Lai patīkama sajūta vēderā!

Lai patīkama sajūta vēderā!

27. Jan 2012, 15:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nepatīkamas sajūtas vēderā nereti izjūt gan bērni, gan pieaugušie. No kā rodas vēdersāpes, gāzu veidošanās un caureja, stāsta gastroenteroloģe Dr. Ieva Eglīte.

 

Sāpes


Sāpēm vēderā var būt daudzi un dažādi iemesli. Gan dažādi funkcionāli traucējumi, kas saistīti ar paaugstinātu zarnu jutību, gan vesela virkne iekaisuma procesu kuņģī un zarnu traktā, gan arī dažādu produktu nepanesība. Sāpes vēderā var izraisīt daudzi faktori, tostarp, arī žultsceļu un nieru saslimšanas un ķirurģiskas saslimšanas..

 

Gāzu veidošanās


Ja zini, ka Tev vai Tavam bērnam ir kādu konkrētu produktu nepanesība, piemēram, ja organismā pietiekami nesašķeļas piens un cukurs, tad tā sekas ir pastiprināta gāzu veidošanās un sāpes vēderā. Šajā gadījumā, vai nu ir jāsamazina to produktu daudzums uzturā, kuri satur pienu un cukuru, vai arī jālieto speciāli fermenti, kas tos šķeļ.

 

Gremošanas procesa rezultātā, zarnu traktā veidojas gāzes. Tas notiek ar mums visiem, vienīgi dažiem šī gāzu veidošanās var būt pastiprinātāka kā citiem. Tas saistīts ar gremošanas procesu nepilnību, kāda pārtikas produkta nepanesību vai arī ar kādiem funkcionāliem traucējumiem, kas radušies mazkustīga dzīvesveida, maz šķidruma un šķiedrvielu lietošanas dēļ. Tā sekas ir gāzu veidošanās un diskomforta sajūta vēderā.

 

Kā to novērst?


Nevar visu dienu pavadīt sēžot un kaut ko nemitīgi ēdot. Ir jāievēro sabalansēts uzturs un regulāras ēdienreizes! Nav labi visu dienu pārtikt no kafijas un šokolādes, un sēdēt pie datora.

 

Mazkustīgs dzīvesveids un nepietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana – tie ir galvenie, vēdera gāzu rašanos veicinošie faktori. Tādēļ daudz maz jācenšas savu dzīvi sakārtot tā, lai vismaz vienu iemeslu, kas to izraisa, varētu atvairīt!

 

Caureja


Arī caurejai ir ļoti dažādi cēloņi. Sākot ar zarnu infekcijām – baktērijām, vīrusiem un parazītiem, un, turpinoties ar konkrētu produktu nepanesību, līdz pat smagiem iekaisuma procesiem zarnu traktā.

 

Piemēram, pārtikas nepanesība, arī bērniem var izpausties kā caureja, turklāt šī problēma var raksties jau sākot ar zīdaiņa vecumu. Caurejai var būt arī vēl citi iemesli, kādi nav raksturīgi pieaugušajiem, piemēram, zīdaiņa vecumā var parādīties kādas smagas iedzimtas slimības. Tomēr tās ir novērojamas ļoti reti un noteikti nav tā, ka katram jaundzimušajam, kam ir nedaudz „šķidrs” vēderiņš, ir kāda iedzimta vaina!  

 

Kam jāpievērš uzmanība?


Visi iepriekšminētie, ar kuņģa un zarnu darbību saistītie problēmu cēloņi, attiecas gan uz pieaugušajiem, gan bērniem.

 

Jebkuras slimības diagnosticēšana joprojām ir ārstu ziņā. Tomēr, ir pazīmes, kuras vari pamanīt pati un, kuras noteikti nedrīksti atstāt bez ievērības! Piemēram, ja bērns, kuram ir caureja, zaudē svaru, viņam parādās atūdeņošanās pazīmes, viņš kļūst vārgs un neaktīvs, ja pavisam mazam bērniņam kļūst sausa āda, „iekrīt” avotiņš un mazinās izdalītā urīna daudzums, noteikti jāvēršas pie ārsta, jo tās jau var būt kādas nopietnākas slimības pazīmes.

 

 

Sagatavoja Līva Zaksa

 

 

Kā Tu cīnies ar diskomforta sajūtu vēderā?

 

Dabisks palīgs kuņģa-zarnu traktam Silicea gēls kuņģa zarnu traktam

 

Unikālu šo gelu padara neparasti augstā saistīšanās spēja. Tas paredzēts šādos gadījumos:

  • Vēdersāpes
  • Slikta dūša
  • Vemšana
  • Vēdera uzpūšanās
  • Grēmas

Silicea gels kuņģa-zarnu traktam saista patogēnus dabiskā veidā un palīdz tos dabiski izvadīt no organisma.