Kontracepcijas lietošanas paradumi

Kontracepcijas lietošanas paradumi

28. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par kontracepcijas lietošanu māmiņām mēdz rasties dažādi jautājumi. Nu iepriekšējā mēnesī uzdotie ir atbildēti! Uzdod savu jautājumu arī Tu! Uz portālā „Māmiņu klubs” iesūtītajiem jautājumiem atbildes sagatavoja medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna.

Jautājums:

 Pirms gada man bija spontānais aborts 11. grūtniecības nedēļā. Vēlāk, veicot analīzes, konstatēju, ka man ir paaugstināts androstendions (3.21), man uz sejas un ķermeņa daļām ir arī liekais apmatojums, tādēļ mana ginekoloģe man izrakstīja sešus mēnešus lietot „Diane-35”. Nu jau ir sestā mēneša beigas, taču tuvākajā laikā netieku pie savas dakteres. Ātrākais tikšu pēc pusotra mēneša. Kā Jums liekas, vai šo laiku līdz tikšu pie dakteres, man turpināt lietot septīto paciņu, vai labāk nelietot neko un šo pusotru mēnesi uztaisīt pārtraukumu, kamēr daktere nepārbaudīs analīzes? Vai tādus garos pārtraukumus var taisīt vai labāk turpināt lietot? Kā lai rīkojos? 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna:

Sveika, Darja! Pēc rakstītā noprotu, ka Jūs labprāt plānotu nākamo grūtniecību tuvākajā laikā, tāpēc domāju, ka mēnesī, kad vēl netiekat līdz savai dakterei, turpiniet tomēr lietot nākamo „Diane-35” iepakojumu, kas noteikti uzturēs androstendiona līmeni zemu. Dažkārt arī grūtniecības laikā ginekologi kontrolē vīrišķo hormonu līmeni, kas tomēr ietekmē grūtniecības attīstību. Tāpēc ierosinu turpināt lietot kontracepciju līdz laikam, kad tiekat pie sava ginekologa, lai izlemtu par tālāko taktiku. Lai veicas!

***

Jautājums: 

Gribēju Jums palūgt konsultāciju. 21 dienu es dzēru „Yasminelle”, bet sajaucu dienas un pēc septiņu dienu pārtraukuma atsāku lietot tabletes devītajā dienā, tas ir, man vajadzēja dzert trešdienā, bet es iedzēru ceturtdienā. Ko man darīt? Un vai tas kaut ko ļoti ietekmē? 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna:

Labdien, Laura! Šajā situācijā noteikti ieteiktu tomēr vienu nedēļu no tablešu lietošanas sākuma izmantot papildu izsargāšanos ar prezervatīvu. Pēc tam varat dzīvot brīvu dzimumdzīvi, turpinot lietot tabletes pēc ierastās shēmas. Ļoti labi atcerēties iedzert tabletes pareizajā laikā palīdz atzīme kalendārā jau nākamajam mēnesim uz priekšu, kad ar kādu simbolu vai Jums zināmu marķieri atzīmējat dienu, kad jāuzsāk nākamais iepakojums. Lai Jums turpmāk veicas!

Vizīti pie dr. Ievas Baidekalnas varat pieteikt pa tālruni 67201007

Uzdod savu jautājumu ginekologam, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!