Intervija ar apburošo vizāžisti Janu Kozlovu: piesakies individuālām konsultācijām

Intervija ar apburošo vizāžisti Janu Kozlovu: piesakies individuālām konsultācijām

08. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētdienas rīts rudenīgajā Mežaparkā. Saulīte spīd, bet pamazām sāk savilkties mākoņi. Pirmās dzeltenīgās lapas ir sabirušas uz celiņa. Un te nu viņa nāk man pretī - smaidīga, košiem matiem un jauneklīgu stiliņu - grima māksliniece un stila konsultante Jana Kozlova.

Vizāžistes Janas Kozlovas individuālā konsultācija 

Kustībā ir dzīvība, tāpēc nolemjam, ka mūsu sarunu var apvienot ar pastaigu svaigā gaisā, baudot burvīgu rudens dienu.

Tā kā līdz šim ar Janu nebiju personīgi pazīstama, mani interesēja, kā tas viss ir sācies - vai tiešām ideja par šādas profesijas izvēli ir ienākusi prātā pēkšņi. Sarunas laikā sapratu, ka dzīve ir cikliska, tā virzās pa spirāli uz augšu. Vismaz Janas gadījumā to var droši apgalvot. Janu nebiedē nezināmais, pārmaiņas un grūtības dzīvē. Visu var pārvarēt, ja vien to vēlies.

20150929220616-35122.jpg

Kāds ir bijis Tavs ceļš līdz vizāžistes un stila konsultantes profesijai?

Garš un līkumots! Viss sākās frizētavā. Brīvā laika pavadīšana sievišķīgās sarunās ar draudzeni viņas frizētavā, piepalīdzot ikdienas darbā, kas ar laiku pārtapa asistēšanā uz pilnu slodzi. Darbs skaistuma pasaulē, kur varēju palīdzēt klientiem kļūt skaistākiem, priecīgākiem un ar dzīvi apmierinātākiem, jo veltīju uzmanību un sirds siltumu, sniedzu padomu vai uzmundrinājumu. Darbs, kurā viens no svarīgākajiem stūrakmeņiem ir cilvēcība un laipnība.

Bet mans sapnis vienmēr ir bijis militārais dienests. Neskatoties uz dažādām problēmām, ar spēcīgu motivāciju un neatlaidīgu darbu man izdevās īstenot savu sapni par dienēšanu armijā.

Es izbaudīju uz savas ādas skarbo militāro ikdienu, kur nebija laika sevi žēlot, bet dienu no dienas bija jāpierāda, ka iederos vīriešu pasaulē - spēju izturēt fiziskos pārbaudījumus jebkādos laikapstākļos, komandēt un disciplinēt 30 jaunu puišu grupu, pierādīt, ka sievietes nav vājais dzimums.

Sievišķīgs darbs frizētavā un militārā dienesta skarbums - šķiet nesavienojami, bet tādi nu bija manas dzīves līkloči. Es pierādīju gan sev, gan pasaulei, ka sieviete var visu ... tiešām VISU, ja vien ir pietiekami spēcīga motivācija.

Cilvēkiem būtu vairāk jāieklausās sevī - ja jūti, ka gribi un vari, tad TU TO VARI! Nevajag atteikties no sapņa tikai tāpēc, ka apkārtējie nesaskata jēgu un netic taviem spēkiem. Ir jādzīvo harmonijā ar sevi, izbaudot katru mirkli.

Militārais dienests sagādāja pārsteigumu arī privātajā dzīvē - tieši tur iepazinos ar savu tagadējo vīru. Tā nebija mīlestība no pirmā acu uzmetiena, bet kaut kā beigās mums viss sanāca ... nezinu, kā viņš to paveica.  Vīrs visu šo gadu laikā vienmēr ir ticējis manām spējām un atbalstījis svarīgu dzīves lēmumu pieņemšanā.

Rūpes par ģimeni ar 4 bērniem un veselības stāvoklis pietuvināja laiku, kad bija jāpieņem kārtējais svarīgais dzīves lēmums. Militārais dienests palika aiz muguras, bija jāsāk domāt par jaunu karjeras izaicinājumu un iztikas pelnīšanu. Liktenis atkal pavēra man skaistuma pasaules durvis - uzsāku mācības vizāžistu kursos. 

