Bērnības garša mammas receptē

Bērnības garša mammas receptē

12. Sep 2019, 23:48 Olīša mamma Olīša mamma

Savu receptes izklāstu sākšu uzreiz ar atzīšanos. Šī nav mana recepte, tā ir manas mammas. Man šī ir drīzāk bērnības garša!

Šodien sēdēju pie datora, šķirstīju Māmiņu kluba lapas sadaļu par Rudens receptēm un domāju, ko varētu gardu pagatavot vakariņās. Kaut ko rudenīgu, no tagad pieejamajām rudens veltēm. Un atcerējos sautējumu/mērcīti ko bērnībā mums mēdza gatavot mamma.

Sarunā ar mammu noprecizēju vai pareizi atceros visas sastāvdaļas un devos uz veikalu pēc trūkstošā.

Šī recepte ir patiešām ļoti, ļoti vienkārša un nemaz neaizņem daudz laika.

Šo laikam īsti nevarētu nosaukt par pamatēdienu, bet drīzāk sastāvdaļu no tā. Lai gan man, pilnībā pietiktu ar šo un kartupelīšiem. Bet tā kā man mājās ir divi vīrieši, viņi klāt prasa arī gaļu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

·       2 nelieli sīpoli

·       2 nelieli kabači

·       2 lieli tomāti

·       Saldais krējums

·       Garšvielas

 Visus dārzeņu sagriež kubiņos. Tomātus vēlams nomizot, lai sautējumā nemaisītos mazie mizas gabaliņi, kas no sautēšanas būs atlekuši nost. Šīs miziņas parasti ir diezgan pacietas. Ir ļoti daudz šķirnes kurām vienkārši tāpat viegli nāk nost miziņas, bet tām, kurām nenāk – tomātam augšpusē iegriež krustiņu. Tomātus iemērc verdošā ūdenī un pēc tam uzreiz pārliek aukstā ūdenī. Miziņa pati jau smuki būs padalījusies nost iegriezuma vietā. Atliks tikai ar nazīti noplēst atlikušo.

Ja nav mazi kabacīši, bet diezgan lieli, tad vēlams izgriezt ārā sēkliņas. Mazajiem kabacīšiem es negriezu.

Kad dārzeņi sagriezti, liekam tos pannā un sautējam. Pēc garšas pievienojam sāli, piparus. Gatavojam līdz tie kļuvuši mīksti. Tad visam pievienojam saldo krējumu. Nedaudz pavārām.

Viss, mērcīte ir gatava ēšanai.

Šis ir viens no tiem ēdieniem, ko nakts vidū atmostoties vari iet uz virtuvi pa kluso no pannas ēst. Un viņš pat neprasās silts. Atceros, ka bērnībā ļoti labi garšoja auksta šī mērcīte ar pliku baltmaizīti.

Lai mani vīrieši būtu kārtīgi paēduši (jo man nebija pārliecības, vai tādu ēdienu ēdīs mūsu mazākais kundziņš), mēs klāt vēl izvārījām kartupelīšus un cepeškrāsnī pagatavojām vistiņu.

Kopumā sanāca ļoti gardi! Gluži kā bija palicis manās bērnības atmiņās!

Lai Jums izdodas un labi garšo!