Kredītņēmēju tiesības un pienākumi

Kredītņēmēju tiesības un pienākumi

15. Feb 2010, 12:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba radio raidījumā par kredītņēmēju tiesībām, Latvijas kredītņēmēju apvienības konsultantes Diāna Rasa un Vineta Sprugaine.

 

Ko darīt ģimenēm ar bērniem?

 

Ja vecāki, kuri ir nonākuši kredītgrūtībās cer, ka viņiem tiesas ceļā netiks atņemts mājoklis, kurā viņi dzīvo, jo ģimenē ir mazs zīdainis, tad tās ir liekas cerības. Latvijā primārās ir banku tiesībās, tādēļ bērna tiesības uz dzīvojamo platību netiek ņemtas vērā. Tāpat arī ja vienīgais ģimenes ienākumu avots ir tā sauktā „māmiņalga”, no 1. jūlija no šīs summas drīkst novilkt 10% kredītparādu dzēšanai.

Ko tomēr nedrīkst izsolīt un pārdot, lai atgūtu līdzekļus, ko kredītņēmējs nav samaksājis?

 

Tiesu izpildītāji nedrīkst „aprakstīt” :

 

-         bērna mēbeles, drēbes, rotaļlietas un citas bērnam ikdienā nepieciešamās lietas,

-         ikdienā vecākiem nepieciešamās lietas, kā galds, gulta, krēsli

-         apģērbu

-         pārtiku

-         ja ar ārsta izziņu pierādāms, ka konkrētas ierīces nepieciešamas bērna veselības uzlabošanai, piemēram, datorā bērns pilda īpašas apmācības programmas

-         mantas, kuru pārdošanas gadījumā rodas lielāki pārdošanas izdevumi, nekā ienākumi.

 

Atmaksājot parādus, cilvēkam ir jāpaliek „uz rokas” vienai minimālajai mēnešalgai pašam un vienai minimālajai mēnešalgai par katru apgādājamo.

 

Kādos gadījumos jāšķiras no mājvietas?

 

Ko darīt gadījumā, kad nav nekādas iespējas kaut ko atmaksāt un cilvēki labprātīgi vai piespiedu kārtā nolemj no īpašuma šķirties?

 

Šādā gadījumā notiek īpašuma izsole, starpība, kāda cilvēkiem ir palikusi nenomaksāta tomēr ir jāturpina segt, kamēr parāds ir dzēsts. Ja ir noticis tiesas process par parādu piedziņu, tas vēl nenozīmē, ka mājoklis būs jāatstāj. Tādēļ cilvēkiem jābūt uzmanīgiem – reāli piespriest mājokli atstāt var tikai tiesa ar attiecīgu spriedumu. Šajā gadījumā izņēmums nebūs arī ģimenes ar bērniem.

 

Tomēr atkal – uzmanību! Tiesas sēdē, kad tiek lemts par mājokļa atsavināšanu ģimenēm ar bērniem, klāt jābūt arī pārstāvim no Bāriņtiesas un Sociālā dienesta pārstāvim.

 

Bez tam – nekādā gadījumā nelaidiet savā mājoklī privāto kredītpiedzinēju firmu darbiniekus! Cilvēkiem ir pienākums savā dzīves vietā ielaist tikai policijas pārstāvjus un tiesu izpildītāju, pēc attiecīgas pilnvaras uzrādīšanas!

 

Vairāk par kredītņēmēju tiesībām un pienākumiem klausies ŠEIT!

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 09. Aug 2010, 11:22

vai ne 😀)\r\nmums arī baseins topā tik man kaut kā nesanāk parādīt,jo bildi neielādē ☹

22. Jul 2010, 16:51

Jā, baseinā ir daudz feināk bērnam un arī drošāk\")

17. Jul 2010, 17:40

seskucien- brauc ciemā, varēsi ielekt!\r\nes arī šodien ielecu....😀

12. Jul 2010, 13:53

Jā, tieši tā....😃😃😃

12. Jul 2010, 11:45

Sejas izteiksme mazajai pilnīgi arī aicina visus nākt peldēties😃