20150929220951-98596.jpg

Mācīties nekad nav par vēlu, vai ne?

Tieši tā! Tu nevari zināt, kas tevi sagaida pēc brīža, kā ievirzīsies tava dzīve.

Mācību process ir nebeidzams, jo atkal un atkal es atrodu interesantas tehnikas, kuras ir vērts apgūt. Skaistuma pasaulē nedrīkst apstāties un beigt pilnveidoties. Laiks mainās, kosmētikas zīmoli laiž klajā jaunus produktus, parādās jaunas tendences un jaunas tehnikas. Tev ir jāseko jaunumiem nozarē. Nevar sēdēt uz lauriem, nemitīgi jātrenē acs un roka, pilnveidojot savu tehniku.

Jāatzīst, ka man piemīt profesionālais kretīnisms - es pētu nejauši sastaptus cilvēkus, viņu grima uzklāšanas veiksmes un neveiksmes, analizēju, kā es uzklātu grimu šim cilvēkam, ja rastos iespēja. Tas ļoti noder, jo šī analīze saglabājas vienā no atmiņas plauktiņiem. 

20150929221025-93581.jpg

Skatījos bildes Tavā Facebook profilā ar nesenā eksāmena Podiuma meikapa darbu. Iespaidīgi!

Paldies! Jā, nu tur bija interesanta situācija. Mums skolā vajadzēja izvēlēties paraugu, kuru īstenot eksāmena laikā. Sākumā bija plānots savādāks grims. Bet pasniedzēja ieteica citu variantu - sarežģītāku, jo uzskatīja, ka manis piedāvātais variants ir pārāk viegls. Paraugs tika ātri uzskicēts uz lapas, atzīts par pietiekami sarežģītu, un sākās atbildīgākais posms – gatavošanās. Variantu nebija - ja reiz pasniedzēja saskata potenciālu un saka, ka es to spēšu. Un viņai bija taisnība - es to spēju, viss sanāca. Saņēmu izcilu vērtējumu par savu eksāmena darbu.

20150929221144-97602.jpg

Vizāžista darbs Latvijā - prestižs vai smags darbs, lai nopelnītu iztiku?

Vizāžistu Latvijā (un ne tikai) ir tik daudz, ka jāpieliek lielas pūles, lai kaut ko sasniegtu šajā jomā. Vizāžistu darbs sastāv 99% no smaga darba un 1% talanta. Bez radošās dzirksts šajā profesijā nav ko darīt. Katram meistaram ir sava otas vilkšanas tehnika, savs redzējums par līnijām un krāsu kompozīciju.

20150929221302-65520.jpg

Vizāžistu darbs nav tik vienkāršs, kā varētu likties no malas. Tās ir garas stundas bieži vien neērtā pozā. Lielos projektos darbu pavada laika ierobežojums un liels darba apjoms, kas uzdzen nelielu stresu. Ir jāstrādā ar tik dažādiem cilvēkiem - katram savs raksturs, noskaņojums, dzīves un skaistā redzējums, pieredze, vēlmes, attieksme. 

20150929221355-70063.jpg

Parasti darbs sniedz pozitīvu lādiņu, prieku un gandarījumu. Kā gan varētu būt savādāk, ja grimētavā sagaida priecīgs cilvēks, kas gaidījis tieši tevi, jo uzticas tikai tev, tavām prasmēm, tavam redzējumam un darba stilam. Īpaši aktuāli tas ir televīzijā, jo raidījuma vadītāji var mierīgi atkārtot tekstus, kamēr tu viņus grimē. Uzticēšanās motivē, jo tu nevari ļaut vilties šim cilvēkam. Ir tik patīkami, ka novērtē tavu darbu.

Protams, gadās arī ne tik pozitīvi brīži, bet tad vienkārši tam jāpārkāpj pāri, jo zini, ka tu savu darbu padarīji pēc vislabākās sirdsapziņas.

20150929221425-32169.jpg

Lai neizkristu no aprites, ir svarīga nepārtraukta mācīšanās un sevis pilnveidošana, jaunumu apgūšana, sekošana trendiem un kosmētikas uzņēmumu produktu piedāvājumam - tas viss prasa gan laiku, gan spēku, gan ieguldījumus.

