Vairo enerģiju un cel imunitāti ar graudaugiem

Vairo enerģiju un cel imunitāti ar graudaugiem

26. Jan 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diētas ārsts Andis Brēmanis Sieviešu Klubam stāsta, kā tavam organismam var palīdzēt rudzu, kviešu, piecu graudu un auzu pārslas ar ārstnieciskajām kviešu klijām.

 

 

Rudzu pārslas - spēka un enerģijas avots


Tradicionāli no rudzu miltiem Latvijā cep maizi, kurai ir piemīt neatkārtojama garša un izteikts aromāts. Rudzu graudaugu produkti izceļas ar augstu cietes un šķiedrvielu saturu - no graudaugu pārslām rudzu pārslas ir vienas no šķiedrvielām bagātākajām.


Rudzos ir daudz kālija, kas palīdz uzturēt muskuļu aktivitāti un normalizē šūnu vielmaiņas procesus. Rudzu graudos ir daudz vairāk vērtīgās aminoskābes un B grupas vitamīni nekā citos graudaugos. Ne velti rudzi jau kopš sendienām ir spēka un enerģijas simbols.

 

Uztura speciālisti uzsver, ka rudzu produktu regulāra lietošana uzturā samazina risku saslimt ar diabētu un asinsvadu slimībām. 

 

Kviešu pārslas - organisma imunitātei


Kvieši ir otrs populārākais lauksaimniecības augs pasaulē pēc rīsiem. Tikai pēc tam nāk kartupeļi, soja un kukurūza.


Kvieši ir ne tikai viens no vecākajiem, bet arī viens no uzturvērtības ziņā visbagātākajiem kultūraugiem. Piemēram, kviešu produktos ir augsts olbaltumvielu, šķiedrvielu un PP vitamīnu saturs, kas stiprina organisma imunitāti un veicina vielmaiņu. Diētas ārsti kviešus raksturo kā lielisku enerģijas avotu ar augstu bioloģisko aktivitāti. 

  

Piecu (5) graudaugu spēks labas dienas sākumam


Graudaugu produkti labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta veselību, tie nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, mazina tieksmi pārēsties, kā arī uzlabo vielmaiņu.


Diētas ārsti skaidro, ka graudaugi ir viens no vērtīgākajiem ogļhidrātu avotiem, kas organismu nodrošina ar enerģiju, un tos noteikti būtu vēlams iekļaut brokastīs. 

 

Herkuless 5 graudu pārslas sastāv no uzturvērtībās ziņā bagātākajiem graudaugiem: auzām, kviešiem, rudziem, miežiem un griķiem.

 

Auzu pārslas ar ārstnieciskajām kviešu klijām

 

Klijās ir daudz vairāk šķiedrvielu nekā dārzeņos, tāpēc uztura speciālisti klijas raksturo kā lielisku produktu, kas mehāniski iztīra gremošanas traktu, vienlaikus apgādājot organismu ar daudzām augstvērtīgām uzturvielām.


Klijas ir plaši izmantots un rekomendēts līdzeklis diētās ar nolūku samazināt lieko svaru. Savukārt auzu pārslas sniedz ikdienā nepieciešamo enerģijas devu, normalizē vielmaiņu un stiprina imūnsistēmu. Herkuless auzu pārslas ar kviešu klijām veiksmīgi apvieno spēcinošās auzu un ārstnieciskās kliju īpašības.

 

Attiecībā uz kviešu klijām būtiski izprast kā tās tiek iegūtas. Klijas ir kviešu graudu malšanas atlikuma produkts — sasmalcināti graudu apvalki un graudu dīgļi ar nelielu miltu piemaisījumu. Klijas ieteicams lietot aizcietējumu profilaksei, jo šķiedrvielas veicina zarnu darbību. Vienlaicīgi svarīgi ievērot, ka ēdot klijas īpaši svarīgi pietiekošā daudzumā izdzert šķidrumu - uz 1 ēdamkaroti kliju nepieciešams izdzert apmēram 1 glāzi (200 ml) ūdens.

 

Straujam rīta cēlienam – ātri vārāmās auzu pārslas


Auzu pārslas ir ne tikai ļoti veselīgas, bet sniedz organismam nepieciešamo enerģiju ilgam laikam. 


Cilvēki, kuri dienas pirmo cēlienu iesāk ēdot auzu pārslu putru, nodrošina organismu ar nepieciešamajiem B grupas vitamīniem, novērš nogurumu, kā arī stiprina nervu sistēmu. Auzu pārslu sastāvā esošās minerālvielas, piemēram, magnēzijs un dzels spēcina sirdi un veicina jaunu asinsķermenīšu veidošanos.

 

Bieži vien pircējs veikalā var apjukt, jo tiek piedāvāti dažādi auzu pārslu veidi, piemēram, ātri vārāmās auzu pārslas. Atšķirība meklējama pārslu tapšanas procesā. Proti, Herkuless ātri vārāmo auzu pārslu graudi tiek sagriezti smalkāk nekā pilngraudu pārslu graudi, un pēc tam tiek ļoti plāni saspiesti. Tādēļ pagatavošanas laikā pārslas ātrāk uzbriest. Jāpiebilst, ka griešanas procesā no auzu kodoliņiem tiek noņemta daļa apvalciņa, kas ātri vārāmajās auzu pārslās samazina šķiedrvielu daudzumu, taču visi pārējie uztura elementi saglabājas tādi paši kā pilngraudu auzu pārslās. 

 

Māmiņu Kluba izvēle:

Herkuless pilngraudu auzu pārslas. Par Herkuless produkciju vairāk uzzini šajā fotoblogā:

{fotoblog:3754}

Tu jau iesūtīji savu recepti ar kādu no Herkuless produktiem? Piedalies lielajā recepšu konkursā un iegūsti vērtīgas dāvanas. Vairāk par konkursu lasi šeit>>