Nepietiekami novērtē dzemdes kakla vēža profilakses nozīmi

Nepietiekami novērtē dzemdes kakla vēža profilakses nozīmi

09. Nov 2011, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai pasargātu jaunas sievietes no dzemdes kakla vēža, pagājušā gada septembrī Latvijā tika uzsākta valsts apmaksāta 12-gadīgo meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu, kurš ir dzemdes kakla vēža galvenais cēlonis. Jāatzīst, pērn vakcinēšanās aktivitāte bija nedaudz augstāka nekā šogad, atklāj Irina Lucenko, Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību un epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja.   

 

Aprēķināts, ka kopš pagājušā gada septembra līdz šī gada augusta beigām vakcinācija uzsākta tikai 47% meiteņu, kurām tā domāta. Tas nav liels skaitlis, jo citu vakcīnu segmentā Latvijā ir izdevies sasniegt diezgan augstu vakcinācijas pārklājumu, atsevišķām vakcīnām tas ir 95% un vairāk no mērķgrupas. Turklāt esam secinājuši, ka ne visas meitenes, kuras ir uzsākušas vakcināciju, to ir pabeigušas: apmēram 22% no tām meitenēm, kurām jau vajadzēja pabeigt vakcināciju, joprojām to nav izdarījušas. Jāatzīmē, ka ārpus Rīgas vakcinācijas aptvere ir augstāka (aptuveni 57% attiecīgā vecuma meiteņu jau uzsākušas vakcināciju), bet Rīgas reģionā šo pusaudžu ir gandrīz 2 reizes mazāks (aptuveni 33%). 

 

Kāpēc meitenes vakcinē 12 gadu vecumā? Diemžēl dzīve rāda, ka meitenes diezgan agri var uzsākt dzimumdzīvi, līdz ar to viņām ir risks inficēties ar kancerogēno cilvēka papilomas vīrusu jau pusaudzes vecumā. Svarīgi, lai brīdi, kad meitene sasniedz vecumu, kurā uzsāk savu jau pieaugušas sievietes dzīvi, tā būtu pasargāta no vienas no bīstamākajām reproduktīvā trakta infekcijām.  

 

Diemžēl vecāku izpratne un aktivitāte slimību profilakses pasākumu nodrošināšanā ir nepietiekama. Iespējams, mums vairāk jāakcentē, cik maksā vakcīna pret cilvēku papilomas vīrusu. Nesen sazinājāmies ar vairākiem vakcinācijas centriem un noskaidrojām, ka vienas potes cena ir no 65 līdz 85 latiem (un pat vairāk), ja vakcinācija tiek veikta kā maksas pakalpojums. Līdz ar to, atsakoties no 3 vakcinācijas devām, kas nepieciešamas imunitātes iegūšanai, vecāki «zaudē» aptuveni 200 latus, ko varētu saņemt no valsts un ko valsts ir uzskatījusi par nepieciešamu ieguldīt meiteņu veselībā.  

 

Citās Eiropas valstīs šobrīd jau ir sasniegts pietiekami augsts vakcinācijas līmenis, piemēram, Dānijā - 73%, Spānijā -76%, Lielbritānijā - 81%, Portugālē- 83%. 

 

Avots: Apollo.lv