Mazliet par sadzīvi Šveicē

Mazliet par sadzīvi Šveicē

19. Oct 2011, 10:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pastāstīšu tagad mazliet par pašu Šveici un par sadzīviskām lietām :) 

 

Tās meitenes, kas jau ir bijušas Šveicē zina, ka šeit visur ir kalni, lielāki vai mazāki, bet kalni. Mēs dzīvojam pie Cīrihes ezera mazā ciematiņā - Richterswil. Tas ir netālu no Cīrihes, apmēram 20-30 min.braucienā ar mašīnu vai vilcienu.

Skats uz Cīrihes ezeru no blakus mājām. :)

Šķiet mēs vispār dzīvojam ļoti labā vietā, jo 1 stundas braucienā ir Vācija, 2 stundu braucienā Francija un Lihtenšteina, 3 stundu braucienā Milāna. Kad Kristers bija mazāks, katru nedēļas nogali braucām uz citu pusi :)

Kalni :) Sisikona ir šī vieta. Skaists, mazs ciematiņš.

 

Šveicē runā vairākās valodās, vācu, itāļu un franču. Viss ir atkarīgs no tā, kurā Šveices pusē atrodies. Ženēvas pusē runā franču valodā, Lugano, kas ir pie Itālijas, runā itāļu un šeit, kur mēs dzīvojam Vācijas daļā, runā vācu valodā. Kaut gan kas nu tā par vācu valodu, pupiņu valoda kkāda :D Tiešām ir ļoti ļoti grūti saprast ko viņi runā savā Swiss deuschaa. Vienīgais ko māku pateikt šajā valodā ir saveicināšanās :) Bet nav jau ar tik traki, ja šveiciešiem pasaka lai runā vāciski, viņi to arī dara. Pati tagad eju reizi nedēļā vācu valodas kursos, jo tās zināšanas, kas bija skolas laikā iegūtas, jau sen kā bija aizmirsušās. Jo kur gan ikdienā Latvijā var pielietot vācu valodu, ja nestrādā kādā uzņēmumā, kur ar vāciski runājošajiem ir saskarsme. Nekur!! 

 

Tagad reizi nedēļā braucu mācīties. :) Kursi notiek vācu valodā,saprast var ļoti labi. :) Pasniedzēja visu izskaidro tiešām super labi. Grupiņā esam apm. 10 cilvēki. Katru reizi visiem sanāk izrunāties, jo mūs sadala grupiņās un tad dod diskusiju tēmu vai arī pāros sadala un tad jārunā par kādu tēmu. Interesanti. Kursu ilgums ir 2 stundas un viens semestris ilgst 4 mēnešus.

 

Atgriežoties pie sveicināšanās, pirmajā dienā, kad ieradāmies Šveicē, draugs mani piekodināja- Tu tikai atceries ka šeit cilvēkus ir jāsveicina! :D  Kāda sveicināšana?! :D Latvijā pat ciemos nesveicinām visus pretīmnācējus. Ar to sveicināšanu sakumā man bija mazs komplekss, jo īsti nezināju vai saku pareizi tai viņu valodā- Sveiki! un Uz redzēšanos! Un arī tad vēl jāatceras, ka ja pretī nāk viens cilvēks, viņam saka - GRUETZI!! Bet ja 2 un vairāk, tad- GRUETZI MITENAND! Tas bija pārbaudījums priekš manis :D Kad pie tā pierod, tas liekas ļoti patīkami un jauki :)

 

Izgāzos pirmajā nedēļā arī tādā tīri sadzīviskā situācijā, kas attiecās uz miskasti. Mārtiņš man palūdz lai veikalā nopērku miskastei maisus. Es arī nopirku kā Latvijā tādus melnus. Protams, ka tie nebija īstie :D Šeit katrā ciemā šķiet ir speciāli marķēti tie maisi. Un tikai tādos var mest sadzīves atkritumus. Šeit visi tā arī dara. Iepirkuma maisus neviens neizmanto :D Un vēl tās šķirošanas, stikli atsevišķi, skārdenes atsevišķi un plastmasa arī. Mēs ar to grēkojam, nešķirojam neko :) Stiklu, ja daudz sakrājas. Ak, jā, arī kartona kastes un papīru viņi šķiro. Viņus savāc noteiktās dienās. Kad uz ielas redzam izliktas paciņas ar papīra sainīšiem, tad atceramies arī mēs izlikt savējos :) Līdzīgi ir ar kartonu. Redziet ka te pret atkritumiem rūpīgi izturās :D Patiesībā visās lietās šeit ir ļoti liela kārtība. Vasarā pie mājas zālīte tiek nopļauta, rudenī lapas sagrābtas un aizvestas, ziemā uz trotuāra sniegs nošķūrēts. Patīk man šī viņu kārtība.

