Sastāvdaļas:
1/2 glāze rudzu pārslas
ap 2 glāzēm rudzu milti
2 ēd.k kviešu milti
15g svaigais raugs
1 ola
100g siers
1 ēd.k skābais krējums
1 ēd.k sviests
garšvielas,vai vienkārši sāls 1 tēj.k
1 ēd.k medus
125ml piens
1 ēd.k cukurs
1 tēj.k eļļa trauka iesmērēšanai
(izmantotās glāzes tilpums 250ml)
Var pievienot dažādas sēkliņas,bet vislabak rudzi garšo ar saulespuķu sēkliņām.
Sākumā gatavojam ieraugu:
Raugu sadrupinam,pievienojam cukuru un uzsildītu siltu pienu,izmaisam un ieberam kviešu miltus.
Kārtīgi izmaisam.
Trauciņu ar vāku,vai pārsegtu ar pārtikas plēvi liekam siltā vietā uz 15 minūtēm.
Olas baltumu atdalam no dzeltenuma.Dzeltenumu atstājam smērēšanai,bet baltumu liekam bļodā.
Bļodā pie baltuma pieliekam krējumu,medu,izkausētu sviestu,garšvielas un uzraudzēto ieraugu.
Pieberam rudzu pārslas,izmaisam.
Pievienojam uz smalkās rīves sarīvētu sieru,izmaisam.
Pieberam rudzu miltus.Man aizgāja 2 glāzes un vēl 2 ēd.k rudzu milti.
Samīcam mīklu.
Tā sanāk stingra un nelīp pie rokām.
Ieeļļotā traukā liekam mīklu,pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltā vietā aptuveni uz stundu,līdz tā dubultojas.
No mīklas izveidoju 6 bumbiņas,ko saplacināju nedaudz,uztaisīju iegriezumus,bet var arī nedarīt to.Apsedzam ar dvieli un siltā vietā vēl uz 20 minūtēm.
Maizītes mazliet piepūtīsies.
Apsmērējam ar sakultu olas dzeltenumu.
Cepam ap 200 grādiem ap 20 minūtēm.
Atdzesējam zem dvieļa.
Ļoti garšīgi gan brkastīts pie tējas tases,gan pusdienās pie kādas zupas.