Ārpusdzemdes grūtniecība jeb kāpēc mans bērniņš nepiedzima

Ārpusdzemdes grūtniecība jeb kāpēc mans bērniņš nepiedzima

03. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir ļoti satraucošs tas mirklis, kad pirmo reizi ieraugām grūtniecības testā atzīmi pozitīvs. Sevišķi liels prieks tas ir tad, kad bērniņš ir ļoti gaidīts. Reizēm gan mūsu priekiem, diemžēl, nākas kļūt par sāpīgu pieredzi, jo cerētā un gaidītā grūtniecība kādā mirklī beidzas. Nesagaidot satikšanās mirkli. Iemesli var būt dažādi, viens no tiem - ārpusdzemdes grūtniecība! Kāpēc tā notiek un ko tas nozīmē māmiņas veselībai un iespējamai nākotnes grūtniecībai, Māmiņu klubam stāsta Medicīnas centra ARS  ginekoloģe Dr. Daiga Baranovska. 

Kas ir ārpusdzemdes grūtniecība

Normālā grūtniecībā apaugļotā olšūna ieligzdojas dzemdē, kas no dabas ir paredzēta bērniņa iznēsāšanai un pēc tam arī piedzemdēšanai. Ārpusdzemdes grūtniecības gadījumā apaugļotā olšūna piestiprinās kādā citā vietā, kas īsti nav paredzēta grūtniecības iznēsāšanai. Tā notiek ~ 1% no visiem grūtniecību gadījumiem. Visbiežāk – līdz pat 95% gadījumu – apaugļotā olšūna savu attīstību sāk olvadā, taču tā var ieligzdoties arī olnīcās, dzemdes saitēs, vēderplēvē, dzemdes kaklā, ķeizargrieziena rētā u.c

Kāpēc ārpusdzemdes grūtniecība rodas?

Olvada grūtniecības biežākais iemesls ir saaugumu process mazajā iegurnī, kas ietekmē olvadu kustīgumu, funkcionalitāti un līdz ar to palēnina apaugļotās olšūnas kustību pa olvadu uz dzemdi. Visbiežāk saaugumi veidojas pēc pārslimotām seksuāli transmisīvām slimībām, smaga iekaisuma vai pārciestas operācijas, piemēram, apendicīta operācijas, endometriozes gadījumā. Otrs biežākais iemesls ir dažādi hormonāli traucējumi vai ārstēšana, piemēram pie medikamentozi asistēto reproduktīvo tehnoloģiju izmantošanas vai pēc avārijas kontracepcijas lietošanas.

Kas var liecināt par ārpusdzemdes grūtniecību?

Parasti pirmie simptomi neatšķiras no normālas dzemdes grūtniecības - aizkavējas mēnešreizes, var būt slikta dūša, piebriedušas krūtis, biežāka urinācija, ir pozitīvs grūtniecības tests, bet asins analīzes uzrāda HCG pieaugošu daudzumu. Bet tad kādā brīdī parādās sūdzības, kas gan pacienti, gan arī ārstu dara bažīgu – smērējoši vai asiņaini izdalījumi no maksts, velkošas sāpes vēdera lejas daļā, parasti vairāk vienā pusē. Dažreiz pirmie simptomi var būt arī ļoti nopietni – stipras, asas sāpes vēdera lejasdaļā, nespēks, reibonis, pat ģībšana – tas visdrīzāk liecina, ka olvads, kurā ārpusdzemdes grūtniecība ir attīstījusies, ir plīsis un nepieciešama neatliekama ķirurģiska ārstēšana.

Kā pierāda ārpusdzemdes grūtniecības diagnozi?

Lai pierādītu diagnozi un izvēlētos pareizāko ārstēšanas taktiku, ir jānosaka HCG līmenis asinīs un jāveic US izmeklējums mazā iegurņa orgāniem. Ja HCG > 1000 IU/ml, bet dzemdes dobumā augļa olu neredz, diagnoze ir samērā pārliecinoša. Bet dažreiz USG aizdomas par šādu situāciju var rasties arī pie daudz mazākiem HCG skaitļiem. Tāpat aizdomīga ir situācija, ja sieviete sūdzas par asiņošanu, bet HCG skaitļi turpina pieaugt.