 

Iepirkšanās,kas var būt jaukāka izklaide kā iepirkšanās :) Nesen stāstīju vienai meitenei par Šveici un sapratu, ka biežāk lietotais vārds, lai raksturotu lietas bija - DĀRGI! Uzreiz ar piemēriem, ka Jūs domājiet cik maksā šeit gaļa, svaiga liellopu gaļa viņiem ir ļoti populāra?! Khmm, 40 LS/KILOGRAMĀ. Es nesajaucu ciparus, tieši tik arī maksā :d Nē, nē, veģetārieši neesam vēl kļuvuši. :) Mums ir labi ciemiņi. :) Visi jau zina, ka braucot pie mums ir jāved gaļu. :D Saliekam saldētavā un tad kādu laiku pietiek :) Vai arī, kā jau teicu, netālu ir Vācija. Mēs Vācijā uz krievu veikalu braucam pirkties šad un tad. Tur var gan gaļu daudz lētāk nopirkt, kā arī griķus, biezpienu, kefīru, pelmeņus un pat Laimas saldumus :) Viss iepriekš minētais nav atrodams Šveices veikalos. Par ko man visvairāk žēl. :( Viņu biezpiens ir tāda šķidra masa, kas vairāk līdzinās skābam krējumam. Nav garšīgs. 

 

Kas man patīk viņu veikalos, tie ir dārzeņi. Kā arī tas, ka ļoti daudz produktu ir BIO. Plauktā stāv parastie jogurti un blakus BIO, kurus cenšamies mazajam pirkt. Principā tā ir ar visiem produktiem- maizi, gaļu, piena produktiem, auļiem, dārzeņiem utt. Un vēl ir tiem, kas vēro svaru. Arī tiem savi produkti plauktos stāv līdzās iepriekš minētajam. :) Siers, tas šeit ir lielā klāstā.Kādu nu kurš vēlas :)

Šie siera rituļi ir no siera darītavas.

Viņi ļoti daudz ēd sieru. Tradicionālais ēdiens ir RACLETTE.

Siers, kuru silda uz grila un uzlej ar visu mizu vārītiem kartupeļiem. Garšīgi, bet trekni :) Vel ir Fondju. Kkas jau mums zināmāks. Tas ir māla podā izkausēts siers, kurā mērca maizīti. Ziemassvētkos šeit neviens netaisa lielos galdus ar zirņiem, kāpostiem, pīrāgiem utt. Šeit ēd sieru :D

 

Pie sieriem šoreiz ar beigšu :) Nākošajā rakstiņā uzrakstīšu kā ir šeit ar draugiem, paziņām un kaimiņiem :) Jauku visām dienu :)

18. Dec 2010, 18:14

Foršs blogs. Pati arī esmu gadu dzivojusi Šveicē. Skaisti tur! Un es dievinu viņu kārtības mīlestibu!

17. Dec 2010, 09:42

Paldies,meitenes, prieks dalīties ar saviem iespaidiem, un prieks, ka Jums ir interesanti lasīt 😀

17. Dec 2010, 09:41

Olchen: es gan gribētu teikt, ka pārtika ir dārga 😀 maize maksā 3 chf vidēji, tas ir ap 1,5 ls.Siers lētākais , parasti uz akcijām, ap 5ls/kg, vistas fileja ap 10ls/kg. protams pie šīm cenām ierod un iemācās pirkt lētāko 😀 galvenais ir nerēķināt uz latiem un nedomāt cik tas viss maksā Latvijā 😃 Tas gan, ka algas šeit ir citādākas 😉
Jā, nerakstīju cik šeit maksā vidēji dzīvokļu īre, Latvijā pat par savu īpašumu, kas būtu bankā paņemts, nebūtu tik daudz jāmaksā, cik šeit īre 😀 2-istabu dzīv.īre vidēji ir ap 600ls mēnesī 😀 Tas ir mūsu ciemā.

17. Dec 2010, 09:16

Interesanti! Gaidu turpinājumu 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Superīgs blogs! Raksti noteikti vēl!

Vai esi jau sadraudzējusies ar citām Šveices māmiņām?