Rudzu  - kviešu maize

Rudzu - kviešu maize

17. Nov 2011, 00:00 taschinka taschinka

Agrāk es badījos no rauga mīklas gatavošanas,bet tagad man ļoti patīk to gatavot. Patīk gan viss gatavošanas process, gan arī gala rezultāts!

 

Tā kā pašcepta maize sanāk dikti garda,svaiga un arī izmaksas ir lētas,tad gatavoju bieži.Maizi cepu gan jau no izmēģinatām receptēm,gan arī ik pa laikam pievienoju jaunas receptes.

 

 

Maizes receptes ir ļoti daudz un dažādas un nemaz nav sarežģītas.

 

Sastāvdaļas:

- 1,5 glāzes rudzu milti

- 1,5 glāzes kviešu milti

- 2 tēj.k sinepes

- 200ml piens

- 20g svaigais raugs

- 4 ēd.k majonēze

- 1 ola,dzeltenums mīklā baltums apsmērēšanai

- 1 tēj.k cukurs

- 1 tēj.k sāls

 

 

Pagatavošana:

Siltā pienā iemaisam cukuru,raugu,izmaisam un atstājam kamēr sagatavojam pārējos produktus.

 

Traukā liekam sinepes,majonēzi,olas dzeltenumu,izmaisam.Pievienojam pienu ar raugu,izmaisam.Iesijājam rudzu miltus,izmaisam,iesijājam pa daļām kviesu miltus.Mīcam mīklu līdz nelip pie rokām.

 

Saveļam bumbā un liekam ieeļļotā traukā,ko pārsedzam ar pārtikas plēvi.Raudzējam siltā vietā ap stundu, līdz mīkla trīskāršojas.

 

 

Gatavo mīklu izņemam no trauka,uzliekam uz cepamās plāts,izveidojam formu,pārsedzam ar dvieli un atstājam vēl uz 30 minūtēm.

 

Pēc tam pārsmērējam ar sakultu olas baltumu,kam pievienojam ap 1 tēj.k ūdeni.

 

Cepam ap 200 grādiem ap 30-40 minūtēm,līdz kukulīts skaisti brūns.

 

 

Izcepto kukulīti pārsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.

 

Es pārcentos ar iegriezumiem un līdz ar to kukulīts nesanāca tik smuks,jo iegrieztās vetas pārsprāga.

 

Šai mīklai labāk kukulīti atstāt bez iegriezumiem,būs skaistāks.

 

 

 

Maizīte sanāca ļoti patīkama,ar plānu,bet ļoti kraukšķīgu garoziņu un ļoti mīkstu vidu.

 

Dēlam tieši tā garoziņa ļoti iepatikās un man arī.