Kā ārstē ārpusdzemdes grūtniecību?

Ārstēšanas taktiku ārsts izvēlas, ņemot vērā ļoti daudzus un dažādus faktorus – gan grūtniecības laiku (jo tas lielāks, jo ārstēšana ir agresīvāka), gan HCG koncentrāciju (jo HCG augstāks, jo grūtniecība aktīvāka, jo mazākas izredzes konservatīvai terapijai), gan grūtniecības atrašanās vietu (konservatīvai terapijai ar retiem izņēmumiem padodas tikai olvada grūtniecības, visas citas visdrīzāk nāksies risināt ķirurģiski, taču arī šajos gadījumos ir iespējami dažādi scenāriji).

Klasiska ārstēšana ir grūtniecības skartā olvada ķirurģiska izņemšana, īpaši tad, ja tas jau ir plīsis un sākusies asiņošana vēdera dobumā. Taču mūsdienās pie ļoti maza laika progresējošas olvada grūtniecības gadījumā nereti tiek nozīmēta konservatīva medikamentoza ārstēšana, izmantojot metotreksātu. Pamata nosacījumi ir progresējoša grūtniecība bez pārtraukšanās simptomiem, HCG ne vairāk kā 5000 IU, līdzestīgs pacients. Īpaši par konservatīvu terapiju domā tām pacientēm, kam vēl priekšā aktīva reproduktīvā funkcija un ir kritiski būtiski saglabāt normālu reproduktīvo orgānu anatomiju.

Kas ir metotreksāts?

Metotreksāts ir klasisks ķīmijterapijas medikaments, ko plaši lieto onkoloģisko un reimatisko pacientu ārstēšanai. Līdz ar to tas ir labi pētīts, zināmi tā efekti un blakusefekti. Tiesa, pie ārpusdzemdes grūtniecības deva parasti ir vienreizēja, līdz ar to arī blakusparādību biežums un pakāpe ievērojami mazāki. Visbiežāk novērotās blakusparādības ir nespēks, slikta dūša, vemšana.

Kad atkal var mēģināt ieņemt bērniņu?

No neveiksmīgās grūtniecības līdz jaunam mēģinājumam ieņemt bērniņu būtu jāpaiet vismaz 6 mēnešiem. Šajā laikā ir kritiski būtiski izvēlēties ļoti drošu kontracepcijas metodi, par kuru jāvienojas ar savu ārstu. Ja izmantota konservatīva, olvadu saglabājoša ārstēšanas metode, pirms nākamās grūtneicības plānošanas noteikti nepieciešams veikt olvadu caurlaidības testu. Diemžēl apmēram 15% sieviešu, kurām bijusi viena ārpusdzemdes grūtniecība, tāda var būt arī nākamā.

Zhaide Zhaide 26. Apr 2021, 09:04

Esmu piedzīvojusi šo šausmīgo dzīves triecienu,kurš izsita no laimīgajām sliedēm pamatīgi. Man iepriekš bija grūtniecība,kura beidzās ar ķeizaru, pēc pāris gadiem pārbaudīju olvadu necaurlaidību, atklājās saaugumi kreisajā olvadā. Tapēc, svētīgi iesaku visām kurām bijis ķeizars vai citas operācijas saistītas ar ginekoloģiju, pārbaudīt olvadu necaurlaidību, lai zinātu kādi ir riski un varbūt savlaicīgi ārstēt, ja ir tāda iespēja, jo pēc tam ir ļoti smagi atgūsties no visa sliktā piedzīvotā. Un vispār nedzemdēt pirmos bērnus ar ķeizaru, ja nav tādas nepieciešamības. Tas var atstāt arī rētas netikai uz vēdera, bet arī sirdī...

SIIKAA1234 SIIKAA1234 30. May 2018, 12:05

Ai tiesam negribas atcereties - esmu tam gajusi cauri

29. May 2018, 22:38

Piedzīvoju tieši gadu, pirms pieteicās Marko. Sāpîgs temats, bet gribētu iedrošināt citas, ka šī diagnoze nebūt nav pamats satraukumam, ka nākamās grūtbiecības varētu būt neveiksmīgas.