9 frāzes, ko bieži dzird daudzbērnu mamma

9 frāzes, ko bieži dzird daudzbērnu mamma

27. Aug 2020, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzbērnu ģimene Latvijā nevar palikt nepamanīta – vienalga, vai tas būtu sabiedriskais transports, veikals, pasākums vai vienkārši pastaiga uz bērnu laukumu. Šādai ģimenei ne tikai seko daudzi acu skatieni, bet, jo vairāk mammai ir bērnu, jo vairāk pat pilnīgi sveši cilvēki vēlas izteikties – par mammu pašu, bērniem vai ģimeni kopumā. Lūk, frāzes, kuras daudzbērnu mammas dzird visbiežāk.

Vai tie visi ir jūsu bērni?

Jo vairāk mammai būs bērnu, jo biežāk viņa dzirdēs šo jautājumu no pilnīgi svešiem cilvēkiem. Kā saka pašas mammas, viņas ir gatavas bērniem uzvilkt vienādus krekliņus ar uzrakstu –  visi ir manējie. Un, jā, tētis bērniem arī visiem ir viens. Protams, mūsdienās ir daudz šķirtas ģimenes un ir normāli, ka veidojas jaunas ģimenes un patiesi ne vienmēr visiem bērniem ir viens tētis vai viena mamma, tomēr interesanti, ka šo jautājumu daudzbērnu ģimenēm mierīgi uzdod pilnīgi sveši cilvēki uz ielas it kā būtu pajautājuši – kā jums iet un vai jums nevajag palīdzēt.

Kad būs dēls vai meitiņa peciņa?

Ja cilvēki redz mammu ar divām, trim vai vairāk meitiņām, ļoti daudzi nekautrēsies pajautāt – tad jau vēl tētim jāparūpējas par dēlu vai otrādi, ja visi ir dēli – tad jau mammai vēl vajag meitiņu peciņu. Un tā dienu no dienas.

Kad tad būs nākamais?

Redzot paprāvu bērnu pulciņu, sveši cilvēki nemaz nekautrējas jautāt, kad gaidāms nākamais bērniņš. Citi to jautā ar lielu izbrīnu, citi ar nedaudz slēptu nicinājumu, bet jebkurš, kurš jautā, ir pārliecināts, ka viņam jāsaņem arī atbilde, it kā māmiņai būtu grafiks, cik un kad vēl bērni būs.

Kā tas gadījās?

Kādreiz svešiem cilvēkiem šķiet, ka viņiem jāpajautā māmiņai, kā viņa tikusi pie tik prāva bērnu pulciņa, ka droši vien tas tā nejauši sanācis, nevar taču būt, ka apzināti vecāki ir vēlējušies tik daudz bērnus. Lai kā būtu, ir jocīgi, ja šādu jautājumu māmiņai uzdod pilnīgi sveši garāmgājēji.

Kā ar kontracepciju?

Lai gan kontracepcijas izvēle ir intīms un vienīgi paša pāra jautājums, tomēr daudzbērnu ģimenes saskaras ar cilvēku spriedelējumiem, ka šādas ģimenes neizsargājas vispār vai arī izmanto neefektīvu kontracepciju un noteikti padalīsies, kā labāk mammai rīkoties, lai nebūtu vēl kāds bērniņš.

Klusais, nosodošais skatiens

Nevajag nemaz neko teikt, ir cilvēki, kuriem pietiek vien ieraudzīt daudzbērnu ģimeni, un jo īpaši, ja kāds bērns uzvedas skaļāk vai kā citādi piesaista apkārtējo uzmanību, lai uz mammu tiktu vērts kluss, bet noteikts un nosodošs skatiens. Protams, ka būs cilvēki, kuriem bērni traucēs pat bērniem paredzētā pasākumā, bet, jā, ar šādiem cilvēkiem arī saskaras mammas, kad atrodas sabiedriskā vietā ar saviem bērniem.

Kā jūs tiekat ar visu galā?

Draudzenes jautājums – kā tev iet, vai tiec ar visu galā ir pilnīgi saprotams, bet ja to jautā svešs cilvēks, tad diez vai mamma sāks skaidrot, ka ne vienmēr viņa tiek ar visu galā, ka ir reizes, kad šķiet, ka bērni neklausa vispār, kad grīda paliek neizslaucīta un trauki nenomazgāti, kad kādreiz nogurums ir tik liels, ka rokas vienkārši nolaižas un gribas paslēpties internetā vai vienkārši telefonā spēlēt spēlītes vai skatīties bildes facebook. Lai gan ir mammas, kas vienmēr tiek ar visu galā, tomēr ir patiesi daudzas mammas, kuras ne vienmēr ar visu tiek galā, bet tāpēc gluži uzreiz svešiniekam par to nestāstīs.

Cik jums daudz palīgu!

Ir cilvēki, kas uz bērniem skatās kā uz darba resursu, kas vecākiem atvieglo dzīvi. Protams, katrs bērns dabiski ģimenes dzīvē iegulda savu artavu, tomēr skatīties uz bērniem kā uz darba resursu vai domāt par to, ka jo vairāk bērnu, jo vieglāka dzīve un vecākiem mazāk, ko darīt – tāds neticams naivums pieaugušo vecumā.

Izbaudiet šo laiku! Bērni izaug tik ātri!

Mammas ļoti mīl savus bērnus un bieži nevar iedomāties, kā būtu, ja bērnu nebūtu vispār vai būtu tikai viens bērns, tomēr brīdī, kad viens bērns ir opā, otrs arī ir izdomājis, ka grib opā, bet trešais grib tieši šobrīd mājās, un kāds svešinieks, redzot mammas nogurušo skatienu, saka – izbaudiet šo laiku, jo bērni izaug tik ātri, tadā brīdī var gribēties pateikt ko skarbāku. Protams, ka bērni izaug ātri, protams, ka katrs viņu gads ir īpašs un bērni pēc būtības ir īpaši, tomēr tas nenozīmē, ka mamma katru minūti ir laimes pārpilna un iedvesma pilna tikai tādēļ, ka viņai ir bērni.