Vitamīnu skaidrojošā vārdnīca

Vitamīnu skaidrojošā vārdnīca

10. Nov 2012, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Vienkopus apkopojām visus tos vitamīnus, eļļas un minerālvielas, kas nepieciešami veselai un starojošai ādai.

Beta karotīns. Tas ir dabīgais A vitamīna (retinola) priekštecis, no kura organismā veidojas A vitamīns. Tas ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas pasargā ādas šūnas no brīvo radikāļu postošās ietekmes. Tātad – pasargā arī no priekšlaicīgas novecošanās.

Vitamīns A atbildīgs par šūnām, kuras nodrošina matu, ādas un nagu augšanu. Ja uzturā lieto mazāk par 20 gramiem tauku, organisms nesaņem pietiekošā daudzumā A vitamīna, tāpēc āda var kļūt sausa un pat lobīties. Šī vitamīna trūkums izraisa arī nagu un mutes gļotādas slimības. Lai palielinātu A vitamīna rezerves, uzturā ieteicams lietot burkānus, olas, aknas, trekno pienu un spinātus.

B grupas vitamīni. Tavam skaistumam un veselībai vissvarīgākie ir tieši B1, B2 un B3 vitamīni. Ja to trūkst, var pastiprināti izkrist mati un iekaist mutes dobums. Turklāt ļoti vērtīga B vitamīnu funkcija – tā uzlabo nervu sistēmas darbību, tādēļ iesakāma ikreiz, kad organisms jūtas novārdzis un jūti, ka grūti koncentrēties darbiem.

Vitamīns C rūpējas, lai āda būtu maiga un gluda. Lai šo vitamīnu uzņemtu pietiekošā daudzumā, jāēd daudz svaigu augļu, dārzeņu un jādzer svaigi spiestas augļu sulas.

Vitamīns E darbojas kā antioksidants. Tas ādas audos palīdz neitralizēt brīvos radikāļus.

Naktssveces eļļa. Satur omega-6 taukskābes, kas mitrina ādu un novērš tās sausumu un jūtīgumu. Palīdz ārstēt ekzēmas, kā arī ļoti labvēlīgi iedarbojas uz visu organismu kopumā.

Zivju eļļa. Tā satur omega-3 tauksskābes, kuras palīdz ādas slimību profilaksei un papildu ārstēšanai. Īpaši vajadzīga ādas šūnu atjaunošanas procesam.

Koenzīms Q10 pasargā ādu no priekšlaicīgas novecošanas un dod papildu enerģiju organisma veselībai. Tas stimulē ādas dabīgās bioloģiskās funkcijas, stiprina ādas atjaunošanās procesus un paildzina spēju saglabāt ādas elastību un tonusu.

Cinks nodrošina veselīgu ādu, nagu un matu augšanas procesu. Īpaši ieteicams taukainas ādas īpašniecēm, jo šī viela normalizē tauku sekrēta darbību.

Kalcijs nodrošina stiprus nagus. Tas lielās devās ir svaigos dārzeņos, augļos, zirņos, piena produktos, bet papildus kalcija devu var uzņemt, lietojot vitamīnu kompleksus.

Silīcijs palīdz atgūt skaistu un svaigu ādas krāsu, kā arī spēcina matus un nodrošina nagu izturību.

Kādus vitamīnus tu šobrīd lieto sejas ādas, nagu un matu skaistumam?

 

Sieviešu Klubs