20150929221501-53975.jpg

Konkursi, kuros vari parādīt sevi, savu māksliniecisko redzējumu un izpildīšanas tehniku. Mani piepildīja tik pozitīvas emocijas pēc skaistuma festivāla "Nevskie Berega". Piedalījos skaistumkopšanas profesionāļu konkursā, kurā ir nenormāla konkurence - 25000 skaistumkopšanas speciālistu sacenšas dažādās kategorijās. Man pat prātā neienāca, ka saņemšu kādu godalgotu vietu, bet rezultātā atgriezos no Sanktpētergurgas ar 2 "oskariņiem" - prieks, gandarījums un lepnums.

20150929221530-82333.jpg

Vizāžisti un YouTube. YouTube ir palīgs vai apdraudējums darbam?

Nekas nav tikai balts vai melns. Ar YouTube ir tieši tas pats. Protams, tur ir neskaitāmi video, kuros jaunas un ne tik jaunas sievietes pozicionē sevi kā grima uzklāšanas speciālistes. Jā, viņas var uzklāt skaisti grimu sev. Viņas var pareklamēt kosmētiku, kas der viņām, bet tas negarantē, ka tā kosmētika derēs arī tev. Tikai individuāla konsultācija ar vizāžistu var sniegt ieskatu, kas būs vistabilstošākais tev, kā izcelt tavas dotības un nomaskēt trūkumus.

Nenoliedzu, YouTube ir daudz labi videoklipi, kurus var paskatīties tīri intereses pēc. Bet īsti profesionāļi neliek video YouTube. Pirmkārt, cilvēki ir tik dažādi. Mums ir atšķirīgi sejas vaibsti, formas, ādas tonis, acu krāsa utt. Kas derēs vienai sievietei, var nederēt citai.  Tāpēc profesionāli vizāžisti neriskē ar savu reputāciju, sniedzot universālas konsultācijas tīmeklī. Otrkārt, tā ir nauda. Kāpēc gan profesionālam vizāžistam zaudēt naudu, dalot par brīvu savas zināšanas un prasmes, kuras ir iegūtas dārgās mācībās un meistarklasēs?

Vēl viens aspekts - meitenes un sievietes saskatās slavenību video, mēģinot atkārtot viņu grima uzlikšanas tehniku, izmantojot produktus, kurus lieto slavenības. Un tad izskats var tiešām kļūt smieklīgs (labākajā gadījumā), bet sliktākajā - briesmīgs. Jāņem vērā, ka slavenību grims tiek veidots video filmēšanai, fotosesijām - rampu gaismai. Tas nav ikdienas/ielas grims. Un tie produkti nav izmantojami ikdienā. Ielas grimā TV grims biežāk izskatās pārlieku košs un kontrastains. Ir jāatceras, ka TV kameras noēd lielu grima daudzumu, tādēļ, grimējot cilvēkus televīzijai, bieži nākas klāt biezāku kārtu un acis iezīmēt daudz tumšākas nekā ikdienas grimā, kas ne vienmēr, izejot uz ielas, izskatīsies ļoti skaisti un ēteriski.

20150929221619-67402.jpg

Tev ir ļoti piepildīta profesionālā darbība. Pastāsti, kādos projektos vēl Tu piedalies?

Biežāk esmu televīzijā - grimēju raidījumu vadītājus, dalībniekus (dejotājus, bekvokālu) - Rīgas stila pavēlnieks, Izklausies redzēts u.c.. Grimēju cilvēkus dažādiem preses izdevumiem un svētku pasākumiem, modeles modes pasākumiem un fotosesijām. Sadarbojos ar dažādiem mūzikas māksliniekiem video klipu filmēšanā un koncertos. Vadu individuālā make-up un stila konsultācijas Sieviešu Klubā. Ar prieku piedalos labdarības pasākumos - piemēram, Burvīgās pārvērtības Māmiņu dienā, kur es grimēju ar Cistisko fibrozi slimu bērnu māmiņas. Darbojos Kašera sapņu fabrikā.

20150929221658-77016.jpg

Tavās acīs ir laimes dzirkstelītes. Tev ļoti patīk darbs, kuru Tu dari, vai ne?

Jā, man tiešām patīk tas, ko es daru.

Apkārt daudzi cilvēki sūdzas, ka necieš savu darbu. Tie kļūst par nelaimīgiem naudas vergiem - ir gatavi paciest jebkādus apstākļus, baidoties pārkāpt sava komforta līmeņa slieksnim. Savu sapni noslēpj dziļi iekšienē, neko nedara, lai to īstenotu, tikai meklē vainīgos apkārt.

