Gaisa mitrināšana un attīrīšana palīdz justies komfortabli

Gaisa mitrināšana un attīrīšana palīdz justies komfortabli

23. Apr 2019, 12:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi ievērojusi, ka pavasarī bieži vien gaisā saceļas putekļu mākoņi un arī mājoklī uz virsmām putekļi nosēžas daudz biežāk? Izrādās, pie vainas ir apstāklis, ka tieši pavasarī ir visnetīrākais un piesārņotākais gaiss. Tas saistīts ar to, ka sniegs nokūst un pavasara vējš saceļ gaisā putekļus.

“Veselības centrs 4” grupas uzņēmuma “Capital Clinic Riga” pediatre Dr. Daira Brenča skaidro, ka mazo piesārņojumu ikdienā mēs visbiežāk nejūtam, taču tas atstāj būtisku ietekmi uz veselību. “Cilvēkiem var būt traucēta pašsajūta, miega traucējumi, garastāvokļa svārstības un saasināties dažādas saslimšanas, piemēram, biežāk var izpausties dažādas vīrusu saslimšanas un var saasināties arī bronhiālā astma,” teic speciāliste.

Ikdienā bieži dzirdam par veselīga uztura ievērošanu, taču tikpat svarīgi ir sekot līdzi arī gaisa kvalitātei. “Ja lielo gaisa piesārņojumu, piemēram, dažādas smakas un lielos putekļus, mēs jūtam, tad sīko piesārņojumu nejūtam, taču tieši sīkās piesārņojuma daļiņas gaisā uzturas daudz ilgāk un var tajā cirkulēt līdz pat sešām dienām,” norāda pediatre Daira Brenča. Speciāliste stāsta, ka ieelpotie putekļi nosēžas uz elpceļu gļotādas un brīdī, kad cilvēka organisms cenšas no tā atbrīvoties, var parādīties jau iepriekš pieminētie simptomi un sūdzības par veselību.

Par gaisa kvalitāti ikdienā aizdomājamies reti, lai gan šis ir jautājums, par kuru būtu jādomā jo īpaši, jo sevišķi tāpēc, ka gaisa kvalitāte iekštelpās, lai arī cik paradoksāli tas nešķistu, ir daudz sliktāka nekā ārpus telpām. Pēc pediatres teiktā, gaisa kvalitāti pasliktina ne tikai centrālā apkure, bet arī nepārtraukta TV darbošanās, datori, dažādas sildierīces un kamīni, kas arī rada gaisa piesārņojumu,

Daira Brenča norāda, ka ikdienā būtu jālieto mazāk sadzīves ķīmijas, kosmētikas, kā arī jāveic mitrā uzkopšana, kā arī būtiski gaisa kvalitāti telpās, līdz ar to arī dzīves kvalitāti, uzlabo gaisa attīrīšana un mitrināšana.

Kā attīrīt un mitrināt gaisa kvalitāti telpās? Ir vairākas metodes, tostarp gan samitrinātu lupatu klāšana uz radiatoriem, gan arī biežāka telpu vēdināšana, taču nereti neviena no šīm metodēm nav ieteicama. Piemēram, uz sildelementiem ne vienmēr ir droši klāt lupatiņas, savukārt pavasaros, kad gaisā ir daudz ziedputekšņu, kas ir populārākais alergēns pavasarī un var izsaukt klepu, acu asarošanu, iesnas, alerģiskiem cilvēkiem tas var radīt vēl lielāku diskomfortu. Šādās situācijās gudra izvēle ir speciāla iekārta, kas nodrošina gaisa attīrīšanu mājoklī, piemēram, Philips 2-in-1 gaisa attīrītājs un mitrinātājs, kas apvieno abas minētās funkcijas.

Kā savā pieredzē dalās topošā māmiņa Zane, gaidību laikā viņa bieži sastopas ar deguna tūsku un iesnām, un, meklējot tam iemeslus, ārste norādījusi, ka mājoklī, visticamāk, ir sauss gaiss. Rādījumi atklājuši, ka gaisa mitrums viņu mājoklī ir vien 20%, tāpēc meklēts gaisa mitrinātājs, kas ļauj ne tikai nodrošināt optimālu gaisa mitrumu, kas ir robežās no 40-60%, bet arī  gaisu attīra.

Māmiņa Zane, kura ikdienā izmanto Philips 2-in-1 gaisa attīrītāju un mitrinātāju, stāsta, ka iekārta ir ērta lietošanai, jo to var vadīt ar aplikācijas palīdzību, kā arī tā trokšņa līmenis ir ļoti zems, tāpēc netraucē arī miega laikā.

Runājot par gaisa attīrītāja un mitrinātāja izvēli, daktere Daira Brenča iesaka vadīties pēc telpas platības, trokšņu līmeņa un iekārtas kvalitātes, jo ir svarīgi, cik kvalitatīvi tās filtri spēj gaisu attīrīt.

Atceries, ka elpojot svaigu un rītu gaisu, tu un tava ģimene saglabā savu veselību, kā arī neļauj attīstīties dažādām saslimšanām!

Gaisa mitrinātāji un tīrītāji tīrākam gaisam