Vēnu veselība, karsta vanna un iedzimtība

Vēnu veselība, karsta vanna un iedzimtība

05. Apr 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja ciet no vēnu veselības problēmām, tad no karstas vannas, dušas un pārlieku ilgas karsēšanās pirtī gan vajadzētu izvairīties. Kādēļ tā? Portālswww.sieviesuklubs.lv jautā flebologam Intam Ūdrim no Baltijas vēnu klīnikas.

 

Vēnu veselībai karstums nepatīk, jo tas paātrina asinsriti un rada vēl lielāku spriedzi. Ja šobrīd ir vēnu problēmas, tad karstuma radīto diskomfortu manīsi uzreiz. Asinsvadi var paplašināties vēl vairāk.

Protams, ja ļoti patīk karstā vanna, tajā uz mirkli var iegremdēties un pasnaust, bet ne pārāk ilgi. Un noteikti – pēc ikvienas saskares ar karstumu, ieteiktu kājas pēc tam paslacīt ar aukstu ūdeni. Vēnām patiks vēsums.

Kā vēl profilaktiski rūpēties par vēnu veselību? Jeb kāju veselības ābece

-       Ievēro veselīgu dzīvesveidu!

-       Ēd daudz šķiedrvielu!

-       Maksimāli daudz kusties, it sevišķi, peldi! Labāk izvēlies tādus sporta veidus, kas nav saistīti ar straujām kustībām!

-       Grūtniecības laikā un darbā, kas saistīts ar ilgstošu sēdēšanu vai stāvēšanu valkā profilaktiskās kompresijas zeķes!

-       Ja ģimenē vēnu problēmas ir iedzimtas, atnāc uz konsultāciju pie ārsta flebologa un pārbaudi savu kāju veselību!

-       Konsultējies ar ārstu pirms hormonālās kontracepcijas lietošanas, ja tev ir varikoze vai arī ģimenē kādam ir šī problēma!

Faktori, kas var izraisīt problēmas ar vēnu veselību:

-       darbs, kas saistīts ar ilgstošu stāvēšanu vai sēdēšanu;

-       grūtniecība;

-       liekais svars;

-       neveselīgs dzīvesveids;

-       iedzimtība „Ja ģimenē kādam jau bijušas problēmas ar vēnu veselību, tas nenozīmē, ka 100 % gadījumu šīs problēmas būs arī nākamajā paaudzē. Bet risks saslimt ir palielināts. Tādēļ kāju veselībai jāpievērš īpašas rūpes,“ skaidro Ints Ūdris.

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

Vairāk informācijas www.edk.lv

www.flebologija.lv;

www.juglasklinika.lv

 

Veselības centrs 4

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā tu profilaktiski rūpējies par savu kāju veselību?