Kādus ādas kopšanas paņēmienus izvēlēties, rūpējoties par striju profilaksi?

Kādus ādas kopšanas paņēmienus izvēlēties, rūpējoties par striju profilaksi?

14. Apr 2012, 20:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rūpējoties par topošās māmiņas ķermeņa ādu, izrādas ir daži knifiņi, kurus ievērojot, iespējams izvairīties vai vismaz samazināt striju rašanās iespējamību!

 

  • Mērena fiziska slodze palīdzēs ādas tonusa uzturēšanai un palielināšanai. No sporta nodarbībām visieteicamākās ir aktivitātes ūdenī - peldēšana un ūdens aerobika, kā arī vingrošana.

 

  • Tāpat jāpievērš uzmanība ādas mikrocirkulācijas un limfas atteces veicināšanai ikdienā, veicot vieglu rīvēšanos un/vai pašmasāžu.

 

  • Atbrīvoties no atmirušajām šūnām palīdzēs ādas pīlings.

 

  • Savukārt tonusu ādai sniegs kontrasta duša un pirts (tiesa, pirts apmeklējums noteikti jāsaskaņo ar ārstu)



Kosmētisko līdzekļu izvēle atkarībā no ādas tipa un gadalaika.

 

Var lietot krēmus, losjonus, serumus, želejas, eļļas - uz tīras ādas 1-2 reizes dienā. Līdzekļu sastāvā vajadzētu būt vairākiem aktīviem vitamīniem – A; E;C; provitamīnam B5; mikroelementiem – cinks, silīcijs; eļļām - rīcineļļa, vīnogu kauliņu, mandeļu, avokado, kviešu asnu, greipfrūtu; jojoba, sojas u.c.; kā arī ekstraktiem – Āzijas centeļļas, kosas, zirgkastaņa, efejas, raspodiņa, kumelīšu, kliņģerīšu; arī augļskābēm (alfa hodroksi jeb AHA skābēm), kolagēnam.



Regulāri lietoti kosmētiskie līdzekļi:

1) uztur ādas mitruma rezerves
2) stimulē šūnu reģenerāciju
3) palielina ādas elastību un tvirtumu
4) veicina febroblastu aktivitāti
5) kolagēno un elastīgo šķiedru attīstību ādā.

Striju terapija jāsāk maksimāli agri, tiklīdz tās izveidojušās - ja nepieciešams grūtniecības trešajā trimestrī vai iespējami ātri pēc dzemdībām. Visefektīvāko terapijas kursu ietieks ķermeņa estētikas speciālists.

- grūtniecības periodā - vakuuma masāža, maskas, kosmētiskie līdzekļi.

- barošanas ar krūti periodā - serumi, koncentrāti, vakuuma masāža, ultraskaņa, Tri-antiv metode, talosoterapij, presoterapija, ķermeņa maskas, lāzerterapija.

- pēc bērna zīdīšanas, papildus visam iepriekšējam, var izmantot - mezoterapiju, striju slīpēšanu, plastisko ķirurģiju.

Dermatologa ikdienas darbs cieši saistīts ar cilvēka ādas izpēti, lai noteiktu slimības pazīmes, slimības gaitu, ārstēšanas efektivitāti. Mūsdienu dermatoloģijas nākotne ir neinvazīvas digitālas izmeklēšanas metodes, kas neprasa speciālu pacienta sagatavošanu, daudz laika un ir informatīvas. Attīstoties mūsdienu tehnikai un digitālajām tehnoloģijām, dermatoloģija arvien plašāk izmanto dažāda veida palīg-diagnostiskās ierīces, kas padara acij neredzamas izmaiņas un pazīmes par redzamām – ādas virsmas mikroskopija (dermoskopija), ādas augstas frekvences ultrasonogrāfija (USG).

Kaut arī strijas kā ādas problēma ir saskatāmas ar neapbruņotu aci, līdzekļu pielietojums striju apkarošanā ir plašs, taču efektivitātes izvērtēšanai lietderīga ir ādas ultrasonogrāfijas metode. Izmeklējot bojāto ādu novēro difūzu hipoehogēnu dermas struktūru, kas veselās ādas rajonos mijās ar kompaktiem dermas apvidiem. Līdzekļu efektivitāte nosaka dermas kompaktās struktūras izveidi.

 

Izmantotā literatūra:

Douglas A. Perednia What dermatologists should know about digital imaging J Am Acad Dermatol 1991; 25:89-108
G.W.Lucassen et al. The effectivness of message treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging Skin Research and Technology 1997; 3: 154-160
M.Gniadecka Effects of ageing on dermal echogenicity Skin Research and Technology 2001; 7:204-207
Jemec GB, Gniadecka M, Ulrich J Ultrasound in dermatology : part I, high frequency ultrasound Eur J Dermatol 2000; 6:492-7
Nicholas Aspres et al. Imaging the skin Australian J of Dermatol 2003; 44:19-27

 

Dr.Vita Priedīte dermatoloģe
Dr.Raimonds Karls dermatologs
SIA Veselības centrs 4
Estētiskās dermatoloģijas klīnika

 

Krēms pret ādas strijām grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā


Maria Maternity – krēms pret ādas strijām grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā. Krēms pasargā pastiprināti noslogotu ādu no sausuma un kairinājuma. Krēma sastāvā esošie A un E vitamīni, provitamīns B5, rīcineļļa, saulespuķu sēklu eļļa, avokado un mandeļu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa efektīvi novērš striju veidošanos, baro ādu, padara to īpaši elastīgu un tvirtu.

Esiet veselas un skaistas!