Gundega Roze: "Viss ir vienkārši, ja vien iemācies uzticēties sev"

Gundega Roze: "Viss ir vienkārši, ja vien iemācies uzticēties sev"

16. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Žurnāla “Santa” galvenā redaktore Gundega Roze ir populārās grāmatas “Mammas zina vislabāk” autore un arī dēliņa Ernesta mamma. Vai tiešām mammas zina vislabāk, un kādus izaicinājumus dzīvē nes bērns, vaicājām pašai Gundegai.

Dzīve pēc bērna piedzimšanas, neatkarīgi no tā, vai tas ir pirmais, otrais vai trešais, mainās. Kā saka Gundega, pēc bērna piedzimšanas pēkšņi vairs neesi pati ar savu enerģiju un visu uzmanību atdod bērnam. “Tas ir milzīgs izaicinājums. Ir milzīgs izaicinājums nokļūt atkal atpakaļ pie sevis un saprast, kā veidot savu dzīvi jaunā kvalitātē,” saka viņa, piebilstot, ka tam ir vajadzīgs laiks, jo iemestai jaunos ūdeņos ir jāiemācās peldēt.

NOSKATĪTIES INTERVIJU

Bērnam augot, mainās arī vecuma posmi ar katram no tiem raksturīgajām iezīmēm, un, kā saka grāmatas “Mammas zina vislabāk” autore, par tiem zina visas mammas, taču, tiklīdz “atkod” esošo posmu, sākas jauns un vecais vairs nav aktuāls. “Manējais divgadnieks ir ar raksturiņu, bet man patīk. Viņš sāk komunicēt, parādīt personību un kļūst aizvien interesantāk uzzināt, kas lācītim vēderā,” saka viņa. Gundega atzīst, ka jau no paša sākuma ieklausījusies speciālistu, ekspertu un arī dažu mammu, kurām uzticas, viedokļos. Viņa stāsta, ka ir specifiski jautājumi, par kuriem aptaujājusi citus un atradusi pati savu atbildi: “Man ir svarīgi zināt, kāds ir informācijas fons par konkrēto tēmu, un skatīties, kā man pašai šķiet labāk. Ir svarīgi nonākt pie savas atbildes nevis ielikt galvu smiltīs un neinteresēties par to, ko saka citi.”

Vēl pirms bērna piedzimšanas Gundega jau bijusi informācijas meklējumos, taču secinājusi, ka neviens nevar pateikt, kas ir pareizi vai nepareizi, ir dažādi, pat pretrunīgi, viedokļi. “Es centos iedziļināties, taču nonācu strupceļā, jo sapratu, ka nav vienas pareizās atbildes. Tad viena speciāliste man norādīja, ka katra mamma zina vislabāk. Es centos strīdēties pretī, jo ir taču daudz pieredzējušākas mammas, tāpēc kā gan es kaut ko varu zināt, pat ja vēl neesmu kļuvusi par mammu? Viņa man atbildēja, ka man ir jāuzticas tam, ka zinu vislabāk,” atceras Gundega.

Atrast spēku

Runājot par sievišķību un to, kā visu pagūt, Gundega teic, ka arī viņai dažkārt uznāk posmi, kad vienkārši jāaiziet nopirkt jaunu kleitu, aiziet pie kosmetologa vai uz sporta zāli, taču ir reizes, kad nekas no tā visa nestrādā, jo valda liels nemiers un neapmierinātība. “Tad ir ļoti vajadzīgs godīgs dialogs ar sevi, lai saprastu, kas traucē justies labi,” no savas pieredzes stāsta Gundega. Viņasprāt, justies labi ir gluži kā dabiski elpot. Ja tam kaut kas traucē, ir jāmeklē iemesli, kāpēc tā? Viņa mudina sievietes izkļūt no upura stāvokļa, kurā sev iegalvojam, ka man nav spēka, mājās ir bērns, ir grūti, un dabūt sevī spēku, jo dzīvojam tādu dzīvi, kādu katra esam izvēlējusies. “Grūtības ir pārvaramas. Iegūstot spēcinošo sajūtu, paveras spārni. Dzīves situācija mainās, ja maini skatpunktu,” uzsver viņa. Gundega stāsta, ka tad, ja ir daudz darbu, ir slikti, šo posmu vajag vienkārši izturēt nevis strīdēties ar sevi: “Izturi grūtāko posmu, tad ievelc elpu, lai saprastu, ko darīsi savādāk, jo tad, ja koncentrēsies uz to, cik viss ir slikti, tad tā arī būs.”

NOSKATĪTIES INTERVIJU