Ja dari, tad dari par visiem 100%, citādi tam nebūs jēgas. Nav jēgas vienlaicīgi darīt nemīlamu darbu vai 5 darbus pavirši - tas nesniegs gandarījumu ne tev, ne apkārtējiem.

Es domāju, ka vajag uzdrīkstēties un riskēt. Ja nepatīk darbs, maini to. Ja tev ir sapnis, īsteno to! Arī, ja tev ir pāri 40, mācīties un pilnveidoties nekad nav par vēlu. Tu vari iet uz savu sapni lieliem lēcieniem, mazmazītiņiem solīšiem vai arī sēdēt uz vietas, nedarīt neko un gausties par dzīvi.

Atceries, ka tu vari un drīksti visu. Tikai no tevis viss ir atkarīgs - tu veido un iekrāso pasauli sev apkārt. Dzīves glezna ir atkarīga tikai un vienīgi no tevis izvēlētajām krāsām.

Kas Tev vislabāk patīk ikdienas darbā?

Konsultēšana. Man patīk runāt ar cilvēkiem. Uzzināt, kāds cilvēkam ir noskaņojums, kādas ir vēlmes. Pastāstu, kā pareizi kopt ādu un uzklāt grimu attiecīgam gadījumam - ikdienas gaitām vai vakara pasākumam. Uzzīmējam uz lapas, kurās sejas zonās un kā ir jāuzklāj kosmētika. Man ir svarīgi, lai klientei viss ir skaidrs ne tikai nodarbībā, bet arī vēlāk. Pastāstu par kosmētiku - ko un kā izmantot, bet ko labāk atstāt veikala plauktā, neskatoties uz veikala pārdevēju centieniem notirgot preci.

Manā darbā sarunām ar klientu ir milzīga nozīme. Tev ir jārunā ar klientu, jāizprot viņa vēlmes, jāpārliecinās, vai tas, ko prasa klients, tiešām ir tas, ko ar to saproti tu, lai beigās nav vilšanās abām pusēm.

Piemērs no dzīves - kliente, sekojot modes aktualitātēm, vēlējās, lai tiktu uzlikts smookey acu grims. Bet no sarunas nopratu, ka tas, ko viņa grib, nav smookey, bet gan ar tumšāku pāreju ietonēts augšējais acs plakstiņš. Labi, ka tādiem gadījumiem man telefonā ir izveidota mape ar paraugbildēm.

20150929221728-82384.jpg

Ir patīkami strādāt ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kas dzīvē ir sasnieguši daudz, bet tajā pat laikā viņiem nav sakāpusi popularitāte galvā.

Patīk grimēt līgavas. Parasti tas darbs ir piepildīts ar īpaši pozitīvu enerģiju. Bet ir viens noteikums - līgavas negrimēju bez iepriekšēja izmēģinājuma. Kāzu dienā tāpat pietiek stresu, lai vēl vajadzētu satraukties par grimu, kas varētu nepatikt. Mazums, kā gadās - visi mēs esam tikai cilvēki. Iespējams, ka nepatiks grimētāja rokraksts vai pats grimētājs, vai attieksme pret higiēnu.

20150929221823-55477.jpg

Tieši higiēnas jautājums mani satrauc no vizāžistu pakalpojumu izmantošanas. Pastāsti sīkāk, varbūt manas bailes nav pamatotas?

Ir gan! Ir redzēti tādi briesmīgi gadījumi, šermuļi pārskrien pār muguru.

Silti iesaku NEKAD netestēt skropstu tušas un lūpukrāsas veikalu stendos. Tu nevari būt droša, kāds cilvēks to ir izmēģinājis pirms tevis. Ir tik daudz dažādu slimību ierosinātāju.

Reiz savā praksē saskāros ar vīrieti, kuram bija skropstu ērcīte. Acu plakstiņu dermatīts ir kaut kas šausmīgs un grūti ārstējams, jo uz acīm smērēt īpašos medikamentus nav nemaz tik patīkami.

