Ieva Bondare: “Kādā mirklī ir jāsaprot, ka prioritāte tomēr ir ģimene un visu pasauli neizglābsi"

Ieva Bondare: “Kādā mirklī ir jāsaprot, ka prioritāte tomēr ir ģimene un visu pasauli neizglābsi"

10. Dec 2018, 00:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ievu Bondari pazīstam kā lielisku mākslinieci, kura rada brīnišķīgas gleznas. Vienlaikus viņa ir arī trīs bērnu mamma, kura iedvesmo arī citas sievietes.

Sūtība kļūt par mākslinieci

Ieva tobrīd jau bija trīs bērnu mamma, kas ieguvusi divas augstākās izglītības, un brīdī, kad lielākie bērni jau apmeklēja skolu, bet pastarīte bērnudārzu, viņai radies mirklis un apziņa, ka vēlas sevi attīstīt. “Tad pēc ilgākām pārdomām un, pateicoties arī vīra Mārtiņa atbalstam, pamēģināju to, ko vienmēr esmu gribējusi, un man tas arī sanāca,” atzīst māksliniece, piebilstot, ka viņai paveicies ar pirmajiem skolotājiem, savukārt krāsu un kompozīciju izjūta bijusi ielikta jau šūpulī. Triju bērnu mamma Ieva Bondare atzīst, ka gleznošana viņai ir veids, kā sevi palutināt, visvairāk jau savu iekšējo dvēseli. Viņa piekrīt, ka tad, ja ikviens atrastu to, kas rada vislielāko gandarījumu un prieku, katram būtu vieglāk dzīvot un izturēt ikdienas skrējienu.

Neskatoties uz to, ka daudzi jau mākslas studiju laikā mudinājuši jauno mākslinieci izstādīt savus darbus, Ieva bija apņēmusies nerīkot izstādi līdz brīdim, kamēr viņai nebūs kabatā diploma, līdz ar to, arī pārliecības, ka viņa to spēj un viņai tas izdodas. “Katra izstāde ir sava veida atkailināšanās un katrs darbs ir kā izauklēts bērns, tāpēc vieglāk savus darbus ir uzdāvināt nekā pārdot, jo tā ir daļa no manis, un es vismaz zinu, uz kurām mājām tas aizceļos,” savās izjūtās dalās māksliniece.

Pārraut nabassaiti nav viegli

Daudzbērnu mammas statusu Ieva baudījusi samērā īsu brīdi, jo starp vecākajiem bērniem un mazāko meitiņu ir gana liela gadu starpība, taču arī viņa uz savas ādas šajā laikā izbaudījusi, ka līdz ar trešā bērna ienākšanu ģimenē sākas pavisam cita laika menedžēšana. “Es vienmēr visām mammām esmu teikusi, ka divi bērni ir divi, bet trīs - tas jau ir pavisam kas cits. Trīs bērni - tas ir feini! Ir skaisti, ja ir bērni, jo vairāk, jo labāk,” atzīst viņa.

Atceroties dēla piedzimšanu, Ieva to atminās kā satraukuma pilnu laiku, jo tolaik bija nobijusies un nebija neviena blakus. Tolaik arī dzemdību namā jaunajām mammām nelaida klāt pat vīru. Toties meitas, kā atzīst Ieva, dzimušas jau pavisam citā saprašanas līmenī: “Tad es pilnībā izbaudīju posmu būt par mammu, barot meitas ilgi ar krūti, būt visur kopā un nesteigties.”

Ievas vecākais dēls patlaban jau ir precējies un devies savā dzīvē, kas ir liels izaicinājums katrai mammai - pieņemt viņa izvēli. “Iemācīties katru dienu nerakstīt un neprasīt, vai ir paēdis, vai ir viss labi. Tagad jau to esmu sapratusi, ka ir jāgaida, kad piezvanīs man pats, jo viņam pašam ir sava ģimene un sava sieva, kas būs viņa dzīves galvenā sieviete,” neslēpjot savas emocijas, stāsta Ieva Bondare. Viņa arī brīdī, kad vecākā meita sasniedza 15 gadu vecumu, palaida savu atvasi vienu pašu dzīvot uz otru pasaules malu - uz Honkongu, tāpēc zina teikt, ka tas mammas tikai norūda un iemāca, ka jāpārgriež nabassaite, kas varbūt nemaz nav arī tik viegli izdarāms.

Izaugt līdz līmenim, kad apkārtējo runas neietekmē

Ieva ir Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara sieva, tāpēc zina, kā tas ir, kad visiem citiem ir ko teikt par politiķa darbiem. Tāpēc, runājot par to, kā ir būt politiķa sievai, viņa cer, ka sabiedrības domāšana kādā brīdī mainīsies un būt politiķim kādreiz būs goda lieta. “Tas lielā mērā ir atkarīgs no pašiem politiķiem, vai viņiem izdosies iekarot sabiedrības uzticību un cieņu, jo visā pasaulē tā ir godājama profesija,” atzīst Ieva Bondare, kura piebilst, ka sevi uztver vairāk nevis kā politiķa, bet gan kā Mārtiņa sievu, stāstot, ka visus šos gadus bijuši viens otram blakus, atbalstot vienam otru neatkarīgi no pozīcijas, kurā atradušies.

Ar gadiem Ieva iemācījusies norobežoties no negatīviem cilvēkiem, iesākumā izvairoties ko interneta komentāru lasīšanas, un vadoties dzīvē pēc vecmāmiņas ieaudzinātā principa nedarīt otram ļaunu, jo viss vienmēr nāk atpakaļ. Vienlaikus viņa arī atzīst, ka ir jāizaug līdz tādam līmenim, kad proti no visa apkārt esošā negatīvā norobežoties.

“Laimīgu mani dara apkārtējie cilvēki, skaista vide, ģimene, bērni un mūsu dara,” atzīst māksliniece, sakot, ka viņai apkārt ir labi cilvēki.

Ieva Bondare: “Kādā mirklī ir jāsaprot, ka prioritāte tomēr ir ģimene un visu pasauli neizglābsi, bet līdz tam, lai pateiktu “nē”, ir jāizaug.”