Cik tālu mūsu valstī iesim, ja nākas maksāt nodokļus pat par dāvanām

Cik tālu mūsu valstī iesim, ja nākas maksāt nodokļus pat par dāvanām

23. Jan 2019, 11:04 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Decembris aiz muguras, bet Latvijas pasta noslogotības dēļ, mēdzām radu sūtītās dāvanas saņemt vēl janvārī. Neesam vienīgā ģimene mūsu valstī, kuru tuvie un mīļie ir izkaisīti pa visu plašo pasauli, tādēļ sūtījumu nosūtīšana, pastkartīšu sagatavošana un sūtījumu saņēmšana mums nav retums, tikai šoreiz par to, lai saņemtu dāvanas no radiem, mums par tām jānomaksa valstij nodoklis.

Pagājušajā nedēļā saņēmu Eksprespasts kurjera zvanu, ka viņš ir ceļā pie mums ar paciņu un par to man būs jāsamaksā 28eiro. Ok, īpaši neiedziļinoties, paciņu saņemot apmaksāju sūtījumu. Pirmā doma, kas man iešāvās prātā, bija tas, ka varbūt sūtījums ir sūtīts ar pēcapmaksu, ka mēs maksājam par piegādi, bet nē, izrādās, ka tas ir pvn un ievedpuita, par kuru man bija jānorēķinās, tā nu sāku pētīt un paziņām, kuri šajā jomā strādā, jautāt. Un redz, kas izradās, ja sūtījuma pavaddokumentā ir norādīta summa virs 45eiro, saņemot sūtījumu, man kā saņēmējam jānomaksa pvn un ievedmuita, arī situācijā, ja tā ir dāvana. Nav nekas neparasts, ka sūtītājs norāda sūtījuma aptuveno vērtību, lai pēc tam, ja paciņa pazūd, būtu iespēja saņemt summu par šo sūtījumu, bet reāli izdevīgāk ir norādīt, ka paciņai ir vērtība pēc iespējas mazāka. Tad nu lūk, par ko man bija jānomaksā nodokļi un nodevas - par zābakiem meitiņai, tie bija pilnībā jauni, bet brāļa meitai par mazu, tādēļ viņi tos nosūtīja mums, par 3 konfekšu maisiņiem mūsu lielajiem bērniem, par 2 bodijkrekliņiem mazajai māsiņai, par džemperīti lielajai meitai un pašu rokām darinātu džemperi un bikses bērnudārzniekam, kā arī smaržas lielajam puikam.

Iedomājieties situāciju - mūsu tautieši Norvēģijā ir ļoti daudz, kuru vecāki, vecvecāki ir palikuši Latvijā, bērni vēlot visu to labāko saviem vecākiem, sūta dāvanas uz mājām - nopērkot kvalitatīvus apavus, apģērbus, jo Ziemas preces - zābaki, jakas, kombinzoni tur tiešām ir kvalitatīvaki un par lētākām naudām, bet kurjers atvedot tās Jums, liek nomaksāt nodokļus. It kā dāvana, bet maksas dāvana. Sūtītājs ir vēlējies iepriecināt saņēmēju, bet izdarījis Lāča pakalpojumu, jau tā mūsu valstī pie zemajiem ienākumiem tādam pensionāram, kuram labi, ja menesī pāri paliek 10eiro, jānomaksā vēl dāvanu nodoklis... Sviests. Un sūtītāja puse jau nav informēta, ka Latvijā šādi nodokļi ir, piemēram, no Norvēģijas tika sūtīta paciņa daudz lielākā vērtībā, nekā mums, bet uz Dāniju, tur NEKAS NEBIJA JĀMAKSĀ!!! 

Kad šo situāciju stāstīju radiem Norvēģijā un jautāju, cik Jūs samaksājāt par mūsu dāvanas saņemšanu, viņi man pārjautāja vairākkārt - nopietni? Tu joko? 

Turpmāk būsim gudrāki, saņemot paciņas no valstīm, kuras nav ES, pabrīdināsim, ka pie mums arī par lietotu preču, respektīvi, ja sūtītu lietotas drēbes, ir jāmaksā ievedmuita un pvn, ja sūtījums pārsniedz 45eiro. Turpmāk, ja kaut ko mums sūtāt, tad tikai 45eiro robežās un jānorāda esot reālā vērtība, to man vakar paskaidroja muitā, kad zvanīju un noskaidroju situāciju. Pretējā gadījumā, ja sūtījums šķiet aizdomīgs, viņu atverot vaļā, var izvērtēt, vai šie 45eiro ir reālā vērtība, ja ne, piestāda pvn un ievedmuitu tāpat.

 

 

Mamm.mamm Mamm.mamm 23. Jan 2019, 16:10

Piekrītu Lauvinja - paši valsti "čakarējam"! Ne es vai Tu, bet liela daļa, ļoti liela daļa. Paziņu vidū 50% no strādājošajiem saņem "aploksnes".

lauvinja lauvinja 23. Jan 2019, 14:32

No vienas puses saprotu sašutumu, no otras saprotu valsti. Zinu, ka daudzi pat ar visādām ārzemju Ineta bodēm sarunā, lai raksta, ka paraufgs vai dāvana, lai nav nodokļi jāmaksā. Tāpat Dānijā diez vai kādam vietējam prātā varētu ienākt mēģināt līdzīgi čakarēt valsti.