Strādājot vienmēr domāju par klientu veselību, rūpējos par higiēnu un instrumentu tīrību. Skropstu tušas uzklāšanai izmantoju vienreizlietojamās birstītes, lūpukrāsām nokniebju nelielu gabaliņu, otas tiek mazgātas pēc katra klienta. Klientam drošība, bet man - sirdsmiers.

20150929221905-25500.jpg

Kā rudenī sargāt sejas ādu?

Iestājoties vēsākam un vējainākam laikam, noteikti sejas āda jāaizsargā. Ikdienas gaitām var izvēlēties barojošākus sejas krēmus, bet uz nakti, piemēram, iemasēt sejas ādā kādu kosmētisko eļļu. Nesen izmēģināju MOSSA jauno sejas eļļu - dienas gaitām par treknu, jo padara sejas ādu spīdīgu, bet ādas barošanai naktī lieliski derēs.

Lai arī rudens saules stari nav tik intensīvi kā vasarā, tomēr nevajadzētu aizmirst par sejas ādas aizsardzību pret UV starojumu. Iespējams, jaunām sievietēm ar skaistu un veselu sejas ādu tas nešķiet būtiski, bet pēc 10 gadiem var parādīties nožēla - ak, kāpēc es neveltīju pietiekamu uzmanību sejas ādas aizsardzībai agrāk? Jaunības skaistums un svaigums ir pārejošs, tāpēc par ādu jāsāk rūpēties laicīgi. Un jādara to regulāri, nevis kampaņveidīgi.

Man patīk Bio – Oil, dienas laikā joprojām lietoju Biodermu ar SPF 50+, bet klientiem iesaku filtru līdz 15-20. Rudenī jānodrošina pietiekoša barošana un mitrināšana, pagaidām nav īpašas vajadzības dienas laikā lietot barojošos produktus, var palikt pie tiem pašiem – vasaras mitrinošajiem, taču naktij ieteicams lietot ko vitamīniem bagātāku, bet tas arī pagaidām. Līdz ko ārā paliks aukstāks, dienas laikā jālieto barojošāki produkti, savukārt naktij - mitrinošie. Dienas laikā zem SPF krēma lielisks produkts ir mitrinošais serums. Mans šī brīža favorīts ir Nourish Mitrinošais serums. Ko noteikti iesaku ikvienai sievietei, kursa veidā. Izlieto iepakojumu 2 reizes gadā un āda būs pateicīga.

Sievietes un sarkanas lūpas. Vai visām sievietēm piestāv sarkanas lūpas?

Visām! Bez izņēmuma. Cits jautājums, ka sarkanajam ir neskaitāmi daudz toņu. Katrai sievietei ir jāpiemeklē tonis, kas būs visatbilstošākais tieši viņai. Un vēl - ne visas sievietes spēj iznest skaisti sarkanas lūpas. Ir gadījies redzēt sievieti ar skaisti sarkanām lūpām, taču tā ir neatbilstoša situācijai, kopējam tēlam un stilam, līdz ar to iespaids paliek ne visai tīkams.

Ikdienas gaitām ieteiktu grimā aprobežoties ar akcentu uz sarkanām lūpām. Bet vakara grimā var izcelt gan lūpas, gan acis.

Un tagad, rudenī, daudzām sievietēm uznāk drūms noskaņojums. Sarkanas lūpas varētu būt viens lielisks veids, kā uzlabot sev garastāvokli - izmēģini! Rudens modē ir toņi – vīnsarkanais, ķiršsarkanais un bordo nokrāsas, kādēļ gan tas nevarētu būt tavs košākais tēls šajā rudenī? Izvēlies matētās lūpu krāsas, taču ja esi spīdīgā fane, nebēdā! Uzklāj virsū spīdumu un, paceltu galvu, dodies pretī rudenim un šodienai.

20150929221933-17801.jpg

Kādi plāni nākotnei?

Daudz un dažādi - plānoju apgūt friziermākslu un stilistu kursus. Nemitīgi atrodu sev jaunus izaicinājumus. Arī tagad mani dīdīja nemiers, līdz pieteicos Full Fashion Look SS2016 konkursam. Startēsim komandā ar Andri Ruskuli (stilists, vizāžists) un Vinetu Kusiņu (friziere, stiliste).

Lai izdodas! 

Vizāžistes Janas Kozlovas individuālā konsultācija 

*Fotogrāfiju autori - Māris Lazdāns un Kristaps Bardziņš