Psihosomatikas klīnika – iespēja sev un savai ģimenei palīdzēt justies labāk!

Psihosomatikas klīnika – iespēja sev un savai ģimenei palīdzēt justies labāk!

10. Apr 2012, 07:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas klīnika savas durvis vēra pagājušā gada oktobrī kā pirmā šāda veida klīnika Latvijā. Tā ir arī iespēja topošajiem ārstiem-speciālistiem mācīties, strādājot kopā ar augsti profesionāliem un savā darbā patiesi ieinteresētiem psihoterapeitiem, psihosomatiskās medicīnas speciālistiem.

Psihosomatiskā medicīna ir medicīnas nozare, kas cilvēku redz kā vienu veselumu, vienlīdzīgi nozīmīgi ir gan cilvēka ķermenī notiekošie procesi, gan emocionālie jeb psihiskie faktori. Nereti tieši neapzinātas emocijas ir iemesls, kādēļ nākas izjust dažādus fiziskus simptomus un slimības, piemēram, hroniskas sāpes, nogurumu, apetītes trūkumu, sirdsklauves un galvassāpes. Emocijas ir bioķīmiskas reakcijas, kas caur veģetatīvo nervu sistēmu iedarbojas uz dažādām mūsu orgānu sistēmām.

Ir gadījumi, kad mazi bērni it kā bez īpaša iemesla slimo un dažādi speciālisti viņus nevar izārstēt, slimība atkārtojas atkal un atkal… Iespējams, tieši psihosomatiskās medicīnas speciālists spēs palīdzēt. Bieži vien ģimenē ir kādas problēmas, kas izpaužas ģimenes vājākajā posmā – bērnā, kas nespēj lietas ietekmēt un izteikt savas emocijas vārdos. Bieža slimošana var būt reakcija, piemēram, uz vecāku strīdiem vai uz to, ka vecāki ir pārāk noslogoti un aizņemti savos darbos. Ģimenes problēmas rada pārdzīvojumus, ko mazais vēl neprot pareizi izrādīt, tādēļ tās izpaužas ķermenisku simptomu un slimību veidā. Brīdī, kad vecāki meklē palīdzību, psihoterapeits var palīdzēt risināt ģimenes problēmas, tādējādi palīdzot arī mazajam justies daudz labāk – mājās mazinās situācijas, kas rada smagas jūtas, – līdz ar to nav biežās slimošanas.

Psihoterapeits palīdz ne tikai smagu problēmsituāciju gadījumos. Vizīti pie psihoterapeita var pieteikt, ja ir sajūta, ka kaut kas nav labi, neesmu apmierināts ar sevi un savu dzīvi, man neveicas, neredzu jēgu un neko nevaru mainīt. Vizītes pie psihoterapeita var uzskatīt par sava veida profilaksi, lai laikus pamanītu zemapziņā mītošās apslēptās jūtas un barjeras – tieši savu jūtu neapzināšanās ir galvenais dažādu saslimšanu izraisītājs. Psihoterapeita konsultācijas ir arī iespēja apzināties, ka var dzīvot vēl labāk, tā ir sevis pilnveidošana un pasargāšana.

Psihiskās veselības veicināšana ir ļoti būtiska, jo psihiski veseli cilvēki retāk slimo gan ar psihiskām, gan ar somatiskām jeb ķermeniskām slimībām. Psihiski veseli cilvēki ir nobriedušas personības, kuras vēlas attīstīties un sevi pilnveidot, kuras izvirza un sasniedz augstus mērķus. Šādi cilvēki ir vērtība mūsdienu sabiedrībā, jo, sasniedzot augstu dzīves kvalitātes līmeni, rada vidi, kurā labi jūtas arī viņu bērni, ģimenes, draugi un darba kolēģi.

RSU Psihosomatikas klīnikā tiek piedāvāti šādi ārstēšanas veidi:

  • psihosomatiskās konsultācijas
  • individuālā psihoterapija
  • krīžu psihoterapija
  • grupu psihoterapija
  • pāru un ģimenes terapija
  • pusaudžu psihoterapija
  • medikamentozā ārstēšana
  • integrētā fizioterapeitiskā ārstēšana

RSU Psihosomatikas klīnika atrodas Rīgā, Kapseļu ielā 23 (Pārdaugavā).

Papildu informācija: 67625655, info@psihosomatika.lv,

www.psihosomatika.lv