skaitļus. Tie ir apmēram 19 tūkstoši bērnu, kuri ar viltu un bieži vien ar varu aizvesti uz Krieviju vai Baltkrieviju. Viņu identitātes tiek mainītas, viņi tiek piespiedu kārtā adoptēti. Viņiem tiek melots, ka viņu vecāki ir vai nu no viņiem atteikušies, vai miruši. Vecāki nezina, kur ir viņu bērni un par viņu likteņiem gandrīz neko nevar uzzināt. Ir atsevišķi gadījumi, kur ar nevalstisko organizāciju palīdzību tiek noskaidrotas kādu bērnu identitātes, bet pēc būtības tāda sistēma, kamēr vien Krievija netiks uzvarēta, kā atrast pazudušos bērnus, šobrīd nav. Tāpēc ir ļoti svarīgi, mums kā valstij, ka mēs jebkādu informāciju fiksējam; vāktu pierādījumu bāzi par noziegumiem pret bērniem, jo bērnu dzīves notiek šodien. Bērniem ir atņemta viņu identitāte! No visiem  Ukrainas kara bēgļiem 90 % ir sievietes ar bērniņiem. Krievijas propogandas mašīna izvērš dezinformāciju okupētajās teritorijās un pierunā nedoties bēgļu gaitās uz “slikto Eiropu”, dažkārt pat pierunājot vecvecākus sūtīt bērnus uz Krievijas nometnēm.”

Ukrainas Māmiņu Klubs aicina izplatīt informāciju par Kluba darbību un pievienoties, rakstot uz fonds@maminuklubs.lv.

Ukrainas māmiņu kluba aktivitātes tiek īstenots ar Eiropas Savienības fonda, Rīgas Domes un Māmiņu Kluba Labdarības fonda atbalstu.

Projekta finansējumu nodrošina Eiropas Savienība Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda ietvaros.