Ķempe: vai tu pareizi aprēķini savu menstruālo ciklu?

Ķempe: vai tu pareizi aprēķini savu menstruālo ciklu?

25. Jan 2012, 15:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākoties mēnešreizēm, meitenes var apmulst- iespējams, ka mēnešreizes sākas kādu mēnesi ātrāk, kādu vēlāk. Ko par to saka medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe Kristīne Ķempe?

 

Jautājums:

 

Labdien, man jautājums, kāds varētu būt iemels, ka man jau divas reizes mēnešreizes ir sākušās pārāk ātri? Tās sākās apmēram ik pēc 13 dienām, bet pirms tam parasti ik pēc 23 dienām. Kas tā varētu būt par problēmu? Pirms tam nekādu šādu problēmu nav bijis. Man ir 14 gadi un mēnešreizes jau sākās 10-11 gadu vecumā. Mēnešreizes jau bija nostabilizējušās, bet tagad kaut kā sākās daudz ātrāk un ilgst kādas 4 dienas kā vienmēr, sāpju nav.

 

Atbild ginekoloģe Kristīne Ķempe:

 

Atbildot uz Tavu jautājumu, vēlētos precizēt, kā Tu aprēķini savu menstruālo ciklu. Ginekologs menstruālo ciklu rēķina no menstruāciju pirmās dienas līdz nākamo menstruāciju pirmajai dienai, ja tā dari arī Tu, tad Tavs aprēķins ir pareizs.

 

Iemesli, kas var ietekmēt mēnešreizes un to regularitāti, ir vairāki. Par Tavām mēnešreizēm, to ilgumu, regularitāti rūpējas Tava organisma hormonālā sistēma. Šajā vecuma posmā tā ir viegli ietekmējama, un līdzsvars viegli izjaucams ar dažādiem ārējās vides faktoriem (stress, liela fiziska vai emocionāla slodze, vīrusu izraisītas saslimšanas u.c.). Tādēļ būtu svarīgi zināt nedaudz vairāk par tavām aktivitātēm - varbūt Tu ne vien mācies skolā, bet čakli apmeklē kādus pulciņus (valodas, mūzikas), aktīvi sporto? Varbūt ne vienmēr izdodas paēst? Vai neierobežo sevi ēšanas ziņā? Visiem šiem faktoriem ir būtiska ietekme uz Tavām mēnešreizēm.

 

Savukārt, runājot par biežākām mēnešreizēm, Tavā vecumā var būt sievišķo hormonu – estrogēnu - pārsvars, tā rezultātā dzemdes dobumā veidojas biezāka, apjomīgāka gļotāda, kā arī mēnešreizes var būt biežākas, apjomīgākas.

 

Taču ar šīm situācijām nav jāmēģina sadzīvot vai tās pieciest, cerot, ka viss pats no sevis atrisināsies. Visas šīs problēmas ir risināmas. Tev var palīdzēt ginekologs, kurš gan uzklausīs Tavas problēmas, gan arī palīdzēs tās atrisināt. Tādēļ vēlos Tevi iedrošināt un ieteikt doties vizītē pie ārsta. Ja viena nejūties droši – nekautrējies līdzi ņemt mammu vai labu draudzeni!

 

Vizīti pie dr. Kristīnes Ķempes varat pieteikt pa tālruni 67201007.

 

Vai Tu savu menstruālo ciklu aprēķini pareizi?