Rīsu, miežu, griķu pārslas... Vērtē diētas ārsts Andis Brēmanis

Rīsu, miežu, griķu pārslas... Vērtē diētas ārsts Andis Brēmanis

23. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad tu pēdējo reizi ēdi kādu no šo pārslu veidiem? Zināji, ka griķi ir augstvērtīgs B grupas vitamīnu avots, mieži palīdz novērst gremošanas traucējumus, bet rīsi ir viens no diētiskākajiem produktiem?

 

 

Uzturvērtībām bagātās griķu pārslas

 


 

Griķi citu graudaugu vidū izceļas ar augstu vitamīnu un minerālvielu saturu, kā arī ar neatkārtojamām garšas īpašībām.


Salīdzinājumā ar cietiem graudaugiem griķos, ir trīsreiz vairāk dzelzs, kas ir ļoti nozīmīgi asinsrades procesos. Griķu sastāvā ir divreiz vairāk kalcija un magnija, kuri piedalās organisma audu un skeleta veidošanā, nodrošina normālu muskuļu darbību. Tāpat griķi satur fosforu, B grupas vitamīnus, kā arī olbaltumvielas (apmēram 20%), kas veicina asins cirkulāciju un stiprina asinsvadus. Jāmin, ka griķi nesatur glutēnu, kas savukārt nozīmē, ka tie neizraisa alerģiju.

 

Griķus īpaši iesaka iekļaut bērnu un jauniešu uzturā. Tāpat griķus iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts cukura līmenis asinīs. 

 

Griķu pārslu putra sniedz ātru, ilgstošu un labu sāta sajūtu. 

 

 

Kārtīgs latviešu ēdiens – putra no miežu pārslām

 


 

Miežu putraimu biezputra ir kārtīgs latviešu ēdiens, un to mēdz dēvēt arī par bukstiņbiezputru


Mieži ir augsts minerālvielu avots, un to sastāvā ir īpaši daudz kālija, magnija, dzelzs un fosfora. Miežus vērtē kā vērtīgu šķīstošo šķiedrvielu avotu, turklāt uztura speciālisti norāda, ka regulāri ēdot miežu putraimus, uzlabojas gremošanas trakta darbība, mazinās žultsakmeņu risks, pazeminās holesterīna līmenis asinīs un lēnāki kļūst aterosklerotiskie procesi. Miežu putru ieteicams ēst vēdera darbības regulēšanai un gremošanas traucējumu novēršanai.

 

Rīsu pārslas – diētiska uztura pamatā

 


 

Rīsu vēsture ir ļoti sena, Ķīnā tos sāka kultivēt jau 5000 gadus pirms mūsu ēras. Kopumā pasaulē šobrīd zināmi vairāk kā 40 000 rīsu veidu.


Pateicoties neitrālai garšai un plašam pielietojumam, rīsi ir viens no populārākajiem graudaugiem. Rīsi satur maz tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas ļauj veiksmīgi izvairīties no pārēšanās, un tādēļ vērtējams arī kā diētisks produkts. Uztura speciālisti atzīst, ka rīsu produkti nodrošina sāta sajūtu visai dienai, taču vienlaicīgi satur maz kaloriju. Regulāra rīsu produktu iekļaušana ikdienas uzturā ļauj sabalansēt holesterīna un cukura līmeni asinīs. Rīsu produkti nesatur glutēnu, tādēļ īpaši ieteicams kā diabētisks produkts.

 

No rīsiem laba saimniece pratīs pagatavot visdažādākos ēdienus, piemēram, salūtus, zupas, dažādus saldos ēdienus, putras u.c. No rīsiem ir iespējams pagatavot arī makaronus. 

 

 


Māmiņu Kluba izvēle: 

Herkuless pilngraudu auzu pārslas. Par Herkuless produkciju vairāk uzzini šajā fotoblogā:

 

{fotoblog:3754}

 

Tu jau iesūtīji savu recepti ar kādu no Herkuless produktiem? Piedalies lielajā recepšu konkursā un iegūsti vērtīgas dāvanas. Vairāk par konkursu lasi šeit>>