7 lietas, kuras Tu nezināji, kamēr nebiji kļuvusi par mammu

7 lietas, kuras Tu nezināji, kamēr nebiji kļuvusi par mammu

06. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti no vecākiem varam dzirdēt frāzes: “Kad Tev būs bērni, tad Tu uzzināsi, kā tas ir”. Savukārt tie, kuri vēl bauda brīvību bez bērniem, mēdz neizpratnē saraukt pieres, sakot, ka tur taču nekā grūta nevar būt.

Cik ļoti bērni maina dzīvi, var uzzināt tikai tad, kad paši esam kļuvuši par vecākiem, bet humoram gan - 7 lietas, par kurā Tev nebija ne jausmas, kamēr nebiji kļuvusi par mammu.

Ar bērniem vari aizmirst par pedantisku kārtību

Vecākiem, kuri līdz bērnu piedzimšanai bijuši pedanti, bērnu priekšā nākas kapitulēt. Netīra seja pēc ēšanas un rociņas, tas viss piederas pie lietas. Bet noteikti pa nebiji iedomājusies, ka no ēdiena pārpalikumiem, kas pēc mazuļa ēšanas būs atrodami uz grīdas, varētu pabarot vēl vienu cilvēku. Nav svarīgi, cik bieži Tu uzkop grīdas, sakārto rotaļlietas, jo pēc īsa brīža viss būs tāpat kā iepriekš. Ģimenēs ar bērniem drupatas vairojas ģeometriskā progresijā un nonāk visur, pat neiedomājamākajās vietās. 

Tāpat arī liels izaicinājums mammai būs atrast ideālos traipu tīrīšanas līdzekļus, kas iztīrīs ēdienu traipus ne tikai no drēbēm, bet arī no dīvāna, paklāja...

Rotaļlietas būs visur

Ja gaidot mazuli skaties burvīgas bērnistabu bildītes Pinterest, kur visas rotaļlietas glīti stāv novietotas plauktos, tad zini, ka reālajā dzīvē tas nestrādā. Vai arī strādā tikai tad, kad bērni guļ. Realitātē rotaļlietas būs visās vietās un vienmēr. Tāpēc ar basām kājām tumsā pa istabu labāk nepārvietoties, jo noteikti nostrādās Mērfija likums un Tu uzkāpsi kādai sīkai rotaļlietai, kura kā nazis iedursies kājā.

Augot bērnam, augs arī rotaļlietu daudzums, tāpēc tās atradīsi ne tikai skaistajā mantu kastē, bet arī viesistabā (tā būs veiksme, ja dīvānā atradīsies brīva vieta, kur apsēsties arī Tev), virtuvē, zābakā, vannā, gultā, zem gultas. Visur.

Klusas un mierīgas ēdienreizes? Aizmirsti!

Kad runājam par bērniem, tad jāzina, ka tie iedalās divās kategorijās - tie, kuri ēd visu, un tie, kuri neēd neko. Ja Tavs mazulis vai bērndārznieks būs pirmajā kategorijā, vari priecāties, bet, ja Tev gadījies otrais variants, tad saturies!

Kamēr vieni gribēs visu pagaršot un nomēģināt arī ēdienu no vecāku šķīvjiem (tas nekas, ka vakariņās ēdat visi vienu un to pašu, jo ēdiens no citu šķīvja vienmēr ir garšīgāks), būs bērni, kuri paziņos, ka viņi to neēdīs, jo negaršo, lai gan ēdienu nav pat pamēģinājuši. Tad galvenais izskaitīt līdz 10, 100 vai 1000, un nekrist panikā, nedusmoties. Ies laiks un šis niķis varbūt pazudīs, bet varbūt tikai "varbūt".

Bērni visu laiku tikai guļot. Kurš to teica?

Bieži dzirdam, ka jaunie vecāki sūrojas par miega trūkumu, bet līdz brīdim, kamēr pats neesi kļuvis par tēti vai mammu, nevari iedomāties, ko tas nozīmē. Tu vari aizmirst par savu līdzšinējo miega grafiku, kad vakaros mierīgi ieritinies gultā un pamazām iegrimsti saldos sapņos. Zini, ka bērniem tieši vakara pusē sākas lielākā jautrība. Pašiem mazākajiem vakaros nereti parādās trauksme, naktīs ir biežas celšanās, barošanas, līdz gadās brīži, kad mamma pamostas sēdus pozā ar mazuli rokās, jo kārtējā barošanas reizē ir vienkārši aizmigusi.

Tāpēc netici tiem, kuri saka, ka mazi bērni to vien dara, kā guļ! Protams, gadās izņēmumi, bet ne vairākumā gadījumu. 

Bērniem ir daudz vajadzību

Patiesībā viņiem ir nevis daudz, bet gan ļoti daudz vajadzību. Nebūs tā, ka jaundzimušais tikai gulēs. Viņam būs jānodrošina ikdienas aprūpe, jāparūpējas, lai mazulītis justos labi, būtu paēdis, lai viņam būtu drošības sajūta. Taču ar jaundzimušā posmu jau nekas nebeidzas, jo tālāk, jo trakāk, jo tad sāksies "Mamm, mamm" periods: Mammīt, es gribu padzerties! Mammīt, es gribu čurāt! Mammīt, paspēlējies ar mani! Mammīt, kur ir mana lelle? Mammīt, mammīt, mammīt... Brīžiem šķitīs, ka Tava galva ir gatava uzsprāgt, jo tajā vienīgajā brīdī, kad neizskanēs kāda vajadzība un Tu gatavosies apsēsties, lai beidzot atvilktu elpu, noteikti uzreiz sadzirdēsi frāzi "Mammīt, es gribu ēst"! Tā būs.

Bērni ir (pārāk) godīgi

To, ka ar bērnu muti runā patiesība, mēs jau zinām, bet reizēm patiesība ir pārāk patiesa un izskan reizēs, kad labāk būtu bijis paklusēt. Piemēram, ejot pa ielu bērns bez nekādiem kompleksiem var skaļā balsī paziņot: "Mammīt, paskaties, cik tā tante resna!" Paies laiks, kamēr bērni uztvers filtru, kurās reizēs ir labāk paklusēt, bet līdz tam esi gatava uz visu, arī uz patiesību reizēs, kad labāk to negribētos dzirdēt skaļi. Tāpēc esi gatava no sava bērna dzirdēt arī paziņojumus, ka Tava mute smird, kājas ir spalvainas un Tavā degunā dzīvo nesmuki mati.

Jūsu bērni ir tā vērti

Tev nebūs ne jausmas, cik ļoti var mīlēt kādu cilvēku, kamēr nebūsi kļuvusi par mammu. Tā ir visspēcīgākā mīlestība, kādu vien var iedomāties un izjust. Tu darīsi visu, kas vien ir Tavos spēkos, lai savus bērnus aizsargātu, palīdzētu, redzētu viņus laimīgus, jo Tu biji viena no diviem, kas radīja šo trauslo dzīvību. Tā ir beznosacījuma mīlestību, par kuru ieprieš Tev nebija ne jausmas.