SEB banka aicina ilgtermiņā palīdzēt bērniem, kuri zaudējuši savu vecāku aprūpi

SEB banka aicina ilgtermiņā palīdzēt bērniem, kuri zaudējuši savu vecāku aprūpi

28. Mar 2012, 15:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SEB bankas veiktā aptauja* liecina, ka tikai katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs regulāri atbalsta sociālus projektus vai labdarības organizācijas, savukārt puse no aptaujātajiem (49,54%) ziedo spontāni un neregulāri, atsaucoties kampaņām un aicinājumiem. Tuvojoties Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, SEB banka aicina iedzīvotājus kļūt par SOS bērnu ciematu draugu un atbalstītāju, to darot regulāri, tādējādi palīdzot bērniem, kuri zaudējuši bioloģisko vecāku aprūpi. 

 

„SOS bērnu ciematu rūpju galvenais objekts ir bērnu ilgtermiņa aprūpe ģimeniskā vidē, tāpēc jo īpaši nozīmīga ir mūsu regulāro atbalstītāju palīdzība. Šis atbalsts ļauj gūt pārliecību, ka varēsim par bērniem rūpēties ilglaicīgi – gluži kā tas notiek parastās ģimenēs. Esam pateicīgi mūsu regulārajiem atbalstītājiem – gan uzņēmumiem, gan privātpersonām un ceram, ka viņu pulks nākotnē pieaugs, ļaujot mums parūpēties par vēl vairāk Latvijas bērniem, kuri zaudējuši savu vecāku gādību”, stāsta Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja.

 

Sabiedriskās domās pētījumi Rietumvalstīs liecina, ka regulāras ziedošanas praksi un ilgtermiņa atbalsta iespēju izvēlas gandrīz 80% no visiem ziedotājiem. Rietumvalstīs ziedotāji bieži izvēlas regulāri palīdzēt grūtībās nonākušiem bērniem, ziedojot viņu attīstībai un aprūpei no mazotnes līdz pat brīdim, kad viņi uzsāk patstāvīgu dzīvi. Situācija Latvijā ir krasā pretstatā: SEB bankas veiktās aptaujas par iedzīvotāju ziedošanas paradumiem rezultāti liecina, ka puse no iedzīvotājiem ziedo spontāni un neregulāri, katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs labprātāk izvēlas palīdzēt personīgi pazīstamiem cilvēkiem – kaimiņiem un tuviniekiem, nevis ziedot nevalstisku organizāciju vai sociālu iniciatīvu atbalstam, savukārt 17% līdzcilvēku neziedo vispār.

 

SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere: „Jau vairāk kā piecus gadus esam kopā ar SOS bērnu ciematu iemītniekiem, un ik reizi, viesojoties ciematu ģimenēs, gūstu apliecinājumu, cik daudz laba tiek darīts Latvijas bērnu labā, kuri nevar būt kopā ar saviem bioloģiskajiem vecākiem. Ir svarīgi, lai bērniem būtu mamma, kam pastāstīt par saviem dienas piedzīvojumiem, priekiem un bēdām, ģimene, ar ko kopā svinēt svētkus. Tāpēc SEB banka aicina Latvijas iedzīvotājus kļūt par SOS bērnu ciematu draugu ne tikai svētkos, bet ilgtermiņā, lai dotu iespēju bērniem, kuri zaudējuši savas ģimenes un bieži arī citas sociālās saites, atgūt stabilitāti dzīvē un ar gaišu skatu lūkoties nākotnē.”

 

Latvijā ir tūkstošiem bērnu, kuriem nav ģimenes. SOS bērnu ciematu ģimenes šiem bērniem ir iespēja izaugt mīlētiem un aprūpētiem. Iemācīties uzņemties atbildību par saviem tuvajiem, izaugt par pilnvērtīgām un pasaulei atvērtām personībām. Šobrīd SOS bērnu ciematu ģimenēs aug 145 bērni un jaunieši, tomēr vēl vairāk bērniem ir nepieciešama palīdzība.

 

* Par aptauju: aptauja par iedzīvotāju ziedošanas paradumiem tika veikta SEB bankas mājas lapā www.seb.lv 2011. gada maijā un tajā piedalījās 568 respondenti.