Piecu sēklu  maize

Piecu sēklu maize

01. Mar 2012, 00:00 taschinka taschinka

Pagatavosim gardu maizi, kas būs arī veselīga. Pamatā būs visparastākā maizes recepte, ko papildināsim ar sēkliņam un auzu pārslām ar kviešu klijām!

 

Sastāvdaļas:

1 ola

1 ēd.k skābais krējums

1 ēd.k sviests

1 tēj.k sāls

1 tēj.k cukurs

1/2 glāze piens

12g svaigais raugs

1/2 glāze auzu pārslas ar kviešu klijām

ap 250g milti (mīcot manīsim cik būs nepieciešams)

1 ēd.k eļļa

dažādas sēkliņas ap 4 ēd.k,man bija piecu sēklu maisījums-linsēklas,saulespuķu sēkliņas,sezama sēkliņas,ķirbju sēkliņas,zelta linsēklas

Sēkliņas ir būtībā uz aci,pēc pašu vēlēšanās,vairāk vai mazāk,kā labāk garšo.

 

Pagatavošana:

Siltā pienā izšķīdinam raugu un cukuru.

Atsevišķi sajaucam 1 glāzi miltus  ar sāli,sēkliņām,auzu pārslām ar kviešu klijām.

Olas baltumu atdalam no dzeltenuma.Dzeltenumu liekam ledusskapī,tas būt maizes apsmērēšanai.

Baltumu viegli sakuļam,pievienojam skābo krējumu un izkausētu sviestu.Pievienojam izšķīdušo raugu.Izmaisam un beram klāt sauso maisījumu.

Izmaisam un  pievienojam miltus tik,lai mīkla nelīp pie rokām.

Kārtīgi izmīcam mīklu un liekam ieeļļotā traukā.Pārsedzam ar pārtikas plēvi,vai arī var visu trauku ietīt folijā,tā ātrāk un labāk rūgst,jo folijs uztur siltumu.

Liekam siltā vietā uz 1 stundu,līdz mīkla dubultojas apjomā.

 

Uzrūgušo mīklu mazliet izmīcam.

Veidojam maizes formu kādu vēlamies.

Apsmērējam ar viegli sakultu olas dzeltenumu un pārberam vēl ar sēkliņām.

Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 20 minūtēm.

Gatavo maizi apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.

Maize ir ļoti maiga,mīksta,un sēkliņas piedod nteresantu garšu.

Man nu tik ļoti garšo tikko cepta maize,ka grūti pat to aprakstīt.

Nebaidaties,tie kas baidās,izmēģiniet paši uzcept maizi un varbūt arī Jūs vairs nevēlēsities pirkt maizi veikalā.

Pašam cept maizi ir ļoti izdevīgi,jo varam pielāgot katra vēlmēm.Kaut ko pieliekam,kaut ko atņemam,un pievienot var gandrīz jebko.

Gan svaigus augļus,dārzeņus,gan žāvētus augļus un riekstus,sēkliņas,gan visu veida miltus,dažādas pārslas,gan kartupeļus,gan mannā,tā es varu turpināt ilgi.

Kas garšo to liekam iekšā!